Home Politika Stradanje srpskog naroda potvrda kontinuirane genocidne politike

Stradanje srpskog naroda potvrda kontinuirane genocidne politike

by euronet063


PREDSEDNIK Vlade Srbije Miloš Vučević rekao je danas da je srpski narod tokom dva svetska rata kao i tokom ratova devedesetih na prostoru današnje Republike Srpske pretrpeo velike žrtve što, kako je naglasio, potvrđuje da se radi o kontinuiranoj genocidnoj politici sa jasnim ciljem – uništavanja srpskog naroda na tim prostorima.

ВУЧЕВИЋ ПОРУЧИО ИЗ БРАТУНЦА: Страдање српског народа потврда континуиране геноцидне политике

FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ Slobodan Miljević

– Tu opsednutost srpskim faktorom, rušilačkim i remetilačkim pokušavali su da ‘izleče’ istrebljenjem čitavog naroda. Po nekima u najmanju ruku nedobronamernim ljudima Drina je civilizacijska granica istoka i zapada. A po njima Srbi nema šta da traže na zapadnoj hemisferi – rekao je Vučević u Bratuncu na obeležavanju stradanja 3.267 Srba u srednjem Podrinju i Birču tokom 1992. i 1993. godine.

Dodao je da je komandant logora Jasenovac Maks Luburić imao istu logiku, a da su ga njegovi sledbenici prozvali general Drinjanin, jer se kleo da će od Srba očistiti prostor do reke Drine.

– I tako su nas tokom Prvog i Drugog svetskog rata klale raznorazne kame i handžar divizije – rekao je Vučević.

Vučević i zvaničnici Srbije i Republike Srpske položili su danas vence kod Spomen-krsta na groblju u Bratuncu.

FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ Slobodan Miljević

Pored delegacije Srbije koju je predvodio premijer Miloš Vučević, venac je u ime institucija Republike Srpske položio predsednik Republike Srpske Milorad Dodik u pratnji predsednika Narodne skupštine Nenada Stevandića, premijera Radovana Viškovića, izaslanika srpskog člana Predsedništva BiH Boška Tomića i ministra rada i boračko-invalidske zaštite Danijela Egića.

Cveće su položile delegacije poslanika u Narodnoj skupštini Srpske, srpski predstavnici u zajedničkim organima BiH, članovi porodica poginulih iz regije Srednjeg Podrinja i Birča, delegacije Boračke organizacije Republike Srpske i drugih nevladinih organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata i Narodno-oslobodilačkog rata.

Pre polaganje venaca, patrijarh srpski Porfirije je služio parastos na groblju, do kojeg je došla litija od hrama Uspenija Presvete Bogorodice.

Obeležavanje 32. godišnjice stradanja Srba u Podrinju počelo je jutros liturgijom u Crkvi Uspenja Presvete Bogodorice u Bratuncu, koju je služio patrijarh Porfirije.

(Tanjug)

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije





Izvor

You may also like