Home Politika Subotić za „Blic TV“ o dolasku Makrona u Srbiju i o tome šta ova poseta znači za evrointegracije

Subotić za „Blic TV“ o dolasku Makrona u Srbiju i o tome šta ova poseta znači za evrointegracije

by euronet063


Vesti

Politika

Subotić za „Blic TV“ o dolasku Makrona u Srbiju i o tome šta ova poseta znači za evrointegracije

Za nešto više od mesec dana, Srbiju će ponovo posetiti francuski predsednik Emanuel Makron. Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da će to biti velika i važna poseta za našu zemlju. Prema nedavnim najavama prvog čoveka Francuske, razgovaraće se o ekonomskim, odbrambenim i energetskim pitanjima.


O tome koliko je značajan dolazak Emanuela Makrona, šta će još biti na agendi sastanka dvojice predsednika i da li će to imati uticaja na dalje evrointegracije Srbije, govorio je za „Blic TV“ analitičar Centra za evropske politike, Strahinja Subotić.

Blic preporučuje

Šta se očekuje od posete Makrona

S obzirom na to da se posle Olafa Šolca, očekuje da u zvaničnu posetu dođe i Emanuel Makron, naš sagovornik je objasnio šta Srbija može da očekuje od dolaska francuskog predsednika.

To dolazi nakon što je predsednik Srbije razgovarao sa francuskim predsednikom, nedavno u Parizu, na otvaranju Olimpijskih igara. I sve to se nadograđivalo na osnovu posete predsednika Srbije Francuskoj u aprilu ove godine. Ne treba zaboraviti da je tome prethodila poseta Makrona Srbiji, kada je održao svoj već poznati govor i na srpskom jeziku. Dakle, u to vreme je zadatak jedan cilj, a to je da se ostvari jedno strateško partnerstvo koje je još pre više od decenije potpisano, a opet ostalo je neoperacionalizovano u praksi. To partnerstvo koje ima jednu dobru istorijsku podlogu, jer Francuska ima, da kažem, meku moć, poseduje meku moć u Srbiji, na osnovu toga teže da prodube i političke i ekonomske i socijalne odnose i mislim da je pravi trenutak, imajući u vidu da se i situacija u Francuskoj komplikuje, da što više vreme bude odloženo, to će manje biti vremena za Makrona da se bavi Srbijom. Dakle, nakon dužeg pregovaranja Makron dolazi i to je dobra vest za Srbiju – rekao je Subotić za „Blic TV“.

Subotić je potom objasnio sa kojom agendom bi mogao da dođe Makron.

Kad god dolazi Makron ili bilo koji visoki zvaničnik iz države poput Francuske, Nemačke, ili generalno Evropske unije, to uvek ima i političku i ekonomsku dimenziju ili komponentu. Dakle, potrebno je da Francuska pošalje poruku da podržava Evropski put Srbije, jer Srbija već neko vreme, dve i po godine, ne otvara, dakle, nijedno novo poglavlje, sedam godina ne zatvara nijedno poglavlje, dakle, potrebno se pruži, očekuje se bar od naše Vlade, da se pruži podrška, dakle, našem Evropskom putu. Sa druge strane, očekuje se i produbljivanje te ekonomske saradnje bilateralne između Francuske i Srbije. Ona nije toliko značajan ekonomski partner u odnosu na Nemačku. Međutim, vidimo da Francuska poseduje značajne ambicije, dakle, da se ipak takmiči sa Nemačkom. I da pronađe neku svoju nišu, i vidimo da ta niša predstavlja vojnu saradnju, odnosno, saradnju u oblasti vojne industrije. I, sa druge strane, saradnja u oblasti energetike i svih onih tehnologija koje se odnose na zaštitu životne sredine – zaključio je Strahinja Subotić.

On je potom za „Blic TV“ rekao koliki uticaj Makron može da na evrointegracije Srbije, s obzirom na novi sastav u evropskim institucijama.

– Imamo novi, stari sastav. Dakle, Ursula Fon der Lajen je dobila potvrdu od strane Evropskog parlamenta. Njen tim, tek treba još jednu potvrdu da dobije, ali koliko pretpostavimo da će to proći kako će proći, to neće biti tolika novina, dakle, za Srbiju. Imaćemo jednu evropsku komisiju koja će biti komisija proširenja. Ursula Fon der Lajen je takođe snažno podržala proširenje i ne treba zaboraviti da je upravo nju, Makron, izvukao iz šešira tokom prethodnog pregovora o institucijama 2019. godine. Očekuje se da će se narednih pet godina Evropska unija snažno baviti proširenjem i prema Zapadnom Balkanu i prema državama poput Ukrajine. U tom pogledu, sve što Francuska radi da podrži evropski put Srbije, treba bude komplementarno s onim što rade i drugi evropski zvaničnici – izjavio je.

Vojna saradnja

S obzirom na to da je Subotić spomenuo da bi akcenat mogao da bude na vojnoj saradnji, za „Blic TV“ je pojasnio da li to podrazumeva i nabavku francuskih borbenih aviona.

To je velika tema i glavna tema razgovora u aprilu kada je predsednik Srbije odlazio u Pariz. Dobili smo tada pozitivne signale. Međutim, u međuvremenu u medijima su izlazile sa određenim spekulacijama da taj plan ipak nije toliko zacementiran. Sada, kada dolazi do poslete, verujem da će se obnoviti očekivanje da se okončaju pregovori, da zapravo se ta ideja materializuje odnosno da Srbija nabavi borbene avione i da ojača svoje borbene kapacitete u pogledu te vojne industrije, u pogledu aviona – rekao je analitičar, pa objasnio da li se može očekivati da će biti reči io Kosovu i Metohiji:

„Verujem da će se razgovarati. Imali smo Francusko-Nemački plan, koji je postao evropski plan, dakle Makron je pokrovitelj tog plana i mislim da ne može da se ne razgovara o toj temi. Cilj Srbije bi trebalo da bude, uprkos određenom razmimoilaženju stavova između Pariza i Beograda povodom Kosova, da se spreči da ta tačka bude prepreka u daljem produbljivanju partnerstva sa Francuskom, koja trenutno zaista ima neiskorišćene kapacitete, kada je u pitanju produbljivanje naših bilateralnih odnosa. Tako da, pričaće se, međutim, mislim da će se raditi na tome da to bude samo jedna od tačaka, a ne jedina tačka“, zaključio je naš sagovornik.



Izvor

You may also like