Home Politika Suzana Vasiljević kritikuje tekst o Aleksandru Vučiću koji je objavio briselski „Politiko“

Suzana Vasiljević kritikuje tekst o Aleksandru Vučiću koji je objavio briselski „Politiko“

by euronet063


Vesti

Politika

Suzana Vasiljević kritikuje tekst o Aleksandru Vučiću koji je objavio briselski „Politiko“

Suzana Vasiljević, savetnica za medije predsednika Srbije, reagovala je na tekst koji je objavio briselski portal „Politiko“ i u pismu koje je poslala urednicima tog portala ocenila da je tekst zlonameran i obojen prezrivim i otrovnim tonom.

Suzana Vasiljević

Foto: Predrag Dedijer / RAS Srbija

Suzana Vasiljević

Vasiljević je time reagovala na jučerašnji tekst „Politika“ pod nazivom „Nemački kancelar (Olaf) Šolc ide na redak susret sa izolovanim predsednikom Srbije Vučićem radi finalizacije sporazuma o litijumu“, navodeći da joj je „zaista prilično teško da pobroji svu zlobu“ u tom članku.

Blic preporučuje

Vasiljević je pismo započela citatom proslavljenog Voltera Kronkajta da je novinar koji izveštava o političkim temama dužan da ne pokazuje stav koji ima prema akterima, i dodala da su to jednostavno „osnovni principi novinarstva“.

U pismu Vasiljević je navela da je prvobitno „bila toliko zbunjena da je poverovala da je loše napisan i prilično zlobno sročen tekst zapravo objavljen u lošem izdanju jeftinog tabloida i da je delo neukih početnika“.

Vasiljević: Zlonamerni pamflet

Ukazala je da je tekst čitala u Londonu, gde će, kako je navela, „izolovani Vučić“ sutra učestvovati na samitu Evropske političke zajednice, sa Šolcom, predsednikom Francuske Emanuelom Makronom i još 45 lidera.

– Međutim, ispostavilo se da je ovaj zlonamerni pamflet (nekako) dospeo na sajt renomiranog medija kao što je Politiko, od kojeg nismo očekivali ovoliki stepen nekompetentnosti i nesposobnosti. Fon der Lajen, Borelj, Mišel, Makron, Nehamer, Micotakis, Betel, Rute, De Kro, Sančez, Šolc (sa kojim je razgovarao i sa kojim se susreo više puta!), Meloni, Orban, Zelenski, Gar Store, Erdogan, Johanis, Jakobsdotir , Hristodulidis, Borg, da spomenemo tek nekoliko imena, samo su neki od lidera sa kojima se predsednik Aleksandar Vučić susreo u poslednjih 12 meseci – napisala je Vasiljević.

Aleksandar Vučić i Ursula Fon der Lajen

Foto: Ustupljene fotografije

Aleksandar Vučić i Ursula Fon der Lajen

Dodala je i da „istinski poznavaoci regionalne, evropske i međunarodne politike odavno znaju da predsednik Vučić održava redovne i intenzivne kontakte sa ogromnim brojem najviše zauzetih i (pro)aktivnih predsednika država“.

– Šta više, Vučić je veoma cenjen zbog sposobnosti da uspostavlja veze, partnerstva i saveze i da odlazi u formalne, neformalne i državne posete evropskim političarima, bez obzira na njihovu partiju, zemlju porekla ili političko opredeljenje – navela je Vasiljević.

Dodala je da je „čitav tekst obojen prezrivim i otrovnim tonom, koji je sam sebi cilj“.

– Tu spadaju proizvoljne tvrdnje o ‘izolaciji’ predsednika Srbije, potpuno neistinite tvrdnje o njegovim aktivnostima (koje se lako mogu proveriti i preko njegovog Instagram naloga) i očigledne zle namere (‘Posle godina provedenih u diplomatskoj nemilosti’) – napisala je Vasiljević.

Šta je napisao Politiko?

U tekstu „Politika“ navodi se da je Vučić „posle godina provedenih u diplomatskoj nemilosti, sada ponovo katapultirao pod političke reflektore zahvaljujući nezajažljivom apetitu Evropske unije, a naročito Nemačke, za sirovinama potrebnim za proizvodnju električnih automobila“.

Navode da nemački kancelar Olaf Šolc dolazi u petak u Beograd u iznenadnu posetu, zbog potpisivanja Sporazuma o rudama, kao i da je Vučić ranije „bio u velikoj meri izolovan među evropskim liderima zbog kontroverznog flertovanja sa Rusijom i Kinom, tenzija sa Kosovom i optužbi za izbornu prevaru“.

– Nemačka, kao najveći proizvođač automobila u EU, ima ogroman interes da obezbedi litijum – posebno u Evropi kako bi smanjila svoju zavisnost od Kine. Neobično je, međutim, da Šolc u tako kratkom roku ode na ovakvo putovanje. Njegova kancelarija je odbila da komentariše – piše u tekstu „Politika“.

Olaf Šolc i Aleksandar Vučić beograd poseta

Foto: MICHAEL KAPPELER / AFP / Profimedia

Olaf Šolc i Aleksandar Vučić beograd poseta

Objašnjava se i da je Vlada Srbije saopštila u utorak da će ponovo pokrenuti rad na kontroverznom projektu iskopavanja litijuma na zapadu zemlje, nakon prošlonedeljne presude ustavnog suda kojom je poništeno prethodno otkazivanje rudarske operacije.

Prethodna vlada u Beogradu zaustavila je projekat i poništila licence koje su dodeljene britansko-australijsko rudarskom gigantu Rio Tinto nakon masovnih protesta pre više od dve godine, podseća „Politiko“.

Očekuje se da će na ceremoniji potpisivanja učestvovati potpredsednik Evropske komisije Maroš Ševčović, rekla su dvojica ljudi sa kojima je Politiko razgovarao. Predsednica Komisije Ursula fon der Lajen razmišljala je da se pridruži putovanju, ali je njeno učešće neizvesno s obzirom na to da još uvek treba da dobije većinu na glasanju u Evropskom parlamentu u četvrtak da bi bila potvrđena za drugi mandat na čelu EK, piše portal.

Tokom poslednjih 12 meseci, predsednik Vučić imao je skoro 90 razgovora, što uživo što telefonom, sa velikim brojem svetskih lidera.

Aleksandar Vučić i Emanuel Makron

Foto: Press služba Predsednika republike Srbije / Ustupljene fotografije

Aleksandar Vučić i Emanuel Makron

Predsednik Francuske Emanuel Makron, premijer Španije Pedro Sančez, predsednik Ukrajine VladimirZelenski, predsednik Grčke Kirijakos Micotakis, Crne Gore Jakov Milatović samo su neki od njih.

Aleksandar Vučić Kirijakos Micotakis

Foto: Instagram/ buducnostsrbijeav / Drustvene mreze

Aleksandar Vučić Kirijakos Micotakis



Izvor

You may also like