Home Politika Ukidanje dinara na Kosovu: Srbi žive teško, hranu i lekove nabavljaju u centralnoj Srbiji

Ukidanje dinara na Kosovu: Srbi žive teško, hranu i lekove nabavljaju u centralnoj Srbiji

by euronet063


Vesti

Politika

Ukidanje dinara na Kosovu: Srbi žive teško, hranu i lekove nabavljaju u centralnoj Srbiji

Šest meseci je prošlo otkako je Centralna banka Kosova samoinicijativno donela odluku kojom se ukida dinar na Kosovu i Metohiji, a da se za Srbe koji tamo žive praktično ništa nije promenilo – i dalje imaju probleme sa podizanjem novca, putuju po namirnice, lekove, plaćaju autobuse i taksije kako bi do svega toga došli. Iako je Zapad ovaj potez Prištine kritikovao, na tome se sve završilo.

.

Foto: Alex Brandon, Tanjug / AP, Shutterstock / Ringier

.

Od nemalog broja jednostranih odluka Prištine, ovaj je za Srbe bio među bolnijima jer im je praktično onemogućio osnovne uslove za život i stavio ih najpre u ogromne redove ispred ekspozitura Poštanskih štedionica na severu KiM, a onda naterao da prelaze na desetine kilometara kako bi došli do svojih plata, penzija, socijalnih primanja. Takva mera je posebno ugrozila život starima i bolesnima.

Blic preporučuje

Idemo u Rašku, kupujemo i tako se snabdevamo. Otežalo nam je život, kako nije. Ja treba da idem bolesna, a hitna mi je dolazila. Kako nije teško… preteško je – kaže starija žena iz Severne Mitrovice.

Slične muke preživljavaju i njeni sugrađani.

– Teško ide, oni planiraju od septembra da napadaju prodavnice, a možda i ljude, u džepovima kad vide da ima dinara, menjačnice. Ništa se za šest meseci nije promenilo, ništa na bolje, samo na gore. Teško se podnosi, za mene i moju porodicu se nije promenilo. Dinar je stao na mrtvu tačku – žali se jedan Srbin iz Severne Mitrovice za „Kosovo online“.

U međuvremenu, tokom ovih šest meseci iz EU i SAD-a stizali su, čini se, nedovoljno oštri pozivi Prištini da zamrzne ukidanje dinara dok dve strane ne dođu do kompromisnog rešenja.

Montažne ekspoziture na prelazima

Aljbin Kurti, prištinski premijer, sve vreme se pravdao da je tu odluku donela Centralna banka Kosova kao „nezavisno telo“.

Za ovih šest meseci održano je čak sedam bezuspešnih rundi pregovora u Briselu na temu ukidanja dinara, ali Priština nije prihvatila nijedan predlog Beograda za rešenje situacije.

Foto: Aleksandar Nićiforović / Tanjug

Poštanska štedionica otvorila montažne ekspoziture na administrativnim prelazima

Kada je Beograd uvideo da Priština neće povući meru i da se uzalud uzda u pomoć Zapada, odlučio je da nađe neko rešenje koje će makar malo ublažiti posledice ukidanja dinara. Tako je Poštanska štedionica u martu postavila montažne ekspoziture na administrativnim prelazima Jarinje, Brnjak, Končulj i Merdare.

„Pola penzije mi ode na taksi“

Ipak, mnogi Srbi sa Kosova putuju dublje u centralnu Srbiju kako bi podigli svoja primanja.

– Teško je, idemo u centralnu Srbiju za penziju. Uzmu mi za taksi, uzmu mi tamo za evre, pola penzije mi ode. Ne nadam se da će se dinar vratiti, to što je prošlo, više se ne vraća – kaže Zoran Stević iz centralnog Kosova za „Kosovo online“.

Foto: Ringier

Srbi od februara u ogromnim redovima čekaju da podignu svoja primanja

I Slaviša Dobrosavljević iz Gotovuše ističe da je „mnogo gore nego što je bilo“.

Dinar je nama Srbima značio. Najteže je trgovcima ali i nama. Trgovcima treba vremena dok se naviknu na evro, dinar je bio naše platežno sredstvo. Veoma teško, a biće i dalje – kaže Slaviša Dobrosavljević iz Gotovuše.

Petković: Jedini cilj je proterivanje Srba sa KiM

Tačno pola godine nakon diskriminatorskog poteza Prištine Petković nema dilemu šta je cilj Kurtijeve vlasti.

Kroz sedam rundi pregovora u Briselu, Priština je odbijala svaki konstruktivan predlog Beograda. Jedini cilj Kurtija je proterivanje srpskog naroda sa KiM izazivanjem humanitarne katastrofe – naveo je Petković.



Izvor

You may also like