Home Politika Usvojena Rezolucija o Srebrenici: Vučić se obraća posle glasanja

Usvojena Rezolucija o Srebrenici: Vučić se obraća posle glasanja

by euronet063


Vesti

Politika

Usvojena Rezolucija o Srebrenici: Vučić se obraća posle glasanja

Za Rezoluciju o Srebrenici glasale 84 države, protiv je 19, a uzdržanih je bilo 68. Nakon glasanja u Generalnoj skupštini UN, prisutnima se obratio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

.

Foto: Tanjug / screenshot

.

– Bili smo u pravu kada smo govorili o podelama koje će izazvati ova vrsta Rezolucije. Ako se sećate, nikada se nije desilo u Generalnoj skupštini UN da glasanje po pitanju genocida nije doneto jednoglasno. Ovo se dešava po prvi put jer su neki ljudi hteli da iskoriste svoju političku moć da ovu temu politizuju. Nema veze što smo ih dugo upozoravali da uključe inkluzivnost, oni to nisu poslušali – kazao je Vučić.

Nacrtom rezolucije o Srebrenici, čiji su predlagači Nemačka i Ruanda, između ostalog je predviđeno da se „11. jul obeležava kao međunarodni dan sećanja na genocid u Srebrenici“.

Predlagači i sponzori

Podsećamo, Rezoluciju o Srebrenici predložile su Nemačka i Ruanda, a sponzorisale su je još 34 države, među kojima su zemlje Kvinte i sve zemlje bivše Jugoslavije osim Srbije i Crne Gore.

Uz predlagače Nemačku i Ruandu, sponzori su: Albanija, Australija, Austrija, Bangladeš, Belgija, BiH, Bugarska, Čile, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Holandija, Hrvatska, Irska, Island, Italija, Jordan, Kanada, Lihtenštajn, Litvanija, Luksemburg, Malezija, Maršalska Ostrva, Norveška, Novi Zeland, Poljska, SAD, Severna Makedonija, Slovenija, Švedska, Turska, Velika Britanija i Vanuatu.

Šta piše u Rezoluciji o Srebrenici?

Konačan nacrt Rezolucije zvanično nije još objavljen, ali pojedini mediji, poput „Glasa Amerike“, tvrde da su imali uvid u taj dokument pa su objavili njegov sadržaj:

  • predviđa se da 11. jul bude proglašen Međunarodnim danom sećanja na genocid u Srebrenici, koji bi se obeležavao svake godine.
  • bez rezerve se osuđuju akcije koje veličaju osuđene za ratne zločine, zločine protiv čovečnosti i genocid, uključujući i one odgovorne za genocid u Srebrenici.
  • naglašava se važnost završetka procesa pronalaženja i identifikacije preostalih žrtava genocida u Srebrenici i njihovu dostojanstvenu sahranu i
  • poziva se na nastavak krivičnog gonjenja počinilaca genocida u Srebrenici
  • pozivaju se sve države da se u potpunosti pridržavaju svojih obaveza prema Konvenciji o prevenciji i kažnjavanju zločina genocida, međunarodnom običajnom pravu o sprečavanju i kažnjavanju genocida uz poštovanje odluka Međunarodnog suda pravde.
  • od generalnog sekretara Ujedinjenih nacija zahteva se da uspostavi program informisanja pod nazivom „Genocid u Srebrenici i Ujedinjene nacije“, kako bi počela priprema za 30. godišnjicu obeležavanja 2025.
  • traži se od generalnog sekretara da uputi rezoluciju svim državama članicama, organizacijama sistema Ujedinjenih nacija i organizacijama civilnog društva, navodi se u nacrtu rezolucije.

Sve o glasanju o Rezoluciji o Srebrenici, čitajte u našem blogu.

Ko je glasao za, ko protiv, a ko je bio uzdržan o Rezoluciji o Srebrenici, možete pročitati u našem posebnom tekstu.



Izvor

You may also like