Home Politika (Uživo) Emanuel Makron u Srbiji: Sastanak sa Vučićem

(Uživo) Emanuel Makron u Srbiji: Sastanak sa Vučićem

by euronet063


Tokom boravka u Srbiji potpisano je i niz sporazuma, a glavne teme sastanka dvojice šefova država trebalo bi da budu Kosovo, kupovina francuskih borbenih aviona „rafala“ i svečani završetak radova na modernizaciji aerodroma „Nikola Tesla“.

Blic preporučuje


„BESANA NOĆ JE PRED NAMA I JOŠ NIJE ZAVRŠENO“ Vučić uoči dolaska Makrona: Važno da razgovaramo o veoma bitnim pitanjima


„FRANCUSKA VAS VOLI“ Čestitao Đokoviću trijumf, pa 5 minuta pričao na TEČNOM SRPSKOM: Ovako je izgledala Makronova poseta Beogradu 2019. godine (VIDEO)

Avion sa Makronom sleteo je na beogradski aerodrom u 18.00 sati, gde je priređen doček. Nakon toga usledila je ceremonija svečanog dočeka ispred Palate „Srbija“ sa vojnim počastima, a potom i zajednički sastanak dvojice lidera.

00.15 Makron evocirao uspomene

Francuski predsednik noćas ostaje u Srbiji, a pre nekoliko minuta podelio je na platformi „X“ uspomenu koju čuva.

„Čuvam dragu uspomenu na svoju posetu pre pet godina u Srbiji. U svetu gde je sve nestabilno, lepo je imati pouzdane prijatelje i istorijske konstante. Delimo ih. Iskrena radost je vratiti se“.

23.41 Daso će Srbiji isporučiti prvi Rafal 2028. godine

Generalni direktor kompanije Daso je u izjavi francuskim medijima pred početak ceremonijalne razmene ugovora otkrio i precizan rok za isporuku novih srpskih Rafala.

Erik Trapije je kazao da će srpskom Ratnom vazduhoplovstvu i protivvazduhoplovnoj odbrani prvi „rafal“ biti isporučen 2028. godine a da će svih 12 letelica biti isporučene dve godine kasnije. Srbija će kupiti devet jednoseda i tri dvoseda.

21.54 Simboli Beograda u bojama francuske zastave

U čast Emanuela Makrona, večeras su simboli Beograda zasijali u bojama francuske zastave.

Foto: Blic / Ringier

Fontana u bojama Francuske

Foto: Blic / Ringier

Most u bojama Francuske

Foto: Blic / Ringier

Kula Beograd u bojama Francuske

20.47 Odgovori na pitanja novinara

Vučić je, odgovarajući na pitanje novinara da li se Srbija kupovinom „rafala“ udaljava od Moskve i približava EU, istakao da je ponosan na politiku Srbije, što uvek poštuje Povelju UN, što se ne bi moglo reći za mnoge zemlje na Zapadu.

„Znam da bi Emanuel voleo da uvedemo sankcije Rusiji, ali se ne stidim svoje odluke. Ja objašnjavam svoje poteze svom narodu. Srbija podržava teritorijalni integritet Ukrajine i da ih doživljavamo kao prijateljski narod. Više smo humanitarne pomoći dali nego svi na Zapadnom Balkanu, pa puta dvadeset“, istakao je Vučić i napomenuo da je nemoguće, što se tiče „rafala“, da Srbija prenese tehnologiju Rusiji.

Foto: Đorđe Kojadinović / Ringier

.

Vučić je izjavio je da Francuska pruža podršku Srbiji na mnogo načina i zahvalio na tome predsedniku Francuske Emanuelu Makronu, što je Francuska razumela poziciju Srbije koja nije laka.

Vučić je tako odgovorio na pitanje novinara kako vidi to što je Francuska donedavno bila protivnik prijema novih članica i to što smo sada od predsednika Francuske Makrona čuli da Francuska želi Srbiju u EU i na koji način ta zemlja pruža podršku Srbiji.

„Ja sam stvarno zahvalan i francuskim diplomatama, pre svega francuskom predsedniku Makronu. U mnogo situacija Francuska je razumela poziciju Srbije, koja nije laka i koja nije jednostavna. I nije uvek lako, nije jednostavno, niti razumljivo. Predsednik Makron je podržavio i poslednji put i bio jedan od inicijatora da nam se otvori klaster tri ili četiri“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je ugovor o nabavci aviona Rafal izuzetno značajan i ukazao da je će Srbija imati prvi put avione zapadne proizvodnje.

„Po prvi put u istoriji ćemo imati lovce zapadne proizvodnje koji će da štite nebo Srbije i mislim da je to dobar put u odnosima Srbije i Francuske“, rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji sa Makronom u Palati Srbija.

Kako kaže, sad ima napade iz Srbije koji kažu, a zašto se to radi sa Francuskom, zašto ne sa Rusijom ili Kinom.

„A što da ne radimo sa Francuskom? Radim sve što je najbolje i najvažnije za našu zemlju“, podvukao je predsednik i ocenio da je Rafal verovatno najbolji avion koji postoji u svetu.

On je dodao da su razgovori oko tog ugovora bili teški i da ni za šta na svetu Srbija ne bi dala transfer tehnologije, navodeći da se to plaća novcem građana i da niti je mala, niti jeftina stvar.

Vučić je tako odgovorio na pitanje francuskog novinara Makronu da li je dobio garancije da Srbija neće preneti tehnologiju Rusiji, kao i da li se kupovinom Rafala usklađuje sa evropskom politikom.

Makron je, odgovarajući na isto pitanje, rekao da je ovo istorijski sporazum i jako važan, te da je važan i za bezbednost evropskog kontinenta.

„Vidimo toliko ljudi koji zameraju Srbiji partnerstvo sa Kinom ili Rusijom, a sada ima partnerstvo sa Francuskom. To je jako velika promena. Ja poštujem suverenitet Srbije i poštujem partnerstvo i sa drugim zemljama, ali ovo je otvaranje, strateška promena, velika hrabrost i velika šansa za Evropu i ovo je pokazatelj evropskog duha“, rekao je Makron.

Dodao je da uvek postoje garancije kako bi Francuska sačuvala svoju intelektualnu svojinu.

„Budite sigurni da smo sve radili kako treba. Garancije postoje i imam poverenja da će biti kako treba. To je velika promena i doprinosi miru u Evropi“, istakao je Makron.

On je podsetio da su u klubu „Rafala“ Grčka i Hrvatska i da je to prilika za regionalnu integraciju.

Makron je dodao da je sporazum koji je danas potpisan istorijski.

„Mi verujemo u važno mesto Srbije za bezbednost regiona. Poštujem partnerstvo Srbije sa Rusijom i Kinom, ali ovo je otvaranje Srbije i prema Francuskoj“, poručio je Makron odgovarajući francuskoj novinarki na pitanje o nabavci aviona.

20.34 Obaraćanje Makrona

Predsednik Francuske Emanuel Makron se na početku obraćanja zahvalio predsedniku Vučiću na toplom dočeku i naveo da mu je drago što se sa svojom delegacijom vratio u Srbiju.

On je izjavio da je Srbiji mesto u Evropskoj uniji i da je EU potrebna jaka Srbija, dok je Srbiji potrebna jaka i suverena EU, kako bi branila njene interese.

Na zajedničkoj konferenciji za medije sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Palati Srbija, Makron je rekao da se vratio u Srbiju kako bi videli kako zajednički možemo da nastavimo dalje.

„U poslednjih pet godina puno toga je napredovalo, puno toga se promenilo, uprkos situaciji na međunarodnoj sceni. U poslednjih pet godina naši međunarodni odnosi i partnerstvo doživeli su novi uzlet. Tu je naša ekonomska saradnja, francuska preduzeća, dugoročno su se angažovala na infrastrukturnim projektima kao što su Beogradski metro, modernizacija aerodroma Nikola Tesla, na kojoj ćemo sutra obeležiti uspešno okončane radove, modernizacija mreže za elektrosnabdevanju, upravljanje otpadom ili saradnja u oblasti zdravstva“, rekao je Makron.

Naglasio je da su privredne delatnosti sve brojnije u oba smera i postižu sve veći uspeh, kao što pokazuju i razgovori koji su vođeni danas u Beogradu, ali i nešto ranije u Parizu.

„Francuska agencija za razvoj koja je prisutna u Srbiji od 2019. godine izdvojila je gotovo 600 miliona evra i planira i dalje da razvija svoju aktivnost u Srbiji. Naši stručnjaci rade na pružanju podrške u sprovođenju reformi i ekološko-energetskoj tranziciji u Srbiji. Ovi današnji sporazumi koji su potpisani su jako važni za sve to“, rekao je Makron.

Dodao je da je razmena dve zemlje u oblasti kulture i intelektualnih delatnosti takođe doživela novi uzlet i istakao da je Francuska bila počasni gost na Beogradskom sajmu pre nekoliko meseci.

„Sutra ću imati zadovoljstvo i čast da posetim jednu od vaših velikih nacionalnih kulturnih ustanova koja se nalazi u Novom Sadu. Kao što vidite, sve to napreduje, a kako da ne pomenem ovde i Olimpijske igre. Kako ne pomenuti uspehe sporta i sportista koji nas približavaju, počevši od Novaka Đokovića. Vi imate vašeg heroja koga ste vi ovde slavili kada se vratio u Srbiju. Mi smo ga isto takođe slavili u Francuskoj. On je postigao neverovatan uspeh“, poručio je Makron.

Foto: Đorđe Kojadinović / Ringier

.

Makron je izjavio i da je zabrinut zbog nedavnih jednostranih poteza Prištine, navodeći da ti potezi ne šalju dobar znak.

Makron je na konferenciji za novinare u Palati Srbije kazao da će Francuska i Nemačka posebno pratiti uslove u kojima živi srpska zajednica na Kosovu i da se zalažu za formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO).

On je čestitao Srbiji na odlukama koje je donela prošle godine, kako bi počela da sprovodi dogovore iz sporazuma potpisanog u Ohridu.

Podsetio je da je normalizacija odnosa između Beograda i Prištine sastavni deo procesa približavanja Srbije Evropskoj uniji, o čemu se mnogo razgovaralo do sada.

„Moja poruka današnja poruka je o odlučnosti i poverenju, nastavićemo da pružamo podršku naporima kako bi se ostvarila normalizacija odnosa između Beograda i Prištine. Na taj način će se poboljšati vaši odnosi sa svim partnerima. Dragi Aleksandre, još jednom hvala na strateškim odlukama koje ste danas doneli, na angažmanima koje ste preuzeli, puno smo razgovarali na raznim mestima, delili analize, puno sam naučio kada sam vas slušao, vi ste uvek radili ono što ste rekli da ćete raditi. To je nešto što veoma cenim. To je prijateljstvo između naših naroda, nastalo u borbi za našu Evropu. U važnim trenucima naši narodi su uvek bili jedni pored drugih. Imamo taj ideal romantizma, imamo hrabrost, istorija je važna za njih. Odluke koju su danas donete nastavljaju slavnu prošlost“.

20.22 Vučić se prvi obratio

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas u Palati Srbija da je predsednik Francuske Emanuel Makron posetom Srbiji još jednom pokazao poštovanje prema srpskom narodu.

„Poštovani predsedniče Francuske Republike, dragi Emanuel, dobrodošli još jedanput u Srbiju i veoma sam srećan što imam priliku da vas ugostim u Beogradu, a posebno zahvalnost na tome što ste kao jedan od retkih predsednika i premijera izrazili spremnost i želju da posetite i neki drugi grad osim Beograda“, rekao je Vučić u obraćanju u prisustvu predsednika Francuske Emanuela Makrona.

Kaže da će sutra zajedno posetiti Novi Sad i imati razgovore u Šnajder Elektriku i u Matici Srpskoj.

„Mnogo vam hvala što ste došli u Srbiju i što mi još jedan put pokazali poštovanje prema građanima ove zemlje, prema građanima Srbije, prema srpskom narodu. Mi u Srbiji to umemo da cenimo, umemo da poštujemo. Takođe želim da obavestim sve prisutne novinare da smo imali duge razgovore, da ćemo ih nastaviti večeras, verovatno do kasno u noć, imaćemo ih i sutra, o svim važnim strateškim pitanjima, kako bilateralne saradnje tako našeg puta ka EU, ali rekao bih i strateških odnosa u svetu i Evropi u celini“, rekao je Vučić.

Vučić je naveo da je potpisan ugovor za nabavku „Rafala“, vrednost ugovora je 2,7 milijardi, 12 novih aviona biće u vlasništvu Srbije.

On je ocenio da je za Srbiju velika vest kupovina 12 francuskih višenamenskih aviona „Rafal“ i naveo je da je ugovor koji je potpisan sa francuskim proizvođačem, a koji uključuje kompletan pomoćni logistički paket, rezervne motore i druge delove, vredan 2,7 milijardi evra.

„12 potpuno novih aviona biće u vlasništvu Republike Srbije. To je za nas ogromna vest. To će doprineti značajnom povećanju operativnih sposobnosti naše armije, potpuno drugačiji pristup. I mi smo srećni što postajemo deo Rafal kluba i hvala predsedniku Francuske (Emanuelu Makronu) što je doneo takvu odluku, što nam je omogućio da kupimo nove Rafale“, rekao je Vučić u obraćanju u Palati Srbije, nakon razmene potpisanih ugovora između Srbije i Francuske, u okviru koje je razmenjen i ugovor o nabavci Rafala.

Ocenio je da pregovori nisu bili laki i naveo da je srećan što je ugovor večeras potpisan, kao i da veruje u dobru saradnju vojski Srbije i Francuske u budućnosti.

„Ovo je nešto što je na komercijalnom nivou dobro urađeno i želim da vam kažem da ćemo u 2024. i 2025. mi uplatiti, unapred kažem, po 15 odsto iz budžeta. Dakle našeg novca, po 421 milion evra. Pri tome nećemo povećati udeo javnog duga u BDP Srbije, potpuno kontrolišemo deficite, ni na koji način nećemo ugroziti javne finansije Srbije. To dovoljno govori u koliko dobrom stanju se nalazimo“, zaključio je Vučić.

Foto: Đorđe Kojadinović / Ringier

.

Vučić je podsetio da Francuzi učestvuju i u pripremi i izgradnji metroa u Beogradu, u projektu aerodroma u Beogradu, projektu deponije u Vinči…

Naveo je i potencijalnu saradnju dve zemlje u okviru razvoja nuklearnih programa, dodajući da Srbija za deset godina neće imati dovoljno električne energije ukoliko ne bude koristila nuklearnu energiju.

„Danas smo dobili podatke po kojima imamo veoma dobru stopu rasta i naša preradivačka industrija posebno dobro raste. I svi sektori nam rastu, osim energetike. I mi ne možemo to da rešimo. Jednostavno, moraćemo da ulažemo mnogo više i moraćemo da se borimo mnogo više u budućnosti. I zato ćemo tražiti podršku i Emanuela lično i francuske vlade, da to uradimo na najčistiji, na najbezbedniji mogući način i da osiguramo budućnost za našu zemlju“, rekao je Vučić.

Naveo je da je Srbija u drugom kvartalu na najnižem nivou stope nezaposlenosti u istoriji sa 8,2 odsto, kao i da je govorio sa Makronom i o drugim pitanjima, kao što je mir u Evropi.

„Mene nije sramota, za razliku od većine drugih ljudi, da otvoreno i iskreno govorim sa predsednikom Makronom. I on je jedan od ljudi koji je u stanju da čuje i drugačije mišljenje i koji želi da čuje mišljenje svojih sagovornika. Ja mislim da nam je važno da do mira dođemo što pre, ako znam da je reč ‘mir’ gotovo zabranjena u mnogim zemljama danas u svetu. Ja sam tu govorio o poziciji Srbije, takođe sam izrazio želju da situacija u regionu zapadnog Balkana, bude potpuno stabilna, da bude potpuno sigurna i verujem da ćemo i po tom pitanju imati značajnu i veliku podršku Francuske“, rekao je Vučić.

Naveo je da je bilo razgovora i o EXPO 2027 i da će Srbija imati veliku podršku Francuske, od njenih finansijskih institucija poput razvojne banke Francuske, AFD, dodavši da će Francuzi pomoći i oko razvoja veštačke inteligencije u našoj zemlji, kao i oko razvoja kompletnog IT sektora.

Foto: RTS / screenshot

Aleksandar Vučić

„Nama je u okviru IT sektora izvoz prošle godine bio preko 3,44 milijarde evra, dakle to je 10 i 12 puta više nego pre samo nekoliko godina. Prosto u tome jesmo uspešni, ali tu imamo i francuske i mnoge druge kompanije koje nam po tom pitanju pomažu, između ostalih i Šnajder. Govorili smo o autoindustriji, ja sam zamolio predsednika Makrona, pošto oni imaju jednu od najboljih fabrika baterija, da razgovara sa njima, da nam pomogne, da privučemo još investitora“, rekao je Vučić.

Naveo je da će Srbija napraviti posebne programe francuskog jezika u obrazovnim institucijama, kako bi on bio mnogo prisutniji u školama.

Poručio je Makronu da je za Srbiju njegova poseta od izuzetnog zančaja i da su za Srbiju Francuzi bili i ostali tradicionalni prijatelji.

„Naša trgovinska razmena raste, verujem da može da bude još mnogo veća od te dve milijarde (evra) i da možemo još mnogo toga da uradimo i mislim da ćemo u tome uspeti…Ja verujem u francusko-srpsko prijateljstvo i verujem u te rezultate koje smo do sada postigli. Naša saradnja je neuporedivo uspešnija nego deset ili petnaest godina unazad“, zaključio je Vučić.

20.12 Počela razmena potpisanih bilateralnih dokumenata

U prisustvu predsednika Srbije Aleksandar Vučića i predsednika Francuske Emanuela Makrona u Palati Srbija počela je ceremonija potpisivanja i razmene dokumenata o saradnji dve zemlje u više oblasti.

Foto: Đorđe Kojadinović / Ringier

.

U toku je razmena memoranduma o saradnji sa Francuskom agencijom za razvoj (AFD), zatim aneksa sporazuma o saradnji u oblasti sprovođenja prioritetnih projekata u Srbiji, ugovora o partnerstvu u oblasti zaštite životne sredine, izjava o namerama o saradnji u poljoprivrednom i prehrambenom sektoru, sporazuma za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i izjava o namerama za saradnju u oblasti istraživanja i eksploatacije kritičnih i strateških mineralnih sirovina.

Foto: Đorđe Kojadinović / Ringier

.

Takođe očekuje se razmena pisma o angažovanju za procenu potencijala za razvoj civilnog nuklearnog programa u Srbiji, zatim ugovora o nabavci aviona „Rafal“, pisma o namerama u vezi sa saradnjom u oblasti zdravlja i izjave o namerama za saradnju u oblasti nauke, izjave o namerama za saradnju u oblasti turizma i ugovora o kreditnom aranžmanu sa EMS-om.

Foto: RTS / screenshot

Razmena sporazuma 2 Vučić Makron

Pjer Košar i Siniša Mali prvi su razmenili potpisane bilateralne sporazume, a onad i Irena Vujović i Paskal Pele.

19.46 Ovako su srpski „lovci“ dopratili Makrona

Na aerodrom „Nikola Tesla“ u Beogradu Makron je sleteo u pratnji lovačkih aviona srpske avijacije. Pogledajte snimak iz kabine našeg lovca:

19.30 Vučić otkrio detalje razgovora

Predsednik Srbije ugostio je Emanuela Makrona u Palati Srbija.

„Sa iskrenim prijateljem i partnerom Srbije Emanuelom Makronom uvek ima mnogo važnih tema za razgovor. Tokom ove posete razmotrićemo strateške pravce za unapređenje naše saradnje.

U privrednom smislu, od ogromnog značaja je dolazak novih francuskih investicija kao i podrška Pariza na našem putu u jedinstveni Evropski ekonomski prostor.

U centru pažnje su nam pitanja saradnje u oblastima nauke, tehnologije, inovacija, obrazovanja, ekologije, energetike i vojno-tehnička saradnja.

Francuska je zemlja na koju se ugledamo, oslanjamo i sa kojom nastavljamo da radimo. Jačanje odnosa i saradnje Srbije i Francuske predstavlja poštovanje i nadogradnju naših istorijskih veza, ali i put u zajedničku budućnost“, napisao je Vučić na Instagramu.

18.58 U toku sastanak Vučića i Makrona

Nakon svačanog dočeka, počeo je sastanak dvojice predsednika, a potom će uslediti ceremonija razmene potpisanih bilateralnih dokumenata, nakon čega će se obratiti javnosti.

Foto: Đorđe Kojadinović / Ringier

.

Foto: Đorđe Kojadinović / Ringier

.

18.27 Živelo prijateljstvo Srbije i Francuske

Aleksandar Vučić poželeo je dobrodošlicu francuskom predsedniku Emanuelu Makronu na beogradskom aerodromu i istakao da je značaj te posete za Srbiju nemerljiv.

„Dobro nam došli, dragi prijatelju! Značaj Vaše posete za nas je nemerljiv u političkom i ekonomskom smislu, a nadam se da ćemo, kao zemlja i narod, znati da uzvratimo i poštovanje i pažnju koju Vi pokazujete prema našoj Srbiji.

Pred nama su novi koraci kojima ćemo proširiti naše partnerstvo i ojačati tradicionalno dobre odnose naše dve zemlje i dva naroda. Živelo prijateljstvo Srbije i Francuske“, napisao je Vučić na Instagramu „buducnostsrbijeav“

18.25 Počela ceremonija ispred Palate „Srbija“

Intoniranjem himne počela je ceremonija ispred Palate Srbije. Nakon toga su Vučić i Makron predstavili članove svojih delegacija. Sledi sastanak dvojice lidera.

Makrona su dočekali i predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević i ministri: Siniša Mali, Bratislav Gašić, Dubravka Đedović Handanović, Goran Vesić, Aleksandar Martinović, Tanja Mišćević, Jelena Begović, Husein Memić, Irena Vujović, Zlatibor Lončar.

Foto: Đorđe Kojadinović / Ringier

.

Foto: Đorđe Kojadinović / Ringier

.

Foto: Đorđe Kojadinović / Ringier

.

Foto: Đorđe Kojadinović / Ringier

.

Foto: Đorđe Kojadinović / Ringier

.

18.12 Vučić dočekao Makrona

Prsedsedni Srbije uz srdačan pozdrav dočekao je francuskog predsednika.

Foto: Oliver Bunić / Ringier

.

Foto: Oliver Bunić / Ringier

.

Foto: Oliver Bunić / Ringier

.

18.00 Avion sa francuskim predsednikom sleteo u Beograd

Predsednik Francuske Emanuel Makron sleteo je u Beograd u pratnji „lovaca“ u 18 časova.

Foto: RTS1 / screenshot

Makron sleteo u Beograd

17.55 Specijalna emisija o poseti francuskog predsednika na Blic TV

Gosti emisije, koju vode urednica informativnog programa Ivana Mastilović Jasnić i voditelj Teodor Vukajlović, su predsednik Saveta za strateške politike Dragan Šutanovac, Nina Robović iz Francusko-srpske privredne komore i Ivan Miletić, ekspert za odbranu i bezbednost.

17.35 Zabranjeno podizanje dronova u Beogradu i Novom Sadu

Iznad Beograda i Novog Sada do 31. avgusta, u šest časova, zabranjen je let dronova. Informaciju o zoni zabrane leta dao je Direktorat civilnog vazduhoplovstva. U obaveštenju se navodi da je u periodu od ponoći u četvrtak, 29. avgusta, do subote, u šest časova ujutru, zabranjeno letenje bespilotnim vazduhoplovima na teritoriji Grada Beograda i Grada Novog Sada.

Program posete

Četvrtak

  • 18.05 Makron sleće na aerodrom „Nikola Tesla“
  • 18.30 Svečani doček ispred Palate „Srbija“ sa vojnim počastima
  • 18.45 Zajednički sastanak predsednika Srbije i Francuske
  • 19.40 Ceremonija razmene potpisanih bilateralnih dokumenata u prisustvu dvojice predsednika
  • 19.45 Obraćanje medijma

Petak

  • 10.30 Poseta Galeriji Matice srpske u Novom Sadu i obilazak postavke
  • 11.15 Obraćanje Makrona i Vučića na Forumu o mladima i veštačkoj inteligenciji
  • 15.30 Ceremonija otkrivanja ploče povodom završetka radova na modernizaciji Aerodroma „Nikola Tesla“ u Beogradu, obraćanje dvojice predsednika
  • 15.50 Ispraćaj predsednika Francuske na aerodromu

Poslednji put Vučić i Makron su se sreli tokom Olimpijskih igara u Parizu, gde je Vučić prisustvovao prijemu za svetske lidere u Jelisejskoj palati, a tada je i najavio dolazak francuskog predsednika.

Foto: Ivana Mastilović Jasnić / RAS Srbija

vučić makron

Inače, aktuelni francuski predsednik prvi put je bio u zvaničnoj poseti Beogradu u julu 2019. godine kada su dve zemlje obeležile 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

„Francuska vas voli kao što ste vi voleli nju“, poručio je tada Makron na srpskom jeziku okupljenim građanima na Kalemegdanu.



Izvor

You may also like