Home Politika (Uživo) Izbori 2024: Manja izlaznost nego na prošlim izborima, objavljene nepravilnosti

(Uživo) Izbori 2024: Manja izlaznost nego na prošlim izborima, objavljene nepravilnosti

by euronet063


Lokalni izbori održavaju se u redovnom terminu, četiri godine nakon prethodnih. Izuzetak je Beograd, gde su izbori za odbornike održani 17. decembra 2023. godine ali, nakon što vlast nije formirana u zakonom predviđenim rokovima, na izbore u Beogradu izlazi se ponovo.

Blic preporučuje


VREMENSKA PROGNOZA ZA IZBORE U SRBIJI Evo kakvo vas tačno vreme čeka kada krenete na birališta u ovim gradovima i opštinama – SVE DETALJNO


BIRAČKA MESTA I KOD KINEZA Malo u šoping, pa malo na glasanje: Glasači dobili i klopu, a jedna stvar posebno iznenađuje (FOTO)

Osim za Skupštinu grada Beograda, žitelji prestonice biraju odbornike i u 17 beogradskih opština: Čukarica, Novi Beograd, Palilula, Rakovica, Savski venac, Stari grad, Voždovac, Vračar, Zemun, Zvezdara, Barajevo, Grocka, Lazarevac, Mladenovac, Obrenovac, Sopot i Surčin.

19.10 – Na glasanje u venčanici

Nesvakidašnja scena zabeležena je u Zemunu tokom izbornog dana. Mlada i mladoženja su se pojavili svečano obučeni u venčanicu i odelo na biračkom mestu.

18.45 U selu kraj Bujanovca zatvoreno biračko mesto zbog koškanja

U selu Muhovac kod Bujanovca, u kome žive isključivo Albanci, zatvoreno je biračko mesto zbog koškanja, prenose tamošnji mediji i tvrde i da je u selu Končulj, u kome žive isključivo Albanci, za sat vremena „glasalo“ više od 200 upisanih birača, navodi „Jug press“.

18.10 Opozicija pozvala Novosađane da dođu ispred Master centra

Opozicija pozvala Novosađane da uveče dođu isred Master centra.

Udružena opozicija pozvala je Novosađane da se večeras oko 21 čas okupe ispred Master centra Novosadskog sajma.

– Mi ćemo da branimo svaki glas svakog Novosađanina. Svaki kontrolor će biti do zadnjeg momenta uz svoj džak. Pozivam Novosađane da dođu između 20.30 i 21 časova kod Sajma da im saopštimo javno od naših članova biračkih odbora kakvi su rezultati u Novom Sadu – rečeno je na konferenciji za medije.

Prethodno je rečeno da je na Novosadskom sajmu zatvoren najveći logistički centar Srpske napredne stranke za kupovinu glasova.

17.31 – CeSID objavio nepravilnosti na biračkim mestima

Od 14h do 17h posmatrači CeSID-a su primetili naredne nepravilnosti na biračkim mestima:

  • Onemogućavanje birača da glasaju greškom biračkog odbora – na dva biračka mesta u Nišu.
  • Sumnja na paralelnu evidenciju birača na jednom biračkom mestu na Paliluli.
  • Ubacivanje listića u pogrešnu kutiju na više biračkih mesta.
  • Nepoštovanje procedure glasanja.
  • Upisivanje birača na pogrešno mesto u biračkom spisku.
  • Fotografisanje listića od strane birača.
  • Verbalni sukob ispred jednog biračkog mesta na Starom gradu.

17.25 – Radomir Lazović u klinču sa mužem Anice Dobre

U Beogradu došlo je u do incidenta u kojem su učestvovali Radomir Lazović iz Zeleno levog fronta i biznismen Miodrag Mića Sovtić, inače suprug glumice Anice Dobre.

Sve se desilo na Dorćolu, a kako tvrdi Zeleno Levi front, u Sovtićevom lokalu nalazio se štab Srpske napredne stranke (SNS) koji su oni došli da posete.

17.10 – Koalicija „Biramo Beograd“: Naši narodni poslanici obilaze sve lokacije

Koalicija „Biramo Beograd” obaveštava javnost da je njihov krizni štab formiran za izborni dan sa desetinama mobilnih timova spremno odgovorio na pokušaje kupovine glasova, ucene i pritiske na birače. Od jutros u, kako tvrde, na više od deset lokacija zaustavili izborne mahinacije i rad SNS centara za pritisak na birače, a njihovi narodni poslanici su od jutros na terenu i obilaze sve lokacije.

Kako dalje navode, zaustavljen je pritisak na birače u SC Banjica, zaustavljena je kupovina glasova na Karaburmi ispred OŠ Jovan Cvijić, na opštini Rakovica u FK Železnik, na opštini Palilula na levoj obali u nekoliko privatnih kuća, na Voždovcu u auto školi, kao i na Starom gradu gde su naši kandidati i fizički napadnuti. Sve ovo nam pokazuje da je Srpska napredna stranka u panici. Nastavljamo da pratimo situaciju na terenu i spremni smo da zaustavimo izborne mahinacije vlasti. Pozivamo građane da u što većem broju izađu na izbore i da nam prijavljuju sve izborne nepravilnosti koje uoče.

16.40 Oglasio se MUP o dešavanjima u SC „Banjica“

Više javno tužilaštvo u Beogradu u saradnji sa osnovnim tužilaštvima sa teritorije grada Beograda i Ministarstvom unutrašniih poslova RS prati današnji izborni proces i obaveštava javnost da za sada nema dokaza da je u Sportskom centru Banjica izvršeno bilo koje krivično delo, kako to tvrde pojedini učesnici izbornog procesa.

15.50 MUP: Osim napada na policiju u Novom Sadu, do sada bez ozbiljnijih incidenata

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije saopštilo je da je „njegova ustavna i zakonska obaveza osiguranje javnog reda i mira, i bezbednosti građana i institucija. U tom smislu, MUP reaguje na svaku podnetu prijavu. U dosadašnjem toku izbora nije bilo ozbiljnijih incidenata, osim napada na policiju i oštećenja imovine Sajma u Novom Sadu. MUP upozorava da će sprečiti, i u saradnji sa tužilaštvom sankcionisati svaki pokušaj narušavanja javnog reda i mira i ugrožavanja bezbednosti građana i institucija, uključujući i napad na policiju.“

15.25 – Glasali u 10 sati, a venčavaju se u 13

Obišli smo biračko mesto i u parohijskom domu, evo šta smo tamo zatekli.

.

Foto: Snežana Krstić / Ringier

.

15.20 – Na Zvezdari se glasa u piceriji, a u Zemunu u kafiću

Picerija na Zvezdari

Foto: Snežana Krstić / Ringier

Picerija na Zvezdari

Na Zvezdari se glasa u piceriji! Ovde smo zatekli najviše ljudi, građani sa osmehom čekaju u redu. U Zemunu, jedno biračko mesto je u kafiću.

Kafe As, Plavi horizonti Zemun

Foto: Snežana Krstić / Ringier

Kafe As, Plavi horizonti Zemun

15.15 – Goran je svoj dom ustupio kao biračko mesto

Cvetanova ćuprija,  kuća Gorana Tanaskovića

Foto: Snežana Krstić / Ringier

Cvetanova ćuprija, kuća Gorana Tanaskovića

Porodična kuća Gorana Tanaskovića u Velikom Mokrom Lugu godinama je jedno od biračkih mesta u ovom zvezdarskom naselju. U prostorije svoje kuće domaćin Tanasković svoje komšije glasače dočekuje sa kafom, pićem i lepom rečju.

15.10 GIK: Do 14 sati u Beogradu glasalo 25,02 odsto

Na teritoriji Grada Beograda do 14 časova glasalo je 25,02 odsto od ukupnog broja upisanih birača, saopštila je Gradska izborna komisija, a na osnovu dobijenih podataka od Republičkog zavoda za statistiku.

15.08 – Incident u Novom Sadu

Danas se, tokom održavanja lokalnih izbora u Novom Sadu, dogodio incident u krugu Novosadskog sajma kada su predstavnici opozicionih lista pokušali da uđu u jednu od hala u kojoj je oformljen kol centar Srpske napredne stranke. Došlo je do koškanja sa policijom koja im nije dozvoljavala da uđu u halu. SNS se oglasio saopštenjem u kom poručuju da je u pitanju „vandalski čin i terorizam“. Više o incidentu u Novom Sadu pročitajte ovde.

15.05 – U opštini Čajetina do 14 časova glasalo 34,78 odsto birača

U opštini Čajetini je do 14 časova na lokalnim izborima glasalo 34,78 odsto od ukupnog broja registrovanih birača, saopštila je Lokalna izborna komisija. U toj opštini za odbornička mesta nadmeću se četiri izborne liste. U Novoj Varoši do 14 sati na birališta je izašlo 29,8 odsto upisanih, u Užicu 25,51 odsto od ukupnog broja upisanih glasača, a u Sjenici 23 odsto. Do 14.00 časova u Arilju je svoje biračko pravo iskoristilo 21,12 odsto upisanih.

14.58 – Glasao predsednik Srbije Aleksandar Vučić u pratnji supruge

Vučić sa suprugom Tamarom

Foto: Zoran Ilić / Ringier

Vučić sa suprugom Tamarom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić glasao je danas nešto pre 15 časova na Novom Beogradu. Predsednik je svoje građansko pravo iskoristio na biračkom mestu 140 u zgradi Dečijeg vrtića „Tesla-nauka za život“, u Bulevaru Crvene armije 1 na Novom Beogradu. On je glasao u pratnji supruge Tamare Vučić.

Tamara Vučić

Foto: Zoran Ilić / Ringier

Tamara Vučić

14.15 – CESID: U Beogradu do 14 sati glasalo 26,7, Novom Sadu 30,3, a u Nišu 27,4 odsto birača, manje nego u isto vreme prošle godine

Prema podacima IPSOS/CESID izlaznost na izborima do 14 sati u Beogradu je 26,7 odsto, u Novom Sadu 30,3 odsto, u Nišu 27,4 odsto.

Kako se može videti na uporednom grafikonu, do 14 časova izlaznost je sada manja nego u isto vreme tokom prošlogodišnjih izbora.

IZLAZNOST ZA GRADOVE I OPŠTINE PRATITE NA OVOM LINKU.

14.10 – CeSid objavio sumnju na novu nepravilnost

CeSid je objavio novu moguću nepravilnost: Sumnja na kupovinu glasova u okolini biračkog mesta 5 na Novom Beogradu.

13.54 – U većini vojvođanskih gradova i opština do 12 izlaznost oko 20 odsto

U većini vojvođanskih gradova i opština do 12 sati izlaznost se kretala oko 20 odsto od ukupnog broja birača. Koja je izlaznost u vojvođanskim opštinama, pročitajte na ovom linku.

13.45 – Dodik glasao u Beogradu

Milorad Dodik

Foto: mdodik_official / Instagram

Milorad Dodik

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik glasao je danas na lokalnim izborima u Beogradu. Dodik je fotografiju sa glasačkog mesta objavio na Instagramu.

13.30 – Incident u Šajkašu u Opštini Titel: Došao pijan, razbio vrata

U Šajkašu u Opštini Titel došlo je do incidenta kada je meštanin ovog sela nadomak Novog Sada M. Đ. (54) uhapšen nakon koškanja i guranja sa građanima i članovima biračkog odbora na biračkom mestu broj 20, saznaje „Blic“.

Kako tvrde očevici, on je u vidno alkoholisanom stanju razbio vrata, a zatim seo u prostorije gde se odvijalo glasanje zahtevajući od prisutnih da pozovu predsednika opštinske izborne komisije i policiju kako bi od njih zatražio da se sa izbornog spiska izbrišu dva građanina za koje on tvrdi da ih ne poznaje, a da su navodno prijavljeni na njegovoj kućnoj adresi.

M. Đ. je priveden u policijsku stanicu u Titelu gde je zadržan i u zakonskom roku biće predat nadležnom tužilaštvo uz prijavu da je počinio krivično delo sprečavanje održavanja glasanja. Izborni proces na biračkom mestu gde je izbio incident ubrzo je nastavljen bez ometanja.

13.08 – U Beogradu do 12 sati glasalo 17,54 odsto birača

U Beogradu je do 12 sati glasalo 17,54 odsto građana upisanih u jedinstveni birački spisak, saopštila je Gradska izborna komisija. Rezultati su saopšteni na osnovu podataka Republičkog zavoda za statistiku.


Foto: Snežana Krstić / Ringier

13.05 – Podaci CeSida o nepravilnostima od 9 do 11 sati

Od 9h do 11h posmatrači CeSida su primetili naredne nepravilnosti:

  • Više slučajeva porodičnog glasanja
  • Potpisivanje birača na pogrešno mesto u biračkom spisku
  • Fotografisanje listića od strane birača
  • Paralelna evidencija na BM 44 u Zemunu
  • Više slučajeva ubacivanja listića u pogrešnu kutiju
  • Prisustvo stranačkog materijala na biračkom mestu
  • Ometanje reda na jednom biračkom mestu u Zemunu
  • Nepoštovanje procedura glasanja na nekoliko biračkih mesta

13.00 – Podaci za Beograd, Novi Sad i Niš

Informacije o glasanju i izlaznosti za Beograd, Novi Sad i Niš pratite na sledećim likovima:

12.20 – Druga pres konferencija GIK-a Beograd: Bez nepravilnosti, incidenata i nesporazuma

Predsednik Gradske izborne komisije (GIK) Zoran Lukić izjavio je danas da ni na jednom od 1.265 biračkih mesta u Beogradu nije zabeležen nijedan incident, problem, ni nesporazum.

„Nadam se da će tako ostati do večeras, da izbori prođu u najboljem mogućem redu“, rekao je Lukić na drugoj konferenciji za novinare GIK-a Lukić je jutros naglasio da je plan da posle zatvaranja biračkih mesta održe konferenciju za štampu, a i u toku noći, kada budu imali prve relevantne podatke.

12.00 – Evo ko je od političara bio prvi na svom biračkom mestu, ko je došao sam, a ko porodično

.

Foto: Zlatko Čonkaš, Oliver Bunić, Milan Ilić, Đorđe Kojadinović, Tanjug/ Vladimir Šporčić, str, Shutterstock / Ringier

.

Pojedini nosioci lista, funkcioneri i ministri u Vladi Srbije rano jutros obavili su svoju građansku dužnost. Sudeći prema fotografijama sa lica mesta, većina njih je došla bez pratnje, ali ima i onih koji su došli porodično. Ko je sa kim došao na glasanje od političara, ko je bio prvi na svom biračkom mestu, pročitajte ovde.

11.40 – Direktor Fonda PIO doneo ugovor o zakupu sale SC Banjica, tvrdi da je to kol centar SNS

Direktor Fonda PIO Relja Ognjanović rekao je da se u SC Banjica održava radni sastanak Srpske napredne stranke i doneo ugovor o zakupu sale. On je optužio Kreni-promeni da su nasilno ušli u SC. Na pitanje u kom svojstvu je on tamo, Ognjenović je kazao „u svojstvu člana SNS“.

„Imamo ugovor koji je overen“, naveo je on. Na pitanje zbog čega je radni sastanak SNS tu, kaže „zato što nam je ovde prijatnije“. Prethodno je policija ušla u prostorije, a iz Kreni-promeni tvrde da imaju paralelni birački spisak, piše N1.

11.36 – Biračka mesta i kod Kineza

U Surčinu danas su otvorena i tri nesvakidašnja biračka mesta, i to u tržnom centru „Čajna taun“. Građani ovde imaju priliku da obave svoju dužnost, ali i da se okrepe, a ukoliko žele, i šopinguju.

Kineski tržni centar

Foto: Snežana Krstić / Ringier

Kineski tržni centar

11.35 – Radnim danima kuhinja, a danas biračko mesto

Pored biračkih mesta poput škola, mesnih zajednica i vrtića, u Beogradu postoje i neka manje poznata, ali zanimljiva mesta za glasanje. Jedno od njih je romska kuća u Surčinu.

Romska kuća Surčin

Foto: Snežana Krstić / Ringier

Romska kuća Surčin

11.28 – CeSid saopštio izlaznost za 11 časova, veća izlaznost nego 2023.

U Beogradu je do 11 sati glasalo 14,3 odsto birača, u Novom Sadu 18,2, a u Nišu 12,9 odsto, saopštili su CeSID/Ipsos prve procene izlaznosti.

Kako se može videti na grafikonu koji je objavio CeSID/Ipsos, u poređenju sa prethodnim izborima održanim 2023. godine, izlaznost građana sada je veća.

11.20 – U Beogradu do 10 časova glasalo 9,32 odsto birača

Na teritoriji Grada Beograda do 10 časova glasalo je 9,32 odsto od ukupnog broja upisanih birača, saopštila je Gradska izborna komisija, a na osnovu dobijenih podataka od Republičkog zavoda za statistiku.

10.59 – CeSid saopštio i prve uočene nepravilnosti

Na osnovu informacija dobijenih od posmatrača, zaključno sa 9 sati, CeSID je uočio više od 20 različitih nepravilnosti (u Beogradu, Nišu i Novom Sadu):

  • Učestalo nepoštovanje procedura od strane članova biračkog odbora na većem broju biračkih mesta
  • Propust i nepravilnosti sa kontrolnim listićem (na jednom biračkom mestu na Novom Beogradu kontrolni listić nije potpisan od strane prvog birača)
  • Kašnjenje sa otvaranjem biračkih mesta
  • Glasanje u ime drugog lica (na jednom biračkom mestu u Nišu)
  • Na jednom biračkom mestu u Novom Sadu ispred biračkog mesta su uočeni anketari koji su građane ispitivali o tome za koga su glasali
  • Na jednom biračkom mestu na Savskom vencu član biračkog odbora skuplja pozive za glasanje i zadržava kod sebe – indicija vođenja paralelne evidencije
  • Konačno, na više biračkih mesta su uočene situacije porodičnog glasanja.

Glasala i ministarka Dubravka Đedović Handanović

Dubravka Đedović Handanović glasa na Savskom vencu

Foto: MRE / Ustupljene fotografije

Dubravka Đedović Handanović glasa na Savskom vencu

Dubravka Đedović Handanović, ministarka rudarstva i energetike glasala je danas na Savskom vencu i ispunila svoju građansku dužnost.

10.45 – Aleksandar Antić glasao na Zvezdari

Potpredsednik SPS i kandidat na listi “Aleksandar Vučić – Beograd sutra”, Aleksandar Antić, glasao je na biračkom mestu br. 10 na Zvezdari.

Aleksandar Antić

Foto: Ringier

Aleksandar Antić

10.30 – Izlaznost u Novom Sadu do 10 časova – 12,6 odsto: Evo i za ostale gradove

.

Foto: Mitar Mitrović / Ringier

.

Na pres konferenciji u Novom Sadu upravo je saopšteno da je do 10 na birališta izašlo 12.6 odsto, što je manje-više uobičajena izlaznost za to vreme, rečeno je na pres konferenciji Gradske izborne komisije Novi Sad.

10.20 – Prva konferencija GIK-a Beograd

Zoran Lukić, predsednik Gradske izborne komisije Beograd na održanoj prvoj konferenciji GIK-a u 10 stati izjavio je da glasanje protiče u skladu sa zakonom i da će se ispravnost glasovnih listića duplo proveravati.

– Sva biračka mesta su u skladu sa zakonom otvorena u 7 sati. Nije bilo nikakvih problema. Na dva sata ćemo objavljivati kolika je izlaznost. Sledeća konferencija za štampu biće u 12 časova. Posle zatvaranja svih biračkih mesta, kada budemo imali prve relevantne podatke o rezultatima izbora održaćemo konferenciju za štampu, gde ćemo to i saopštiti – rekao je Lukić.

Ističe i da će se rezultati duplo proveravati na osnovu originalnih zapisnika u radu biračkih odbora, kako bi podaci koje objavljuju bili zvanični i potpuni.

– Mi čekamo originalne primerke zapisnika i duplu proveru njihovih upisa – izjavio je Lukić.

10.12 – Izlaznost u Subotici do 10 časova 10,7 odsto

Izlaznost u Subotici do 10 časova 10,7 odsto, saopštila je Gradska izborna komisija Subotice.

10.05 – Izlaznost u Beogradu do 9 časova 5,8 odsto

Do 9 sati u Beogradu je glasalo 5,8 odsto birača, u Novom Sadu 7,8, a u Nišu 4,6 odsto, saopštili su CeSID/Ipsos prve procene izlaznosti.

U poređenju sa izlaznošću na izborima 2023. godine, izlaznost je u svim ovim gradovima veća.

09:50 – Glasala i Irena Vujović

Irena Vujović

Foto: Jovana Kulašević / Tanjug

Irena Vujović

Potpredsednik Glavnog odbora SNS Irena Vujović glasala je na Savskom vencu, u Školi za dizajn, Krupanjska 3, na biračkom mestu broj 33, u 09.00 časova.

09.49 – Objavljena izlaznost i za Novi Sad: Do 9 časova glasalo 7,6 odsto birača

Na osnovu podataka sa reprezentativnog uzorka, do 9 sati u Novom Sadu je glasalo 7,6 odsto birača.

Birališta su otvorena u 7 sati, zatvaraju se u 20 sati. Novosađani na današnjim izborima mogu da glasaju za ukupno 14 izbornih lista.

09.40 – Glasao Siniša Mali

Siniša Mali

Foto: Đorđe Kojadinović / Ringier

Siniša Mali

Prvi potpredsednik vlade, ministar finansija i potpredsednik Glavnog odbora SNS Siniša Mali glasao je danas na biračkom mestu broj 1 u Visokoj poslovnoj školi u Beogradu. Mali je glasao oko devet sati.

09.38 – Veselinović sa suprugom i ćerkom glasao na Novom Beogradu

Dobrica Veselinović

Foto: Milica Vučković / Fonet

Dobrica Veselinović

Kandidat za gradonačelnika liste „Biramo Beograd“ Dobrica Veselinović glasao je danas u 9.00 časova na Novom Beogradu. Veselinović je na glasanje u Vrtić „Zeka“ na biračkom mestu broj osam, u ulici Bulevar Zorana Đinđića broj 55 došao sa porodicom, suprugom i ćerkom.

09.34 – Dačić sa porodicom glasao na Savskom vencu

Ivica Dačić

Foto: Milan Ilić / Ringier

Ivica Dačić

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić, glasao je oko 9 časova, na biračkom mestu broj 35, MZ Dedinje, na Savskom vencu. On je na glasanje došao sa porodicom.

09.30 – Vučević na glasanje sa porodicom

Miloš Vučević sa porodicom

Foto: Zlatko Čonkaš / Ringier

Miloš Vučević sa porodicom

Svoje biračko pravo iskoristio je i premijer Srbije Miloš Vučević koji je glasao na lokalnim izborima u Novom Sadu u društvu supruge Maje i sinova Mihaila i Danila.

09.10 – Izlaznost u Subotici do 9 časova 6,4 odsto

Izlaznost u Subotici do 9 časova je 6,4 odsto, saopštila je Gradska izborna komisija ovog grada.

09.00 – Ministar Gajić prvi glasao na svom biračkom mestu

Mistar sporta Zoran Gajić

Foto: Ringier

Mistar sporta Zoran Gajić

Zoran Gajić, ministar sporta, prvi je glasao na svom biračkom mestu na Savskom Vencu.

08.49 – Glasali Brnabić, Nebojša Stefanović, Petar Petković, Darija Kisić, Marko Đurić…

Ana Brnabić

Foto: Milan Ilić / Ringier

Ana Brnabić

Potpredsednik Glavnog odbora SNS Ana Brnabić glasala je na Savskom vencu, u Školi za dizajn, oko 08.30 časova.

Nebojša Stefanović

Foto: Oliver Bunić / Ringier

Nebojša Stefanović

Na svom biračkom mestu glasao je i Nebojša Stefanović, član Predsedništva SNS.

Petar Petković

Foto: Milan Ilić / Ringier

Petar Petković

Direktor Kancelarije za KiM i član Predsedništva SNS Petar Petković glasao je jutros oko 8.10 sati na Savskom vencu.

Ministar spoljnih poslova i potpredsednik Glavnog odbora SNS Marko Đurić glasao je jutros na Vračaru. Đurić je glasao u vrtiću „Biser“ na biračkom mestu broj 11.

Marko Đurić

Foto: Marko Đoković / Tanjug

Marko Đurić

Član Predsedništva SNS i prva na listi „Aleksandar Vučić- Zvezdara sutra“ Darija Kisić glasala je na Zvezdari. Ona je glasala na izbornom mestu broj 36 u Osnovnoj školi „Ćirilo i Metodije“ na toj opštini.

Darija Kisić

Foto: str / Tanjug

Darija Kisić

Potpredsednik PUPS – Partije ujedinjenih penzionera, poljoprivrednika i proletera Srbije i kandidat za odbornika Stefan Krkobabić glasao je danas u 7.15 časova. Krkobabić je glasao u Novom Beogradu na glasačkom mestu 27.

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine i član Predsedništva Srpske napredne stranke Tomislav Momirović glasao je na biračkom mestu broj 24. u Zavodu za transfuziju krvi Srbije. Momirović je glasao oko 8.50 minuta i pozvao građane da izađu na birališta.

Svoju građansku dužnost obavila je i Jelena Tanasković, v. d. direktora Infrastrukture železnice.

Jelena Tanasković

Foto: Snežana Krstić / Ringier

Jelena Tanasković

08.45 – Na Vračaru glasala i Sanja Radojević Škodrić

Sanja Radojević Škodrić

Foto: Ringier

Sanja Radojević Škodrić

Sanja Radojević Škodrić, direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) i nosilac liste „Aleksandar Vučić – Vračar sutra“ na Vračaru, ispunila je svoju građansku dužnost i u 8.45 sati glasala na biračkom mestu u OŠ „Kralj Petar Drugi Karađorđević“.

08.43 – Šapić glasao na Novom Beogradu

Aleksandar Šapić

Foto: Oliver Bunić / Ringier

Aleksandar Šapić

Potpredsednik Glavnog odbora SNS i predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić glasao je na Novom Beogradu, u OŠ „Borislav Pekić“, nešto posle 8 časova.

08.40 – Izbori u Novom Sadu: Sve protiče bez ikakvih problema

Milovan Šijakov, zamenik predsednika novosadske Gradske izborne komisije, izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare da su sva biračka mesta u vojvođanskoj prestonici otvorena na vreme bez ikakvih problema. On je podsetio građane da ukoliko zbog teške bolesti, starosti ili invaliditeta ne mogu da glasaju na biračkom mestu, do 11 časova mogu da se prijave Gradskoj izbornoj komisiji za glasanje van biračkog mesta. Broj telefona je 021/4882 777.

08.37 – Milica Đurđević Stamenkovski glasala na Voždovcu

Milica Đurđević Stamenkovski

Foto: Vladimir Šporčić / Tanjug

Milica Đurđević Stamenkovski

Ministarka za brigu o porodici i demografiju i predsednica Srpske stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski glasala je jutros na biračkom mestu broj 34 u Osnovnoj školi Janko Veselinović na Voždovcu. Đurđević Stamenkovski je glasala oko osam sati.

08.30 – Važeći i nevažeći glasački listići

Važeći i nevažeći glasački listići

Foto: Grafički studio / Ringier

Važeći i nevažeći glasački listići

– Nevažeći listići su oni iz kojih se ne može na nesumnjiv način utvrditi za koga je glasač hteo da glasa. Znači, ako su precrtane neke liste, a ostao je zaokružen jedan broj, to su svakako važeći glasački listići – kaže Filip Stojkanović iz Gradske izborne komisije. Sve detalje o tome kada je glasački listić važeći, a kada nevažeći, pročitajte na ovom linku.

08.15 – Beograđani od ranog jutra izašli na birališta

.

Foto: Milica Vučković / Fonet

.
.

Foto: Đorđe Kojadinović / Ringier

.
Otvaranje biračkog mesta u Osnovnoj školi Veljko Dugošević u Beogradu

Foto: Marko Dragoslavić / Fonet

Otvaranje biračkog mesta u Osnovnoj školi Veljko Dugošević u Beogradu
.

Foto: Đorđe Kojadinović / Ringier

.

07.55 – Lukić: Izbori u Beogradu protiču u najboljem redu

.

Foto: Đorđe Kojadinović / Ringier

.

Foto: Marko Dragoslavić / Fonet

Zoran Lukić, predsednik Gradske izborne komisije Beograd rekao je da su biračka mesta u Beogradu otvorena na vreme i da sve protiče u najboljem redu. U glavnim gradu građani mogu da glasaju na 1.265 biračkih mesta, a pravo glasa ima 1.602.150 birača.

07.45 – Glasanje u Subotici

Glasanje u Subotici

Foto: Biljana Vučković / Ringier

Glasanje u Subotici

U Subotici 125.457 građana ima pravo glasa i oni će moći danas da izaberu jednu od pet izbornih lista na 102 biračka mesta.

Balint Pastor glasao u Subotici

Foto: Biljana Vučković / Ringier

Balint Pastor glasao u Subotici

Nosilac liste „Dr Balint Pastor Savez vojvođanskih Mađara““, dr Balint Pastor, glasao je jutros na biračkom mestu „Dudova šuma“.

07.30 – Glasao Savo Manojlović

Savo Manojlović

Foto: Đorđe Kojadinović / Ringier

Savo Manojlović

Savo Manojlović, nosilac liste „I ja sam Beograd – Kreni promeni“ i kandidat za gradonačelnika Beograda, glasao je oko 7 časova na biračkom mestu broj 44, u dečijem vrtiću „Cerak“, Jablanička 20.

07.18 – Izbore u Beogradu prati 1.581 domaći i 156 stranih posmatrača

Za praćenje rada Gradske izborne komisije i biračkih odbora na izborima za odbornike Skupštine grada Beograda na izborima koji se održavaju danas, prijavio se 1.581 domaći i 156 stranih posmatrača, izjavio je predsednik Gradske izborne komisije Zoran Lukić. U glavnim gradu Srbije, građani će glasati na 1.265 biračkih mesta, a pravo glasa ima 1.602.150 birača.

07.05 – U Novom Sadu otvorena 222 biračka mesta

Glasanje u Novom Sadu

Foto: Zlatko Čonkaš / Ringier

Glasanje u Novom Sadu

U Novom Sadu otvorena su 222 biračka mesta na kojima će 339.225 građana vojvođanske prestonice sa pravom glasa moći da bira svoje favorite sa 14 izbornih lista za odbornike u gradskom parlamentu. Skupština grada Novog Sada u punom sazivu ima 78 odbornika.

Novi Sad

Foto: Zlatko Čonkaš / Ringier

Novi Sad

07.00 – Otvorena birališta

U 7 časova u Beogradu i mestima u kojima se danas održavaju lokalni izbori, otvorena su birališta. Birališta se zatvaraju u 20 časova.

Gradovi u kojima su izbori

Pored Beograda, glasa se u još 15 gradova: Niš, Novi Sad, Subotica, Zrenjanin, Kikinda, Vršac, Pančevo, Sombor, Sremska Mitrovica, Valjevo, Požarevac, Jagodina, Užice i Čačak.

Kada je u pitanju Niš, osim gradske vlasti, biraju se i lokalne vlasti u pet opština: Medijana, Palilula, Crveni Krst, Pantelej i Niška Banja.

.

Foto: Shutterstock / Ringier

.

Ovo su izborne liste i kandidati za gradonačelnika na izborima u Novom Sadu.

Opštine koje izlaze na izbore

Na birališta će izaći i birači iz opština Bačka Topola, Mali Iđoš, Žitište, Nova Crnja, Novi Bečej, Ada, Kanjiža, Novi Kneževac, Senta, Čoka, Alibunar, Bela Crkva, Kovačica, Kovin, Opovo, Plandište, Apatin, Odžaci, Bač, Bačka Palanka, Bački Petrovac, Beočin, Bečej, Vrbas, Žabalj, Srbobran, Sremski Karlovci, Temerin, Titel, Inđija, Irig, Pećinci, Ruma, Stara Pazova, Šid, Svilajnac, Boljevac, Arilje, Nova Varoš, Sjenica, Čajetina, Gornji Milanovac, Ivanjica, Vrnjačka Banja, Raška, Tutin, Aleksinac, Svrljig, Bosilegrad, Bujanovac, Surdulica i Preševo.

Ko učestvuje na izborima

U Beogradu i Novom Sadu na izborima učestvuje 14 izbornih lista, dok ih je u Nišu 11. U Valjevu ih je ukupno šest, dok ih je u Čačku sedam.

Ovo su izborne liste i kandidati za gradonačelnika u Valjevu.

.

Foto: Ringier

.

Broj birača u Beogradu

Gradska izborna komisija (GIK) je utvrdila konačni broj birača u prestonici za izbore za odbornike Skupštine grada Beograda – 1.602.150 birača.

Posmatrači

Za praćenje rada Gradske izborne komisije i biračkih odbora na izborima za odbornike Skupštine grada Beograda prijavljeno je 1.581 domaćih i 156 stranih posmatrača.

Ko može da glasa

Za razliku od prethodnih izbornih ciklusa, ovoga puta neke građane čekaju izmene kada je u pitanju glasanje. Tačnije, svi oni koji su promenili prebivalište u poslednjih 11 meseci ne mogu da glasaju na novoj adresi, jer su 10. maja u Skupštini Srbije usvojene dopune Zakona o jedinstvenom biračkom spisku.

Izborna tišina

Izborna tišina u Srbiji počela je u četvrtak u ponoć i trajaće do večeras do 20 sati do zatvaranja biračkih mesta.

.

Foto: Mitar Mitrović / Ringier

.

– Zabranjeno je 48 časova pre dana glasanja i na dan glasanja do zatvaranja biračkih mesta da se u medijima i na javnim skupovima objavljuju procene rezultata izbora, javno predstavljaju kandidati na izborima i njihovi izborni programi i pozivaju birači da glasaju, odnosno da ne glasaju za određene izborne liste – piše između ostalog u zakonu.

Kako glasaju osobe sa invaliditetom? Ovo je sve što treba da znate.

Preselili ste se, evo gde možete da glasate na izborima 2024.

Šta da radite ako vam je istekla lična karta pred izbore.

Sve izborene liste u svim gradovima i opštinama na lokalnim izborima, možete videti u našem posebnom tekstu.



Izvor

You may also like