Home Politika Uživo: Prikaz sposobnosti Vojske Srbije „Zastava 2024“ u Batajnici: Migovi u niskom letu nad Beogradom, razorni dronovi, evo svih detalja

Uživo: Prikaz sposobnosti Vojske Srbije „Zastava 2024“ u Batajnici: Migovi u niskom letu nad Beogradom, razorni dronovi, evo svih detalja

by euronet063


Na ovom linku pogledate sve izmene u saobraćaju zbog prikaza sposobnosti Vojske Srbije „Zastava 2024“ u Batajnici.

Na linku ispod pratite uživo prikaz sposobnosti Vojske Srbije „Zastava 2024“:

„Migovi“ simuliraju vazdušnu borbu dva aviona

Parovi vojnih aviona „mig 29“, „orao“, „galeb“ nadleću prostor na kojem se održava prikaz.

„Migovi“ simuliraju vazdušnu borbu dva aviona.

Skok pripadnika 63. padobranske brigade

Prikaz sposobnosti počinje demo skokom pripadnika 63. padobranske brigade, koji nose zastavu Srbije i zastavu Vojske Srbije.

Himna i raport predsedniku Vučiću

Kapetan prve klase počasnog stroja Garde Ilija Joksimović, posle intoniranja himne Bože pravde, predao je raport predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u prisustvu ministra odbrane Bratislava Gašića i načelnika Generalštaba generala Milana Mojsilovića.

Komandant RV i PVO: Građani će videti više od 2.500 kapitalnih sredstava koje koristi VS

General-potpukovnik Duško Žarković, komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO kaže da će građani danas moći da vide prikaz dela sposobnosti Ratnog vazduhoplovstva i protivazdušne odbrane i specijalnih snaga.

„U defileu jedinica videćemo pripadnike 63. padobranske brigade, 72. brigade za specijalne operacije, odreda vojne policije specijalne namene Kobre, Kopnene vojske i Komande za obuku. U taktičkom tehničkom zboru ćemo imati priliku da vidimo preko 2.500 kapitalnih sredstava koja se nalaze na upotrebi u jedinicama Vojske Srbije, koje su proizvedene, modernizovane u poslednjih nekoliko godina, kao i deo sredstava naše odbrambene industrije, deo sredstava koji se razvijaju u našim istraživačkim centrima, a koji po svom tehnološkom nivou i karakteristikama spadaju u sam svetski vrh“, naveo je Žarković.

Sve je spremno za početak spektakla

Sve je spremno za početak!

Foto: Aleksandar Ćirić / Tanjug

Sve je spremno za početak!

Avioni već grme nad Batajnicom.

Foto: Aleksandar Ćirić / Tanjug

.

Foto: Aleksandar Ćirić / Tanjug

.

Ministar odbrane Bratislav Gašić i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović prisustvovali su ranije proveri pripremljenosti za prikaz sposobnosti Vojske Srbije „Zastava 2024“.

Foto: Ministarstvo odbrane / Tanjug

.

Ministar Gašić je izrazio zadovoljstvo prikazanim i odao priznanje pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koji učestvuju u pripremama.

On je tom prilikom pozvao građane da danas dođu na vojni aerodrom u Batajnici i da vide brojno savremeno naoružanje i vojnu opremu, ali i da se uvere u snagu svoje vojske, koja sve više jača na dobrobit svih građana naše zemlje.

Kako je ranije saopštilo Ministarstva odbrane, više od 6.000 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, približno 2.500 sredstava naoružanja i vojne opreme i više od 50 vazduhoplova biće angažovano na prikazu sposobnosti Vojske Srbije.

Foto: Vojska Srbije

.

Posetioci će moći da pogledaju letački program, prikaz dela sposobnosti specijalnih snaga i Ratnog vazduhoplovstva i PVO, kao i defile jedinica Vojske Srbije.

Vučić: Prikaz naših 500 dronova

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, rekao je juče da misli da su uspesi Srbije najvidljiviji u vojsci i pozvao građane da danas dođu na Batajnicu i uvere se. Predsednik je najavio da će danas prvi put biti prikazano 500 naših dronova, koji nanose ogromnu štetu, ali i neki drugi dronovi i novi helikopteri sa Kipra.

Ministar odbrane Bratislav Gašić rekao je da će posetiocima biti prezentovana sredstva iz razvoja naše odbrambene industrije, kao i savremeno naoružanje i vojna oprema Srbije, poput samohodnih top-haubica „nora“155mm, borbenih oklopnih vozila „lazar“, „MRAP“, „miloš“, „hamer“, dronove, helikoptera Mi-35, X-145M, modernizovanih aviona“mig29SM“, protivvazduhoplovnih raketnih sistema FK-3, XQ-17, „pancir“, besposadnih vozila „mali miloš“, kao i brojna oprema specijalnih snaga.

Takođe, biće u prilici da vide protivoklopne raketne sisteme „Kornet“, samohodne višecevne lansere raketa „Oganj“, savremena optoelektronska sredstva i drugo naoružanje i vojnu opremu.

Borba dva aviona na maloj visini

U glavnom programu učestvovaće lovci, migovi-29, gde će biti prikazana vazdušna borba dva aviona na maloj visini, zatim „orlovi“ G-4 u simulaciji dejstva po ciljevima na zemlji.

Posetioci će imati prilike da vide i helikoptere Mi-35M, Mi-17, Mi-8, H-145, „gazele“ i „game2.

Ulazak na vojni aerodrom biće omogućen na glavnim kapijama vojnog aerodroma „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ i Vazduhoplovnog zavoda „Moma Stanojlović“, kao i na ulazu na aerodrom iz pravca Nove Pazove.

Iz Vojske preporučuju korišćenje javnog prevoza koji će pojačati broj linija ka aerodromu, a takođe prilaz aerodromu od petlje Novi Banovci ka Batajnici, biće zatvoren za saobraćaj

Prikaz sposobnosti „Zastava 2024“ trebalo je da bude održan u nedelju 15. oktobra na Dan nacionalne zastave, ali je odložen za danas zbog loših vremenskih uslova.

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave državni je praznik koji se 15. septembra praznuje u Republici Srbiji i Republici Srpskoj. Datum 15. septembar, izabran je za obeležavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, jer je tog dana 1918. godine probijen Solunski front, a na osnovu odluke vlada Srbije i Republike Srpske o zajedničkom obeležavanju ovog datuma.

Praznik je ustanovljen 2020. godine, a prvi put je svečano proslavljen 2021. godine i to u Beogradu na Savskom trgu, kod spomenika Stefanu Nemanji, u prisustvu zvaničnika Srbije i Republike Srpske. Prošle godine je obeležen u Nišu.



Izvor

You may also like