Home Politika (Uživo) Svesrpski sabor: Održan moleban u Hramu svetog Save, svečani doček ispred Palate Srbija

(Uživo) Svesrpski sabor: Održan moleban u Hramu svetog Save, svečani doček ispred Palate Srbija

by euronet063


Vesti

Politika

(Uživo) Svesrpski sabor: Održan moleban u Hramu svetog Save, svečani doček ispred Palate Srbija

U Beogradu se danas održava Svesrpski sabor koji će okuplja veliki broj ljudi iz Srbije i Republike Srpske. Počeo je molebanom u Hramu svetog Save, centralna manifestacija je na Trgu Republike, a završiće se vatrometom.

.

Foto: Nemanja Jovanović / Tanjug

.

Na manifestaciji učestvuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsednici ove vlade, zvaničnici najviših institucija Srbije i RS, predstavnici Srba iz regiona, kao i crkveni velikodostojnici Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Program Svesrpskog sabora

Hram Svetog Save

  • 9.30 Moleban za Republiku Srbiju i Republiku Srpsku

Palata Srbija

  • 11.00 Sastanak predsednika Srbije i RS, srpskog člana Predsedništva BiH, predsednika narodnih skupština, predsednika vlada Srbije i RS i srpskog patrijarha Porfirija
  • 12.00 Zajednička sednica vlada Srbije i RS u prisustvu dvojice predsednika i crkvenih velikodostojnika
  • 13.00 Razmena potpisanih dokumenata u prisustvu predsednika Srbije i RS
  • 13.10 Obraćanje predsednika Srbije i RS Aleksandra Vučića i Milorada Dodika

Dom garde Topčider

  • 14.00 Obilazak veterana iz Srbije i Republike Srpske

Trg Republike

  • 17.00 Centralna manifestacija „Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska“
  • 17.45 Obilazak Narodnog muzeja
  • 21.00 Vatromet iz Parka RS na levoj obali save (Novi Beograd)

Zajednički sastanak

U Palati „Srbija“ održava se sastanak delegacija Srbije i Republike Srpske, koje predvode predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, a sastanku prisustvuje i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije.

Doček ispred Palate „Srbija“

Ispred „Palate Srbija“ priređen je doček za najviše zvaničnike iz Republike Srpske. Predsednici Srbije i RS Aleksandar Vučić Milorad Dodik, dočekali su patrijarha srpskog Porfirija.

Prethodno su Vučić, premijer Srbije Miloš Vučević i predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić dočekali srpskog člana predsedništva BiH Željku Cvijanović, predsednika RS Milorada Dodika, predsednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića i predsednika Narodne skupštine RS Nenada Stevandića.

Vučić: Molimo da sve nesloge ostanu iza nas

Povodom Svesrpskog sabora oglasio se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je napisao da se „molimo da sve nesloge ostanu iza nas, da pošaljemo poruku mira, sloge i bratske ljubavi, da glasno kažemo da srpski narod najviše želi mir, jer je najveću cenu uvek plaćao kada mira bilo nije“.

– Vremena su teška, izazova je mnogo. Istorija nas je naučila da samo u zajedništvu i sabornosti možemo da nađemo onu snagu i mudrost koji su nam potrebni kako bismo sačuvali nas narod i državu od neumitnih tokova istorije – naveo je on na svom Instagram nalogu.

Patrijarh Porfirije: Crkva sve poziva u zagrljaj

Patrijarh SPC Porfirije poručio je okupljenima da „za jedinstvo, za sabornost, za mir, nema boljeg mesta za sabiranje i saborovanje za početak svakog dobrog i blagoslovenog dela od doma božjeg“.

.

Foto: Nemanja Jovanović / Tanjug

.

– Drugo ime za crkvu jeste sabor, duhovni zakon je takav da što se više približavamo bogu, bliži smo i jedni drugima. Kada se udaljimo od boga i crkve time se udaljavamo jedni od drugih. Gde ima crkve ima i naroda, našeg naroda, tamo gde nema crkve, gde se narod udalji od crkve on odumire, prestaje da postoji – rekao je on, dodavši da „crkva sve poziva i vapi raširenih ruku da dođu u zagrljaj“.

.

Foto: Nemanja Jovanović / Tanjug

.

Kako je poručio, „molim vas braćo i sestre, budimo jedinstveni i složni, budimo jedno, u isto vreme gradimo mir i odnose sa svima“.

.

Foto: Nemanja Jovanović / Tanjug

.

Moleban u Hramu Svetog Save

Svesrpski sabor počeo je molebnom za Republiku Srbiju i Republiku Srpsku u 9.30 u Hramu Svetog Save, gde se nalazi patrijarh SPC Porfirije sa crkvenim velikodostojnicima.

.

Foto: Nemanja Jovanović / Tanjug

.

Prisustvuju mu čelnici Srbije i RS.

Zatvaranje ulica za saobraćaj u Beogradu

Zbog manifestacija u okviru Svesrpskog sabora biće zatvorene i pojedine ulice za saobraćaj.

Takođe, pojedine linije gradskog prevoza biće zatvorene za saobraćaj.

Sednica u podne

U podne će biti održana zajednička sednica vlada Republike Srbije i Republike Srpske u prisustvu dvojice predsednika i crkvenih velikodostojnika, a u 13 sati razmena potpisanih dokumenata u prisustvu predsednika Republike Srbije i Republike Srpske.

.

Foto: Nemanja Jovanović / Tanjug

.

Centralno obeležavanje manifestacije Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska počeće u 17 časova na Trgu republike. Planirano je da se danas na Svesrpskom saboru okupi veliki broj folklornih ansambala Srbije i Republike Srpske, a oko 2.500 igrača iz 48 kulturno-umetničkih društava pokazaće splet srpskih narodnih igara na beogradskom Trgu republike.

Poseta Narodnom muzeju

Nakon centralne manifestacije, predsednici Republike Srbije i Republike Srpske sa resornim ministrima obići će Narodni muzej.

Predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković obići će manifestaciju „Beogradski dani porodice“.

Narodni muzej

Foto: Zoran Ilić / Ringier

Narodni muzej

Veliki vatromet biće priređen od 21 čas iz Parka Republike Srpske na levoj obali Save.

Programi i u drugim gradovima

Osim u Beogradu, programi su planirani širom Srbije, a kako su ranije rekli zvaničnici Srbije i Republike Srpske, ova manifestacija biće prilika da se potvrdi jedinstvo, ojača povezanost i unapredi očuvanje kulture sećanja.

Ministri iz Vlade Srbije danas će ugostiti kolege iz Republike Srpske sa kojima će kroz različite aktivnosti i potpisivanjem sporazuma, unaprediti saradnju.

Vučić: Važni zadaci

O značaju održavanja Svesrpskog sabora govorio je nedavno i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je naveo da je reč o velikoj manifestaciji zbog koje će iz Republike Srpske u Beograd doći najmanje 6.000 do 7.000 ljudi.

On je rekao i da će delegacije Srbije i Republike Srpske imati važne zadatke u sferi kulture koji se odnose na izgradnju Muzeja žrtava Jasenovca u Donjoj Gradini i Beogradu.

Predstavljanje deklaracije

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ranije je rekao da će na predstojećem Svesrpskom saboru biti predstavljena deklaracija, kojom će se izraziti trenutna situacija, a koju će posle usvojiti skupštine Srbije i Republike Srpske.

– U toj deklaraciji iznećemo kakva je aktuelna situacija sa srpskim narodom gde god on živi i kako mislimo da treba da se ponašamo u budućem vremenu. To treba da manifestujemo kroz podršku tog sabora, a da taj dokument onda usvoje parlamenti Republike Srpske i Srbije kroz svoje zvanične sednice – rekao je Dodik.

Milorad Dodik

Foto: Siniša Pašalić / Ringier

Milorad Dodik

Brnabić: Istorijski sabor

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je juče da je zadužena za parlamentarnu saradnju Srbije i Republike Srpske na Svesrpskom saboru, ocenjujući da je reč o istorijskom saboru i istorijskom danu. Brnabić je za RTV Pink rekla da će zajednička sutrašnja sednica vlade Srbije i RS biti u skladu sa pripremama, a da će najvažniji projekti biti Memorijalni centar u Novoj Gradini i Memorijalni centar u Beogradu, izgradnja puteva i infrastrukture, ulaganje u obrazovanje i kulturu. Brnabić je istakla da će na sastanku u Narodnoj Skupštini biti održan Parlamentarni forum Srbije – Republika Srpska.



Izvor

You may also like