Home Politika Veštačka inteligencija i digitalizacija na dnevnom redu Srbije: Premijer Vučević otkriva ključne reforme

Veštačka inteligencija i digitalizacija na dnevnom redu Srbije: Premijer Vučević otkriva ključne reforme

by euronet063


Vesti

Politika

Veštačka inteligencija i digitalizacija na dnevnom redu Srbije: Premijer Vučević otkriva ključne reforme

Premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je danas da je čitav niz reformi koje su urađene u javnom sektoru doveo do toga da danas može da se razgovara o veštačkoj inteligenciji.

Miloš Vučević na otvaranju "Septembarskih susreta 2024"

Foto: Slobodan Miljević / Tanjug

Miloš Vučević na otvaranju „Septembarskih susreta 2024“

Vučević je rekao u Belom dvoru na otvaranju Septembarskih susreta 2024, koje organizuje NALED, da je i sam ranije bio član upravnog odbora NALED-a i da je razumeo značaj te organizacije za lokalnu samoupravu, ekonomiju i privatne kompanije.

Blic preporučuje

– Danas ste najavili godinu digitalizacije, veštačke inteligencije, ali ne tako davno, baš u tom periodu kada sam svedočio o radu NALED-a, nisu to bile teme. Bile su mnogo teže teme – rekao je Vučević.

„Mnogo toga je rađeno u Srbiji“

On je naveo da su tada teme bile izmena radnog zakonodavstva, žestoke rasprave kako da se unapredi zakon o radu u Srbiji, kako da se registruju frilenseri i da paušalni porezni obveznici digitalno mogu da prijavljuju svoje porezne obaveze.

– Mnogo drugih stvari je rađeno. Reforma čitavog upravnog, javnog sektora da bi danas došli do toga da u Srbiji pričamo i o datacentru, da bi danas pričali o veštačkoj inteligenciji. To je najbolji dokaz šta smo svi zajedno prošli za 18 godina – naveo je Vučević.

Kako je rekao, sada je potrebno da se gleda u budućnost i da se napravi plan za idućih 18 godina.

„Koliko Srbija ide napred zavisi od nas“

– Ja sam siguran da kada budete proslavljali neki novi rođendan, pričaćemo o nekim stvarima koje možda danas deluju nezamislivo, ali će se desiti jer Srbija ide nezaustavljivo napred. A koliko ide napred i koliko brzo zavisi od nas – naveo je Vučević.

Predsednik Upravnog odbora NALED-a Vladislav Cvetković rekao je da su odlučili da ovu godinu posvete digitalizaciji i veštačkoj inteligenciji.

– Od naše prve sive knjige, kada smo pozvali državu da uvede elektronsku upravu, pa sve do danas, digitalizacija je bila zajednički imenitelj svih uspešnih inicijativa – naveo je on.

Dodao je da je to donelo revoluciju za sve koji posluju i danas elektronski plaćaju. Podsetio je da su „Septembarski susreti“ kojim se slave postignuti rezultati i spremanje za reforme koje slede.

Prema njegovim rečima, ima sve više kompanija koje su spremne da podrže ideje NALED-a.

(Tanjug)



Izvor

You may also like