Home Politika Vlast, opozicija i vojni rok: Predlog je da traje 75 dana, Vladimir Gajić iz Narodne stranke bi produženje na 10 meseci

Vlast, opozicija i vojni rok: Predlog je da traje 75 dana, Vladimir Gajić iz Narodne stranke bi produženje na 10 meseci

by euronet063


Vesti

Politika

Vlast, opozicija i vojni rok: Predlog je da traje 75 dana, Vladimir Gajić iz Narodne stranke bi produženje na 10 meseci

Lider Narodne stranke predložio da vojni rok traje 10 meseci umesto 75 dana

Očekuju se trvenja oko ove teme između vlasti i opozicije

Tri nedelje nakon što je Vlada usvojila zaključak kojim se kreće u uvođenje obaveznog vojnog roka, pojedini opozicionari su rešili da daju svoj doprinos. Vladimir Gajić, lider Narodne stranke, predložio je da umesto 75 dana vojni rok traje 10 meseci a pitanje je da li je posredi borba za rejting ili puka promocija? Treba li da očekujemo da u isti voz uskoče i druge opozicione stranke ili ne? Analitičari kažu da ovo nije tema oko koje mogu da se ubiraju plodovi, ali da bi vranice mogle da izbiju oko toga da li ga uopšte treba uvesti ili ne.

.

Foto: Strahinja Aćimović / Tanjug

.

Aleksandar Ivković, politikolog, smatra da Gajić ovim promoviše stranku, ali za „Blic“ ocenjuje da će u ovome ostati usamljen.

Blic preporučuje

– Mislim da niko nije radio javna istraživanja o modalitetima vojnog roka, već samo o tome da li ga treba uvesti ili ne. Intuitivno, teško mi je da zamislim da postoji puno građana koji podržavaju vojni rok, ali su više nezadovoljni time što će on trajati kraće nego što bi preferirali da to postane ozbiljno političko pitanje. Svakako da je izjava gospodina Gajića promovisanje politike stranke, ali ne verujem da ni Narodna stranka vidi ovu temu kao nešto što može presudno da utiče na njen rejting. Prema tome, teško da će i druge stranke ići tim putem – kaže Ivković.

Nikola Parun, politikolog, strože gledanje na predlog lidera Narodne stranke.

Da bi se kvalifikovao da sudi o tuđem vojnom roku, Vladimir Gajić bi morao da bude sposoban da istrči 500 metara bez hitne medicinske pomoći. Do tada, narod će nastaviti da mu ne veruje – kazao je Parun.

A šta kaže narod o vojnom roku?

Prema najnovijem istraživanju agencije Faktor plus koje je „Blic“ objavio, više od polovine anketiranih, tačnije 57 odsto, odgovorilo je da je za vraćanje obaveznog vojnog roka. Njih 36 odsto reklo je da nije, dok 10 odsto nije sigurno. Na pitanje koliko bi trebalo da traje vojni rok, 48 odsto je reklo 75 dana koliko je predloženo, 10 odsto je reklo samo osnovna obuka ili šest meseci.

„Druge zemlje nemaju ovako kratak vojni rok“

To je očigledno pročitao i Gajić pa je na društvenoj mreži „X“ objavio video-snimak u kom je rekao da bi vojni rok trebalo da traje 10 meseci.

– Vojni rok treba da traje 10 meseci da se računa kao beneficirani radni staž. To je stav Narode stranke – započeo je Gajić.

.

Foto: Blic TV / Ringier

.

Kako je naglasio, druge evropske države, koje su uvele obavezno služenje vojnog roka, nijedna nema „ovako kratak vojni rok“.

– U Grčkoj je on 12 meseci, na Kipru 14, u Norveškoj takođe 12, kao i u Švajcarskoj, dok je u Austriji šest. Mi smatramo da 75 dana nije dovoljno, jer je to jedva kapacitet da se prođe osnovna pešadijska obuka. Postavlja se pitanje – šta je sa ostalim rodovima vojske koji su isto tako važni. Zato Narodna stranka predlaže da taj rok bude najmanje 10 meseci, a da vojni obaveznici dobiju određene privilegije – objasnio je Gajić.

„Varnice na liniji da li treba uvesti vojni rok“

Ostaje pitanje i da li će se druge opozicione stranke povesti njegovim primerom i treba li očekivati trvenja zbog ove teme.

Parun smatra da će je kako vlast, tako i opozicija, eksploatisati.

Koliko ona bude u etru, toliko će je i eksploatisati. To je jedna od džoker – tema vlasti jer deli mnjenje i razumno ju je plasirati kad želite da se ne priča o nečemu drugome – kaže Parun.

Nikola Parun

Foto: Djordje Kojadinovic / RAS Srbija

Nikola Parun

Ivković ocenjuje da bi, ako i bude ozbiljnijeg političkog sukoba oko vojnog roka, pre očekivao da to bude na liniji da li ga uopšte treba uvesti ili ne.

– Videli smo da većina opozicionih stranaka ima trenutno preča politička pitanja, pre svega litijum i Kosovo, a i pitanje je koliko njih se eksplicitno protivi uvođenju vojnog roka, svakako ne bih rekao da su sve na tom stanovištu – kaže Ivković.

Ipak, ocenjuje da neće „skidati kajmak“ sa ove teme.

Ovo će verovatno postati prominentnija politička tema jednom kada taj zakon dođe u Narodnu skupštinu, što je najavljeno za sledeću godinu, ali mislim da nikada neće biti tema na osnovu koje će mnogo glasača promeniti svoju podršku partijama – kaže Ivković.

Šta se zna o služenju vojnog roka?

Obavezno služenje vojnog roka, u trajanju od 75 dana, trebalo bi da počne u septembru 2025. godine, odnosno da prva klasa vojnika bude na jesen te godine. Skupština Srbije bi, kako je sada planirano, trebalo da usvoji zakon kojim se sve to predviđa u martu naredne godine.

Prva generacija regruta, rođeni 2006. godine, najpre će biti ti mladići koji ove godine postaju punoletni, a sledeće će biti 19-godišnjaci i u godinama u kojima se ranije i najčešće odlazilo u kasarnu, kako u vreme JNA, tako i dok je obavezni vojni rok postojao u Vojsci Jugoslavije, odnosno, Vojsci Srbije.

Gajić je ujedno dao formulu kako da bude bezbolnije.

-Prvu privilegija, da se vojnicima 10 meseci vojnog roka računa u beneficirani radni staž. Druga privilegija je da, oni koji žele da studiraju, imaju budžetsko finansiranje, odnosno besplatne studije na državnim univerzitetima u Srbiji – predložio je Gajić.



Izvor

You may also like