Home Politika Vodič za glasanje na izborima 2. juna: Šta ako ste se preselili u poslednjih šest meseci

Vodič za glasanje na izborima 2. juna: Šta ako ste se preselili u poslednjih šest meseci

by euronet063


Vesti

Politika

Vodič za glasanje na izborima 2. juna: Šta ako ste se preselili u poslednjih šest meseci

Pre šest meseci ste se preselili iz opštine Obrenovac na Stari grad, ili iz Niša u Beograd, i mislite da ćete na predstojećim izborima 2. juna na izborima glasati na novoj adresi? Grešite!

.

Foto: V. Lalić / Ringier

.

Građani koji su promenili prebivalište u poslednjih 11 meseci ne mogu da glasaju na novoj adresi, jer su 10. maja u Skupštini Srbije usvojene dopune Zakona o jedinstvenom biračkom spisku .

Blic preporučuje

Te izmene konkretno podrazumevaju da ograničenje važi za građane koji su prebivalište promenili u periodu od 3. jula 2023. godine do 3. juna 2024. godine.

To znači da će glavni likovi naše priče 2. juna ipak morati da idu u Obrenovac ili Vranje kako bi ispunili svoju građansku dužnost.

Sve ovo je rezultat dogovora poslaničkih grupa o poboljšanju izbornih uslova koji je vođen između vlasti i opozicije u parlamentu, posredstvom predsednice Narodne skupštine Ane Brnabić.

„85 biračkih mesta više“

Ali, izmenama tu nije kraj. Ako ste u Beogradu, pre nego što krenete na glasanje, proverite da li ste na istom biračkom mestu jer je broj biračkih mesta uvećan za 85 mesta, odnosno sedam odsto u odnosu na broj biračkih mesta na izborima 2023. godine.

Posledično, na izborima 2. juna Beograđani moći da glasaju na ukupno 1.265 biračkih mesta.

.

Foto: Mitar Mitrović / Ringier

.

Ova izmena deo je preporuka iz Izveštaja ODIHR/OEBS, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i Gradske izborne komisije, da se postojeća biračka mesta sa više od 1.800 birača podele na adekvatan način kako bi se navedena preporuka ispunila i unapredio izborni proces.

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić raspisala je 26. aprila izbore za 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave.

Predsednik Privremenog organa grada Beograda Aleksandar Šapić raspisao je za 2. jun izbore za odbornike u 17 gradskih opština.



Izvor

You may also like