Home Politika Vračar, Stari grad i Zemun formirali skupštine, evo ko je koga podržao

Vračar, Stari grad i Zemun formirali skupštine, evo ko je koga podržao

by euronet063


Vesti

Politika

Vračar, Stari grad i Zemun formirali skupštine, evo ko je koga podržao

Više od mesec dana od junskih izbora u opštinama Stari grad, Vračar i Zemun konstituisana je vlast, ali sve to nije moglo da prođe bez čarki, međusobnih optužbi, ali i iznenađenja, ponajviše u redovima stranaka koje za sebe kažu da su opozicione. Tako su u jednoj od njih ruku za vlast čija je okosnica SNS digli predstavnici Narodne stranke, negde je to bila lista dr Dejana Žujovića, a negde se desilo i obrnuto – odbornici oko SNS glasali su za opozicionare.

.

Foto: Tanjug/ Narodna stranka, Tanjug/ Strahinja Aćimović, Milan Ilić, Uroš Arsić / Ringier

.

Rezultat svega – konstituisane vlasti u sve tri opštine i ni u jednoj opozicija koja za sebe tvrdi da je prava i koja je odlučila da, za razliku od kolega iz nekadašnje koalicije „Srbija protiv nasilja“, izađe na birališta. Uz sve to išla je i razmena optužbi, „padanje maski“, „otkrivanje“ Trojanskih konja, ali i iznenađenja i čuđenja.

Blic preporučuje

Komentarišući ta dešavanja, Bojan Klačar, izvršni direktor Cesida, za „Blic“ je rekao da se dalo naslutiti da će se situacija tako finalizovati.

– To je samo finiširanje procesa čiji je ishod bio poznat po objavljivanju rezultata i koji je etablirao SNS kao pobednika lokalnih izbora. Neizvesnost i entuzijazam opozicije oko mogućih promena je brzo splasnuo – rekao je Klačar.

Dodaje da nema ni nekih velikih turbulencija, kao i da mu se čini da je opozicija uspavana, da je unutar njenih redova proglašen i odmor u poziciji a sve aktivnosti svedene na minimum.

– Čujemo i čitamo nezadovoljstvo kod pojedinaca koji žive na tim opštinama, ali su to veoma skromne reakcije ako govorimo o strankama kao entitetima – ocenio je Klačar.

Lokalni izbori održani su 2. juna, a u nekim opštinama situacijama je bila čista oko formiranja vlasti, dok se oko pojedinih lomila koplja.

Stari grad: Za Bastaća glasao SNS

Jedna od najvećih enigmi nakon lokalnih izbora bilo je formiranje vlasti u Starom gradu, jer je bilo sasvim jasno da niko nema dovoljno da formira većinu. Ključ je bio u rukama Marka Bastaća, nekadašnjeg predsednika opštine i opozicionara. U savez sa njim hteli su i SNS i opozicija, a on je svim odbornicima prošle nedelje prosledio program od 11 tačaka i dao im rok da do 7. jula u 20 časova daju odgovor.

Nije saopštavao šta je na kraju dobio, ali je juče došlo do raspleta – Bastać je izabran za predsednika Skupštine opštine.

Pročitajte još

RASPLET U NEDELJU Bastać o formiranju vlasti u Starom gradu: Pregovaram sa svim odbornicima, poslao sam im dokument od 11 tačaka

„ŠTO SE NAS TIČE, OTIŠAO JE SA SNS“ Marko Bastać ni posle 10 dana nije odgovorio na ponudu koalicije „Biramo borbu“ da formiraju vlast na Starom gradu, Radomir Lazović ljut

Ujedno, bio je jedini kandidat za tu poziciju a podržali su ga, između ostalih, odbornici koalicije oko SNS, odbornici njegove liste, i po jedan odbornik Narodne stranke i liste „Za zeleni Stari grad“ dr Dejana Žujovića. Glasanju nisu prisustvovali odbornici liste „Biramo Stari grad – Radomir Lazović“.

Raspodela 56 mandata:

  • „Biram Stari grad“ – 23
  • „Aleksandar Vučić – Stari grad sutra“ – 21
  • „Čuvari Starog grada – Marko Bastać“ – 10
  • „Za zeleni Stari grad – Kad ako ne sad Dr Dejan Žujović“ 1
  • „Narodna lista – Ključ za pobedu – Stari grad“ 1

Vračar: Podrška Narodne stranke

I na Vračaru je, nakon prebrojavanja glasova, situacija bila neizvesna. Čvor se raspetljao kada je Narodna stranka koju je nakon Vuka Jeremića preuzeo advokat Vladimir Gajić, podržala konstituisanje vlasti i izbor Jovana Hadži Đokića iz SNS za novog predsednika Skupštine opštine.

To je izazvalo lavinu reakcija a Bogdan Tatić, a kandidat opozicione koalicije „Biramo Vračar“ za tu funkciju rekao je da su maske pale.

Hadži Đokića je tajnim glasanjem podržalo svih 25 odbornika SNS, zatim sedam odbornika sa četiri lokalne izborne liste, kao i dvojica odbornika Narodne stranke, dok su svi predstavnici koalicije „Biramo Vračar“ za mene kao kandidata glasali javno. Maske su definitivno pale, sada je potpuno jasno ko su sateliti SNS, a ono što je iznenađujuće je to što su i odbornici Narodne stranke glasali za kandidata naprednjaka i tako ozvaničili koaliciju sa SNS – rekao je on za N1.

Predsednik Narodne stranke Vladimir Gajić, ipak, poručuje da „Narodna stranka nije u bilo kakvoj koaliciji sa SNS na Vračaru niti bilo gde u Srbiji“.

– Narodna stranka neće učestvovati na bilo koji način u formiranju nove vlasti na Vračaru niti će u opštinskoj vlasti uzeti učešće. Izbor za predsednika Skupštine GO Vračar obavljen je tajnim glasanjem što dovodi u pitanje tako „siguran“ zaključak o tome ko je od odbornika kako glasao – rekao je Gajić.

.

Foto: Blic TV / Ringier

.

Lopticu je prebacio u dvorište preostale opozicije.

– Kandidat SNS dobio je 34 glasa, a kandidat Bogdan Tatić iz koalicije „Biramo“ 25. Zanimljivo je, međutim, da je protiv izbora sekretara opštine Vračar Zorana Lukića, inače predsednika GIK-a iz redova SNS-a u Beogradu, protiv glasalo samo deset odbornika opozicije. Odbornici Narodne stranke nisu članovi komunističke partije, što znači da su slobodni da glasaju prema svojem opredeljenju – rekao je Gajić.

Raspodela 63 mandata:

  • „Biramo Vračar“ 27 mandata
  • SNS 25 mandata
  •  Vračar Vračarcima – Društvo za ulepšavanje Vračara 3
  • Zeleni pokret Vračar – za čistiji, zeleniji i srećniji Vračar 2
  • , Narodna lista – ključ za pobedu – Vračar 2
  • Saša Radulović – Dosta je bilo (DJB) – rešenje za promenu 2

Zemun: Ruku digao „Kreni – promeni“

U Zemunu je situacija bila čista jer je SNS imao većinu, 35 od ukupno 57 mandata. Za predsednicu Skupštine izabrana je Andrijana Kukolj, ali uz jedan glas odbornika iz „Kreni – promeni“, što je izazvalo revolt u javnosti, a naročito u „Zeleno – levom frontu“.

Iznenađeni smo podrškom koju su SNS kandidatkinji za predsednicu Skupštine opštine Zemun dali odbornici „Kreni-promeni“. Svi pojedinci koje SNS predlaže za odgovorne funkcije rade u službi sveopšte otimačine javnih resursa, sprovode štetne politike, a mnogi su u službi čistog kriminala – izjavio je, između ostalog, Miloš Janković, odbornik ZLF-a, i otkrio da je Kukolj izabrana sa 42 glasova „za“, a da je njihovih 5 odbornika glasalo protiv.

Pročitajte još

Odbornici „Kreni-promeni“ glasali za izbor sekretara iz SNS u Zemunu

Ovo negodovanje je zateklo nespremne članove pokreta „Kreni – promeni“.

– Začuđuje konstruisanje ove teme budući da SNS nažalost ima većinu i bez bilo kojih odbornika opozicije. Prostom matematičkom računicom je lako proverljivo da odbornici „Kreni – Promeni“ nisu mogli dati podršku kandidatkinji za predsednicu opštine, jer ako je od 57 odbornika opštine Zemne 42 glasalo „za“ predsednicu opštine, tome se nisu mogli protiviti samo odbornici „Biram borbu“ kojih ima samo 5, dok odbornika „Kreni – Promeni“ ima 14 – saopštio je pokret Sava Manojlovića.

Raspodela 57 mandata u Zemunu:

  • SNS 35 mandata
  • Kreni promeni 14
  • Biramo Zemun 5
  • Mi – glas iz Zemuna 2
  • Ruska stranka 1



Izvor

You may also like