Home Politika Vučević: Ne mogu sami sebe da prijave oni koji su odgovorni za napad na Vučića 2015. u Potočarima

Vučević: Ne mogu sami sebe da prijave oni koji su odgovorni za napad na Vučića 2015. u Potočarima

by euronet063


Vesti

Politika

Vučević: Ne mogu sami sebe da prijave oni koji su odgovorni za napad na Vučića 2015. u Potočarima

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević izjavio je danas da neće nikada pronaći odgovorne za napad na Aleksandra Vučića 2015. godine u Potočarima gde je otišao kako bi odao poštu žrtvama jer su, kako je rekao, „odgovorni upravo oni koji bi trebalo da pronađu krivce“.

.

Foto: Vlada Republike Srbije/ Slobodan Miljević / Tanjug

.

Vučević je tako odgovorio na pitanje Tanjuga da Vučić pre devet godina, kao predsednik vlade, kada je otišao u Potočare da bi „odao poštu žrtvama umalo nije linčovan“ i pitanje „koji je razuman odgovor što za to niko nije odgovarao“, kao i to „što ni iz međunarodne zajednice koja stalno poziva na poštovanje žrtava niko ne traži odgovornost za napad na predsednika Vučića koji je upravo to hteo da pokaže“.

Blic preporučuje


U Potočarima danas komemoracija i sahrana još 14 bošnjačkih žrtava


Denis Bećirović većinu svog govora u Potočarima posvetio napadima na srpsku politiku, pominjao Vučića i Dodika

– Što se tiče pitanja odgovornosti ili nepostojanja odgovornosti onih koji su napali tada predsednika Vlade Srbije, a danas predsednika Republike 2015. godine u Srebrenici – neće nikada ni pronaći odgovorne, pošto oni koji bi trebali da pronađu odgovorne, ti su odgovorni – naglasio je Vučević odgovarajući na pitanja novinara na obeležavanju Porodičnog dana vinogradara i voćara u Grockoj.

„Verovatno im je neprijatno da se sami prijave“

Dodao je da ne mogu sami sebe da prijave ti koji su odgovorni.

– Verovatno je njima neprijatno da sami sebe prijave, a onda istovremeno pričamo o pomirenju i pričamo o poštovanju žrtava i bolu koji jedan od naroda koji živi na tim prostorima preživljava, a svi su nažalost pretrpeli ogromne patnje i gubitke. Pa otišao je tadašnji predsednik Vlade Srbije 2015. Aleksandar Vučić u Srebrenicu da se pokloni ubijenim Bošnjacima. Došao je u dobroj veri, došao je u dobroj nameri, da pokaže poštovanje, da predstavlja Republiku Srbiju, komšije i srpski narod, a da oživi pokušaj mira i pomirenja – rekao je Vučević.

.

Foto: Siniša Pašalić / Ringier

.

Istakao je da se tako ne dočekuje onaj koji dolazi da oda poštu stradalom narodu i zamoli za pomirenje i za dobar suživot.

– Ali nisam video da niko od Bošnjaka i Hrvata i bilo koga od predstavnika međunarodne zajednice hoće da dođe u Bratunac. Da bude sa nama kad obeležimo stradanje Srba u Podrinju – rekao je Vučević.

On je rekao i da „danas neće odgovarati predsedavajućem Predsedništva BiH Denisu Bećiroviću na optužbe koje je izneo na račun Srbije u Memorijalnom centru Potočari“.

Povodom usvojene rezolucije o Srebrenici u UN Vučević je ponovio da je stav Srbije jasan i da u Srebrenici nije počinjen genocid.

– Mi saosećamo sa bolom bosansko-muslimanske zajednice i njihovog naroda, smatramo da niko ko je pripadnik srpskog naroda ne sme da potceni bol i patnje koje su Bošnjaci preživeli, mora da pokaže dostojanstvo i razumevanje za današnji datum i šta to njima znači – rekao je Vučević.

Članica Glavnog odbora SNS ocenila je da je nakon skoro decenije od, kako je rekla, „linčovanja i pokušaja ubistva predsednika Srbije u Potočarima, Vučićeva ruka je i dalje pružena ka onima koji su na te napada ćutali ili čak ih veličali“.

Sandra Božić

Foto: Đorđe Kojadinović / Ringier

Sandra Božić

Upravo u tome se ogleda njegova veličina kao čoveka i državnika koji je spreman sa svima da da razgovara kako bi očuvao mir. Jedino što je tada želeo predsednik Srbije jeste da se pokloni žrtvama nezapamćenog zločina i da podeli bol s porodicama koje su propatile. Međutim, izgleda da to nije dozvoljeno samo Aleksandru Vučiću, jer se ne izvinjava nikome samo zato što je Srbin i što se ponosi činjenicom da je predsednik slobodne i miroljubive Srbije, koja očito smeta uvek kada se vodi državotvorna i politika razvoja i napretka – rekla je Božićeva.

Vučić je 2015. godine, kao premijer Srbije, boravio na komemoraciji u Srebrenici kada je pogođen kamenom u lice i tom prilikom lakše povređen. Vučić i ljudi iz njegove pratnje tada su evakuisani za Beograd.

Za napad do danas nema odgovornih, a nisu uhapšeni ni neposredni izvršioci.

(Tanjug, Informer)



Izvor

You may also like