Home Politika Vučević sa Samita Berlinskog procesa

Vučević sa Samita Berlinskog procesa

by euronet063


PREMIJER Miloš Vučević se obratio nakon radnih sastanaka koji su se ticali Zelene agende i Regionalnog tržišta i istakao da je samit „Berlinski proces“ prošao u dobroj atmosferi.

ОРБАН ЈЕ ГОВОРИО КАО ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ: Вучевић са Самита Берлинског процеса

Foto: Printskrin

Premijer se obratio nakon radnih sastanaka koji su se ticali Zelene agende i Regionalnog tržišta i istakao da je sve prošlo u dobroj atmosferi.

-Napravljena je retrospektiva desetogodišnjice „Berlinskog procesa“. Bilo je mnogo konstruktivnih ideja, nije bilo nekih teških tonova. Stiče se utisak da Nemačka želi Berlinskom procesu da da novi zamah. Potpisali smo dva dokumenta, to je pristup visikoškolskim ustanovama, a to je nastavak onoga što smo već potpisali, kroz  priznanje fakultetskih diploma. Potpisali smo i agendu za Regionalno zajedničko tržište Zapadnog Balkana 2025-2028. Godina. Dokumenti na koje mi nemamo zamerke. Naravno, Srbija uvek stavlja onu svoju rezervu da mi vidimo Zapadni Balkan pet plus jedan, a ne kako neko navodi šest država. To su uvek one naše crvene linije koje ističemo. Izneo sam plan Srbije i rekao da Srbija ostaje na svom evropskom putu. Srbija želi da vidi veću prisutnost evropskih investicija, infrastrukturnih projekata. Posebno smo pričali i o energetskom sektoru, ekonomija, što je dobro za nas. Bilo je dosta tema oko usklađivanja viznih režima. Stiučem utisak da nije prevladao neki negativni kontekst. – rekao je Vučević.

Kako je rekao, naravno Srbija uvek insistira na formuli „pet plus jedan“, a ne šest članica Zapadnog Balkana.

– Možda su dva govornika napomenula odnos Beograda i Prištine. Kurti je imao nešto o Pekingu, ali ništa nije bilo dramatično. Dobili smo pohvale za ekonomske rezultate. Orban je govorio u rangu predsednika Srbije, stvarno je iskreni prijatelj Srbije. Rekao je da nema rešenja Zapadnog Balkana bez ulaska Srbije u EU – naveo je Vučević.

Vučević se sastao i oči u oči sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom.

-Premijer Orban je govorio u ravni premijera ili predsednika Srbije, vrlo jasno je rekao nema rešenja Zapadnog Balkana bez prijema Srbije u EU. To je bila njegova ključna poruka i na tome sam mu iskreno zahvalan. Zadovoljstvo je kada imate takvog jednog prijatelja. Ono što me brine, a što smo i naveli, velike su gužve na administrativnom prelazu Merdare. Vidimo opet neke prepreke i blokade, ali nismo hteli da to potenciramo i kvarimo ovu slavljeničku atmosferu 10-godišnjice. Ima kontradiktornost- neki su se zahvalili Prištini na rešavanju oko CEFTE, a svi su zaboravili da je Priština napravila problem oko CEFTE. Hvala kancelaru Šolcu na prijemu, idemo dalje da radimo. Poštujemo sve, ali i tražimo da oni nas poštuju. 
Imamo obećanje od Nemaca da će to sve biti uređeno. Oni su dozvoli sada samo na administrativnom ulazu Merdare da ulazi roba iz Centralne Srbije. Još uvek ne mogu da ulaze kroz Jarinje i Brnjak pod izgovorom da čekaju skenere iz Nemačke. Prave se te veštačke gužve.  – rekao je.

Premijer je naveo da je na Srbiji da budemo mirni i strpljivi i podsetio da se najbrže ekonomski razvijamo u odnosu na sve ostale države. 

Vučević će danas imati razgovore i sa predstavnicima stranke CDU u Bundestagu, a u okviru Berlinskog procesa učestvovao je na panelima posvećenim regionalnoj saradnji i zajedničkom regionalnom tržištu, kao i Zelenoj agendi, povezivanju i energetici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije





Izvor

You may also like