Home Politika Vučić danas učestvuje na samitu Ukrajina-Jugoistočna Evropa u dubrovniku

Vučić danas učestvuje na samitu Ukrajina-Jugoistočna Evropa u dubrovniku

by euronet063


Vesti

Politika

Vučić danas učestvuje na samitu Ukrajina-Jugoistočna Evropa u dubrovniku

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvuje na Samitu Ukrajina – Jugoistočna Evropa u Dubrovniku

Sporni deo deklaracije za Srbiju odnosi se na traženje uvođenja sankcija Rusiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvovaće danas na Samitu Ukrajina – Jugoistočna Evropa, koji se održava u Dubrovniku, saopštila je pres služba predsednika.

Vučić učestvuje na samitu Ukrajina-Jugoistočna Evropa u Dubrovniku

Foto: Damir Senčar / Tanjug

Vučić učestvuje na samitu Ukrajina-Jugoistočna Evropa u Dubrovniku

Reč je o trećem samitu u tom formatu prvi je održan u avgustu 2022. u Atini, drugi u februaru ove godine u Tirani, a glavni cilj dubrovačkog sastanka je iskazati solidarnost i podršku zemalja Jugoistočne Evrope Ukrajini.

Blic preporučuje

Suorganizator samita zajedno s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, koji je doputovao u Dubrovnik.

On je po dolasku na samit rekao da će na skupu u formatu „Ukrajina plus 12 zemalja“ biti reči o primeni Formule mira, naporima za postizanje mira i zajedničkom odgovoru na bezbednosne izazove, kao i o saradnji na putu ka Evropskoj uniji i NATO.

Učesnici bi trebalo da usvoje zajedničku Dubrovačku deklaraciju, a o tekstu se još pregovara, a kako se navodi u hrvatskim medijima, ona bi trebalo da bude na tragu ranijih deklaracija sa samita u Atini i Tirani.

.

Foto: Strahinja Aćimović / Tanjug

.

Sporni deo deklaracije: Uvođenje sankcije Rusiji

Sporni deo deklaracije za Srbiju je onaj u kome se, kako je ranije rekao predsednik Vučić, pored ostalog traži uvođenje sankcija Rusiji.

U februaru je na samitu u Tirani usvojen dokument koji je na Vučićev zahtev izmenjen, a tada su izbačeni delovi o sankcijama Ruskoj Federaciji i njenom „malignom uticaju“.

Na skupu i Milatović i Osmani

Na današnji skup najavljen je dolazak predsednice Slovenije Nataše Pirc Musar, predsednika Crne Gore Jakova Milatovića i predsednice privremenih prištinskih instititucija Vjose Osmani. Potvrđeno je i prisustvo premijera Grčke, Bugarske, Albanije, Severne Makedonije kao i predsedavajuće Saveta ministara BiH, a ostale zemlje učesnice biće predstavljene na nivou ministara.

(Tanjug)



Izvor

You may also like