Home Politika Vučić: Evropi je preko potreban mir

Vučić: Evropi je preko potreban mir

by euronet063


Vesti

Politika

Vučić: Evropi je preko potreban mir

Sastao se sa podsekretarom SAD Hozeom Fernandezom kako bi razgovarali o strateškom partnerstvu u oblasti energetike

Fernandez ističe da će potpisivanje sporazuma podići srpsko-američku saradnju na viši nivo

– Evropi je mir preko potreban. Nervozan sam i tresem se od straha hoćemo li mi u miru koji imamo uspeti da završimo sve obaveze do decembra 2026. kada predajemo ključ za EXPO, jer se plašim nekog dodatnog ludila, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Aleksandar Vučić

Foto: Jadranka Ilić / Tanjug

Aleksandar Vučić

Danas se sastao sa podsekretarom SAD za ekonomski rast, energetiku i životnu sredinu Hozeom Fernandezom.

Blic preporučuje


Vučić se sastao sa američkim podsekretarom Fernandezom


Fernandez: Dobijanje investicionog rejtinga velika i važna stvar za Srbiju

– A to dodatno ludilo neće nas da zaobiđe. Desilo se negde, OK nije samo sa fizički sačuvate glave, što hoćemo, već je pitanje kako će sve to da se odnosi i utiče na našu ekonomiju. – rekao je Vučić.

Fernandez je odgovarajući na novinarsko pitanje kako vidi dobijanje investicionog kreditnog rejtinga za Srbiju, rekao da je dobijanje ove ocene važno iz više razloga.

– Jedan je taj što investitori po nekim propisima neće da ulažu u zemlje koje nemaju takvu karakteristiku, kao što su penzijski fondovi. Dobijanje investicionog rejtinga takođe smanjuje kamatne stope jer se smanjuje rizik od ulaganja – naveo je on.

Ocenio je da je na dobijanje ovog kreditnog rejtinga presudno uticalo ono što je uradila Vlada Srbije i mere koje je donela, a što je stvorilo veće poverenje investitora.

– Izazov je sada da se nastavi investiciona klima i unapređuje i da se održavaju ekonomski odnosi sa partnerima širom sveta. To je deo razloga zbog čega sam ja ovde i nadam se da Amerika može da igra malu ulogu u tome i unapređenju ekonomije ovde – rekao je on.

Sastanku, pored Vučića, prisustvovali su i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil, kao i generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić.

Srbija i SAD su u septembru ove godine u Vašingtonu potpisale Sporazum o strateškom partnerstvu u oblasti energetike.

Dokument, koji su potpisali ministar spoljnih poslova Marko Đurić i američki podsekretar Fernandez omogućiće nove investicije u oblasti energetike, čiji je cilj jačanje energetske sigurnosti i održive tranzicije ka čistim izvorima energije. Fernandez je tom prilikom izjavio da će potpisivanje sporazuma srpsko-američku saradnju podići na viši nivo.



Izvor

You may also like