Home Politika Vučić: Kina neće podržati Rezoluciju o Srebrenici

Vučić: Kina neće podržati Rezoluciju o Srebrenici

by euronet063


Vesti

Politika

Vučić: Kina neće podržati Rezoluciju o Srebrenici

Mislim da smo dali sve od sebe. Imali smo jedan drugačiji sastanak u UN, gde smo pozvali srpske žrtve koje žive na američkom tlu, da govore o svojim strahotama, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

.

Foto: Jadranka Ilić / Tanjug

.

– Sutra je 23. maj, nije Vidovdan, ali je za nas kao narod kao Vidovdan. Znaće se sutra ko se nije uplašio, ko je ostao na strani pravde. Ko će reći da je to radio zbog istine, o strašnim zločinima u Srebrenici, samo ništa više… Pritom će da nas obmanjuju – naveo je Vučić za TV „Informer“.

Blic preporučuje


„MOJU BAKU SU SILOVALI I PREREZLI JOJ GRKLJAN“ Potresna svedočenja srpskih žrtava rata u BiH (VIDEO)


VUČIĆ SE OGLASIO UOČI GLASANJA O REZOLUCIJI O SREBRENICI „Sutra nije Vidovdan, ali kao da jeste, SUTRA ĆE SE SVE VIDETI“

On je kazao i da je ogroman pritisak na mnoge zemlje, „a nisu svi junaci niti imaju takav interes, već ustuknu pred pretnjama iz Nemačke i drugog ešalona američke politike“.

– Naše je da se borimo, dajemo sve od sebe – kaže on.

Osvrnuvši se na današnji panel, rekao je da ne zna zašto to nismo radili prethodnih decenija.

– Ljudi su govorili o tome pred očima celog sveta. Bilo je 36 predstavnika zemalja iz celog sveta – rekao je Vučić.

„Nema sumnje u Kinu“

Upitan da li Kina ostaje pri stavu da ne podrži rezoluciju o Srebrenici, Vučić kaže da nema nikakve sumnje u to.

– To je za nas najvažnija vest. Hvala predsedniku Siju, ja sam jutros oko 5 ili 6 ujutru završio večeru sa kineskim predstavnikom. Oni nam pomažu i oko drugih pitanja i drugih stvari, i mnogo im hvala na tome – rekao je on.

On je istakao da su mu u Njujorku kineski predstavnici pomogli oko mnogih stvari, kao i da je „nemoguće opisati osećaj ‘kada se danima borite za nešto i onda u jednom sekundu čujete da je neko jak i bahat srušio ono što ste radili mesec dana“.

– Ali svejedno, ne mogu da nam uzmu obraz, čast… A sutra ćemo to i pokazati – rekao je Vučić.

„Nikada nas nisu tako ujedinili“

Kazao je da sponzori rezolucije često govore da se u njoj ne spominje kolektivna odgovornost, i upitao zbog čega je onda donose kada se o individualnim odgovornostima izjašnjavaju sudovi kroz presude.

– Svi oni za koje su smatrali da treba individualno da odgovaraju su već odgovarali. Šta je onda smisao ove rezolucije, posebno posle donošenja opšte rezolucije UN iz 2015. godine o genocidu – upitao je Vučić.

On je dodao da je smisao da moralnu, političku, a kasnije i pravnu odgovornost država okrenu protiv Srbije. Vučić je naveo da samo ima tremu i strah hoće li moći da odgovori sutra na način na koji srpski narod očekuje, a koji je ujedinjen više nego ikada.

– Nikada nas u poslednjih 30 godina ili gotovo 40 godina nas nisu tako ujedinili kao danas i na tome im hvala.To što misle da će da nas unize , u stvari ne razumeju koliko smo se vinuli u visine, oni koji nose slobodarski otpor, zastavu slobodarskog otpora širom sveta – rekao je Vučić.

On je dodao da je sutra na delegaciji Srbije da pokaže svu čvrstinu, hrabrost, da ponosno zastupa i branimo Srbiju, a da nakon toga sledi borba za napredak i ekonomiju naše zemlje.

– Ali mislim da ćemo ugled Srbije podići na mnogo viši nivo, ne sanjate koliko zemalja se dana izvinjava i govori, „ne možemo, ne smemo, imamo fabriku ovde i onde“ Neko će reći to je izgovor. To je njihov izgovor, nije moj. Mi izgovora nemamo. Mi nemamo kuda da se sklonimo, iza nas je Srbija i zato ćemo se boriti – rekao je Vučić.

On je podsetio da je stalni predstavnik Srbije pri UN želeo da razgovara sa Nemcima, o samom tekstu rezolucije, a da je dobio odgovor da ćemo „dobiti rezoluciju i to je to“.



Izvor

You may also like