Home Politika Vučić se obraća iz Brisela: Traže da priznamo Kosovo i smislili su još neke zahteve

Vučić se obraća iz Brisela: Traže da priznamo Kosovo i smislili su još neke zahteve

by euronet063


Vesti

Politika

Vučić se obraća iz Brisela: Traže da priznamo Kosovo i smislili su još neke zahteve

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nalazi se u Briselu gde se danas održava dijalog na najvišem političkom nivou sa prištinskim premijerom Aljbinom Kurtijem i posrednicima iz EU, a kao glavne teme razgovora navode se agende rasta, reforme i tržišta.

Vučić u Briselu

Foto: Tanjug / screenshot

Vučić u Briselu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se upravo iz Brisela.

Blic preporučuje

Obraćanje Vučića iz Brisela

– Ono što je za nas važno je da smo jutros imali važne sastanke. I verujem da postoji prostor kroz agendu rasta, i reforme koje sprovodimo na ekonomskom nivou u kojima možemo ne samo da dobijemo 120 miliona evra, nego što je to poziv investitorima da je Srbija sigurna zemlja – kazao je on i dodao:

– Mnogo posla imamo u različitim oblastima i zamolio bih ministre, mogu da shvate i kao kritiku, da zaborave da ste najuspešniji ministri u toliko što mislite da možete da utičete na nekoga i potrošite više para. Potrebno je da ostavimo prostora za budućnost, nemojte da se ponašate kao važan sam što imam više para da potrošim – naveo je Vučić.

.

Foto: Instagram/ buducnostsrbijeav / Drustvene mreze

.

Predsednik Srbije se dalje nadovezao na sastanke u Briselu.

– Oni kažu da Kurti traže da priznamo Kosovo, i novinar njihov kaže da sam vikao na njega. Šta ćete, malo slažu, ali to su oni. To je suština, traže da mi priznamo Kosovo i smislili su još neke zahteve, i sve se vrti u krug. Jedna, druga, treća, peta, gde jure priznanje. Zaključak nisam ni morao da donosim, nismo ni razgovarali, kako da dođe do napretka. Ali sa predstavnicima EU smo imali dobre razgovore. Niko od njih nije ni naivan, ni glup, to su pametni ljudi, ali druga je stvar kakav je stan pojedinih zemalja članica, ali će morati da kažu da nije postojala jedna strana koja nije želela da priča sa drugom – kaže Vučić.

„Drugog sastanka sa Kurtijem nije bilo“

Vučić je naveo da je raspoložen zato što smatra da su dobar posao odradili u prepodnevnom delu.

– Drugog sastanka sa Kurtijem nije ni bilo, jer nije hteo ili nije smeo, pitajte njega, ali verujem da će se to čuti od Evropljana. Tri puta sam se vraćao na sastanak, prenosili su mi njegove poruke i tako. Neće čovek da me vidi, ne znam što je dolazio. Ja sam mrtav ozbiljan, kažu nije spreman na sastanak sa mnom – rekao je Vučić pa dodao:

Vučić u Briselu

Vučić u Briselu

– Sad da li nije smeo, hteo ili nije spreman, ne znam. Srećom, bile su dobre vesti jutros za Srbiju, pa mi je to popravilo raspoloženje. Bilateralni sastanak je bio uspešan, samo sa Boreljom i Lajčakom, o provođenju različitih sporazuma, o svemu o dijalogu, o situaciji na KiM, o svemu. Oni će nastaviti u utorak, sredu, glavni pregovarači… Priznajem povelju o UN, a kad priznaš ne možeš da priznaš Kosovo. Težak je to posao za sve naše ljude koji naporno rade, jer to, vi sačekate mene pa mislite dobro sam ili loše raspoložen. Teška je situacija za naš narod na KiM, ali nastavićemo da se borimo, da štitimo interese Srbije i da pomognemo našem narodu. To je suština – ističe on.

„Novi zamah u odnosima u EU“

Kako je „Blic“ pisao, Vučić je danas imao tri veoma važna sastanka i to sa Kompanom, Varheljijem i Mišelom. Oko 15 časova, kako je najavljeno ranije, Borelj i Lajčak su imali odvojene razgovore sa predsednikom Srbije i prištinskim premijerom, nakon čega je došlo do zajedničkog, trojnog sastanka.

Aleksandar Vučić i Šarl Mišel

Foto: Olivier Hoslet / EPA;

Aleksandar Vučić i Šarl Mišel

– Tema je bila Plan rasta i reforme. Imamo jedan problem koji ćemo u narednih sedam dana rešiti. Sastanak sa Mišelom je bio drugačiji i strateški važan, bitno je što sam sa njim o svim bitnim pitanjima razgovarao – naveo je predsednik Srbije.

Kako je najavio, Srbija bi do kraja godine mogla da dobije prve tranše sredstava predviđenih Agendom rasta za Zapadni Balkan.

„On će da drami i viče“

Upitan šta očekuje od predstojećih razgovora u Briselu, Vučić je uoči sastanaka rekao da ne očekuje ništa.

Očekujem da će (Kurti) da drami i viče dok mu ne kažem da se zaustavi, i to je to. Posle će da izađe da priča mali Putin, i tako – rekao je Vučić.

Pet tema na stolu

Evropska služba za spoljne poslove najavila je pet tema o kojima se razgovara:

  • Razmotriće se šta je do sada postignuto u dijalogu pod vođstvom Borelja
  • Fokus će biti na putu za napredak u dijalogu Beograda i Prištine
  • Razgovaraće se o svim hitnim pitanjima u okviru dijalogu
  • Evropski put biće u potpunosti vezan za napredak u dijalogu
  • Glavni prioritet je da se počne sa primenom Ohridskog sporazum

Sve o sastancima i dijalogu u Briselu, pročitajte u našem blogu uživo.



Izvor

You may also like