Home Politika Vučić se oglasio nakon sastanka sa Đuzepom Boreljom i Miroslavom Lajčakom

Vučić se oglasio nakon sastanka sa Đuzepom Boreljom i Miroslavom Lajčakom

by euronet063


Vesti

Politika

Vučić se oglasio nakon sastanka sa Đuzepom Boreljom i Miroslavom Lajčakom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nalazi se u Briselu gde se danas održava dijalog na najvišem političkom nivou sa prištinskim premijerom Aljbinom Kurtijem i posrednicima iz EU.

Aleksandar Vučić i Đuzep Borelj

Foto: Instagram/ buducnostsrbijeav / Drustvene mreze

Aleksandar Vučić i Đuzep Borelj

Predsednik Aleksandar Vučić se sastao sa visokim potpredsednikom Evropske komisije Đuzepom Boreljom i i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, a kako je naveo tokom razgovora je istakao punu posvećenost Beograda nastavku dijaloga.

Blic preporučuje

– Tokom razgovora sam istakao punu posvećenost Beograda nastavku dijaloga i isključivo mirnom rešavanju problema. Posebno sam insistirao na formiranju Zajednice srpskih opština i ukazao na sve jednostrane poteze Aljbina Kurtija i težak položaj Srba na Kosovu i Metohiji – napisao je Vučić na svom Instagram nalogu.

– Ponovio sam posvećenost i spremnost da učestvujemo u traženju kompromisnog rešenja u cilju zaštite srpskog naroda i normalizacije odnosa i dodao da Priština nije u stanju da ispuni ono što je potpisala pre 11 godine, a to je formiranje Zajednice srpskih opština – dodao je predsednik.

„Novi zamah u odnosima u EU“

Kako je „Blic“ pisao, Vučić je danas imao tri veoma važna sastanka i to sa Kompanom, Varheljijem i Mišelom. Oko 15 časova, kako je najavljeno ranije, Borelj i Lajčak su imali odvojene razgovore sa predsednikom Srbije i prištinskim premijerom, nakon čega je došlo do zajedničkog, trojnog sastanka.

Aleksandar Vučić i Šarl Mišel

Foto: Olivier Hoslet / EPA;

Aleksandar Vučić i Šarl Mišel

– Tema je bila Plan rasta i reforme. Imamo jedan problem koji ćemo u narednih sedam dana rešiti. Sastanak sa Mišelom je bio drugačiji i strateški važan, bitno je što sam sa njim o svim bitnim pitanjima razgovarao – naveo je predsednik Srbije.

Kako je najavio, Srbija bi do kraja godine mogla da dobije prve tranše sredstava predviđenih Agendom rasta za Zapadni Balkan.

„On će da drami i viče“

Upitan šta očekuje od predstojećih razgovora u Briselu, Vučić je uoči sastanaka rekao da ne očekuje ništa.

Očekujem da će (Kurti) da drami i viče dok mu ne kažem da se zaustavi, i to je to. Posle će da izađe da priča mali Putin, i tako – rekao je Vučić.

Pet tema na stolu

Evropska služba za spoljne poslove najavila je pet tema o kojima se razgovara:

  • Razmotriće se šta je do sada postignuto u dijalogu pod vođstvom Borelja
  • Fokus će biti na putu za napredak u dijalogu Beograda i Prištine
  • Razgovaraće se o svim hitnim pitanjima u okviru dijalogu
  • Evropski put biće u potpunosti vezan za napredak u dijalogu
  • Glavni prioritet je da se počne sa primenom Ohridskog sporazum

Sve o sastancima i dijalogu u Briselu, pročitajte u našem blogu uživo.



Izvor

You may also like