Home Politika Vučić u zvaničnoj poseti Egiptu: Položio venac na grob neznanom junaku u Kairu

Vučić u zvaničnoj poseti Egiptu: Položio venac na grob neznanom junaku u Kairu

by euronet063


Vesti

Politika

Vučić u zvaničnoj poseti Egiptu: Položio venac na grob neznanom junaku u Kairu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je posetio Memorijalni kompleks Neznanom junaku u Kairu, u distriktu Nasr, i položio venac na grob Neznanom junaku. Njega je dočekao general major Abdel Al Moti Alem, komandant Centralne vojne zone.

.

Foto: buducnostsrbijeav / Instagram

.

Takođe, Vučić je obišao i spomen-grobnicu predsednika Egipta Anvara Sadata, koja se nalazi u okviru Memorijalnog kompleksa i položio venac na grob.

Memorijalni kompleks Neznanom junaku u Kairu je spomenik u obliku piramide u distriktu Nasr, čiju je izgradnju naredio predsednik Anvar Sadat 1974. godine u čast Egipćana i Arapa koji su izgubili živote u Oktobarskom ratu 1973. godine. U okviru kompleksa nalazi se i spomen – grobnica predsednika Anvara Sadata, koji je ubijen u oktobru 1981. godine.

Predsednik Vučić sastaće se potom sa predsednikom Egipta Abdelom Fatahom al Sisijem u Predsedničkoj Palati El Itihadija, posle čega će biti održan plenarni sastanak dve delegacije, kao i potpisivanje niza sporazuma između dve zemlje. Biće održana i zajednička konferencija za medije dvojice predsednika.

Egipatski mediji o Vučićevoj poseti

Egipatski mediji, povodom dvodnevne Vučića Egiptu, ocenjuju da poseta ima za cilj uspostavljanje bilateralno-strateškog partnerstva i ukazuju na značaj ove posete.

Vučićeva poseta Egiptu naglašava ugledne i dobro uspostavljene odnose dve zemlje, piše „Ahram onlajn“, i navodi da su srpsko-egipatski odnosi, dugi 116 godina, podstakli jedinstvenu istorijsku vezu između dva naroda.

Ambasador Srbije u Egiptu Miroslav Šestović izjavio da će poseta predsednika Srbije Egiptu reafirmisati činjenicu da su prijateljstva zasnovana na međusobnom poštovanju od vanvremenske vrednosti.

Pročitajte još

Vučić stigao u Kairo, počeo dvodnevnu posetu Egiptu (FOTO)

Isto tako, odnosi između država zasnovani na principima sadržanim u Povelji UN i međunarodnom pravu, kao što su jednakost, mirno rešavanje sukoba, poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta, kao što je slučaj sa Egiptom i Srbijom, istrajaće pred svim izazovima i krizama – rekao je Šestović.

On je naveo da će planirano potpisivanje bilateralnog sporazuma o slobodnoj trgovini, zajedno sa još devet sporazuma iz različitih oblasti saradnje, biti vrhunac posete.

Bivši ambasador Srbije u Kairu Dragan Bisenić ocenio je da je Egipat „dragulj u kruni srpske diplomatije“. On je ukazao da je Srbija 1908. godine otvorila svoje prvo diplomatsko i trgovačko predstavništvo na Trgu Tahrir i da se od tada kontinuirano razvija saradnja i prijateljstvo između dve zemlje.

Poseta predsednika Srbije Egiptu je prva posle velikih promena 2013. godine i pune transformacije novog Egipta. Podsetimo da je Srbija bila jedina evropska zemlja koja je odmah podržala „Mapu puta“ 2013. godine, koja je obeležila put novog Egipta – rekao je Bisenić, koji je ukazao da se obe zemlje suočavaju sa novim okolnostima i složenim izazovima u svetu, a da je zajedničko obema državama da vode sopstvenu nezavisnu politiku.

„Ahram onlajn“ navodi da i Beograd i Kairo žele da unaprede saradnju u različitim oblastima i da podrže nominacije dve zemlje za međunarodne pozicije.

Pročitajte još

Vučić objavio snimak iz aviona kojim leti za Egipat: „Iskoristio sam priliku da učim za ispite“ (VIDEO)

Ukazuje se da su dve zemlje zainteresovane za revitalizaciju ekonomskih odnosa i kretanje izvoza kako bi se povećale stope trgovinske razmene i navodi da je obim trgovinske razmene u 2022. godini dostigao 113,59 miliona dolara, u poređenju sa oko 79,74 miliona dolara tokom 2021. godine, što je povećanje od 42,5 odsto.

Dodaje se da Egipat i Srbija veliku pažnju posvećuju unapređenju kulturne i turističke saradnje i navodi da je Egipat druga najpopularnija destinacija za turiste iz Srbije posle Grčke.

U tekstu se podseća da je Egipat učestvovao na brojnim kulturnim manifestacijama u Srbiji, a da se, kada je reč o saradnji dve zemlje u oblasti kulture, trenutno održava manifestacija „Dani srpske kulture u Egiptu“, povodom 116. godišnjice diplomatskih odnosa dve zemlje.

(Tanjug)



Izvor

You may also like