Home Politika Zaharova: „Odgovornost za krizu koju Priština podstiče na kim leži na Zapadu“

Zaharova: „Odgovornost za krizu koju Priština podstiče na kim leži na Zapadu“

by euronet063


Vesti

Politika

Zaharova: „Odgovornost za krizu koju Priština podstiče na kim leži na Zapadu“

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ocenila je komentarišući represije protiv Srba na Kosovu i Metohiji da potpuna odgovornost za krizu koju je podstakla Priština leži na zapadnim zemljama.

Marija Zaharova

Foto: Zoran Žestić / Tanjug

Marija Zaharova

– Zaista, takozvani premijer Aljbin Kurti brutalno raseljava Srbe koji žive na Kosovu i Metohiji sa njihovih matičnih krajeva, koristeći čitav arsenal represivnih instrumenata i mera zastrašivanja da to uradi. Izražavamo solidarnost sa srpskom zajednicom KiM, pozivamo međunarodne misije koje deluju u pokrajini na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN da uredno ispunjavaju svoje mandate i obezbede zaštitu Srba od napada na njihova prava i bezbednost. Potpuna odgovornost za neuspeh normalizacije i krizu koju je podstakla Priština leži na zapadnim zemljama – rekla je Zaharova.

Blic preporučuje

„Srbima blokirali osnovne usluge“

Podsetila je da su ukinute srpske administrativne strukture koje su ostale na severu pokrajine, kao i opštinske vlasti Kosovske Mitrovice, Zvečana, Zubinog Potoka i Leposavića, zatvorene su kancelarije Fonda PIO, Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju i druge značajne ustanove, prenosi TAŠ.

– U kaznenoj raciji, uz upotrebu nesrazmerne sile, objekti su preuzeti i predati na korišćenje nelegitimnim organima samoproglašene republike, oduzeta je dokumentacija i kancelarijska oprema, zgrade su blokirane, srpske zastave su skinute. Na ulazima su postavljene table na albanskom jeziku. Albanci sa Kosova su saopštili o ‘ukidanju paralelnih srpskih institucija’, čime su Srbima blokirali pristup osnovnim uslugama u mestu njihovog stanovanja – podsetila je Zaharova.

Istovremeno, ona je primetila da predstavnici misije EU u regionu „rutinski, bez mešanja prate šta se dešava.

„Podstiču etničko čišćenje“

Prema rečima Zaharove, oni su se „odavno pretvorili u podstrekače i saučesnike Kurtijeve zločinačke politike.

– Zapadne prestonice su samo usput zamerile svojim štićenicima u Prištini zbog „nedostatka koordinacije“ i još jednom jasno stavile do znanja da ne dovode u pitanje zakonitost progona Srba. Njihov jedini zahtev Kurtiju je da koordinira korake sa spoljnim pokroviteljima. Oni ne preduzimaju nikakve mere uticaja na „premijera“, naprotiv implicitno podstiču etničko čišćenje, stvaranje nove kulturne i demografske realnosti u sredinama naseljenim Srbima. Samoproglašene regionalne ‘vlasti’ vide vrlo dobro da im je Zapad dao potpuno ‘odrešene ruke – zaključila je Zaharova.

(Tanjug)



Izvor

You may also like