Home Politika Završen samit Brdo Brioni, usvojena deklaracija, poslata poruka da EU nije potpuna bez zemalja Zapadnog Balkana

Završen samit Brdo Brioni, usvojena deklaracija, poslata poruka da EU nije potpuna bez zemalja Zapadnog Balkana

by euronet063


Vesti

Politika

Završen samit Brdo Brioni, usvojena deklaracija, poslata poruka da EU nije potpuna bez zemalja Zapadnog Balkana

Deklaracija je usvojena na samitu

Predsednik Crne Gore istakao je važnost dijaloga i zajedničkih vrednosti

Samit Brdo-Brioni završen je danas u Tivtu obraćanjem predsednika Crne Gore Jakova Milatovića, kao domaćina, i predsednika Slovenije i Hrvatske, Nataše Pirc Musar i Zorana Milanovića, porukom da je samit protekao u konstruktivnoj i dobroj atmosferi i da Evropska unija nije potpuna bez zemalja Zapadnog Balkana.

.

Foto: Nebojša Medo Perković / Tanjug

.

Milatović kazao je rekao da je na samitu usvojena Deklaracija. Zahvalio je svim zemljama učesnicama procesa i istakao da je promovisanje dijaloga uvek deo rešenja.

Blic preporučuje


Vučić stigao na Samit procesa Brdo – Brioni u Tivtu, domaćin Milatović (VIDEO)

– Samit je bio još jedna prilika da ponovimo jedinstvenu poruku, zajedničku svima nama, da je naš prostor prostor zajedničkih vrednosti, mira i prosperiteta i da EU nije celovita bez zemalja Zapadnog Balkana – naveo je Milatović.

Crnogorski predsednik je rekao da se mir i bezbednost nikada ne mogu uzeti zdravo za gotovo, i istakao da je samit uvek dobra prilika da se razgovara i onim stvarima o kojima možda ne mislimo na isti način.

.

Foto: Nebojša Medo Perković / Tanjug

.

Istakao je da dugotrajna stabilnost podrazumeva dobrosusedske odnose.Hrvatski predsednik Zoran Milanović u više navrata je danas u Tivtu tokom obraćanja novinarima, nakon samita Brdo-Brioni Procesa, pomenuo Rezoluciju o genocidu u Jasenovcu usvojenu u crnogorskom parlamentu krajem juna ove godine.

.

Foto: Nebojša Medo Perković / Tanjug

.

Najpre je rekao da je ta rezolucija bila nepotrebna, a potom i da Crna Gora ne bi trebalo da deli Hrvatskoj lekcije o Jasenovcu.

Odgovarajući na pitanje podgoričkih Vijesti, da li smatra pametnim postupanje pojedinih ministara u hrvatskoj vladi i porukama koje šalju Crnoj Gori, Milanović je rekao:

– Ova epizoda je možda dobar primer kako se ne treba petljati u neke teme, koje su pre svega hrvatske unutrašnje teme, pa tako i prema drugoj strani. Ne znam šta je to trebalo crnogorskom parlamentu, toj tankoj većini, za koju znamo kako je nastala. To je obična tanka većina, u kojoj je polovina onih koji su za to digli ruku u stvari protiv toga – rekao je Milanović.



Izvor

You may also like