Home Politika Lokalni izbori 2024: Da li će biti neizvesniji u Nišu i Novom Sadu nego u Beogradu?

Lokalni izbori 2024: Da li će biti neizvesniji u Nišu i Novom Sadu nego u Beogradu?

by euronet063


Vesti

Politika

Lokalni izbori 2024: Da li će biti neizvesniji u Nišu i Novom Sadu nego u Beogradu?

Selektivni bojkot lokalnih izbora 2. juna doveo je do toga da će trka za glasove, po svemu sudeći, biti neizvesnija u Novom Sadu i Nišu nego u Beogradu. Dokaz za to mogla bi da bude i činjenica da će vladajuća koalicija završni miting održati u najvećem gradu na jugu Srbije, ali i situacija da opozicija „kompletna“ izlazi na izbore jedino u prestonici Vojvodine.

.

Foto: Nenad Mihajlović, Đorđe Kojadinović / Ringier

.

Najviše stranaka opozicije bojkotovaće beogradske izbore i to: SSP, Srce, Zajedno i koalicija „NADA“ dok u Nišu na izbore ne izlaze SSP, Srce i Zajedno. S druge strane, u Novom Sadu cela opozicija će se naći na glasačkom listiću pošto je čak 12 stranaka, pokreta i udruženja građana napravilo koaliciju.

Blic preporučuje

U Nišu se kao jaka opoziciona lista kotira grupa građana na čelu sa doktorom Draganom Milićem koja bi eventualno mogla da nadoknadi glasove bojkot opozicije dok je u Beogradu i dalje neizvesno kako će zbunjeni birači reagovati nakon potpunog raskola koalicije „Srbija protiv nasilja„?

Dejan Bursać

Foto: Nova S / screenshot

Dejan Bursać

Dejan Bursać kaže da opoziciji na ruku ide činjenica što u Novom Sadu „svi idu zajedno“ na jednu listu pa čak i „koalicija NADA i Liga socijaldemokrata“.

LSV nije prešla cenzus u decembru na pokrajinskim izborima, ali je uzela nekoliko hiljada glasova što može pomoći opozicionom bloku. Na listi se nalaze i neke lokalne grupe i pokreti – ocenjuje Bursać.

Dva problema opozicije u Novom Sadu

Naš sagovornik primećuje da opozicija u Novom Sadu ima dva problema:

  • malo kasno se aktivirala za lokalne izbore, kampanja je stidljivo krenula tek ovih dana, neke dve nedelje pre izbora, da li će to biti dovoljno da upoznaju birače sa svojim programom
  • nije istakla jasno ko će biti kandidat za gradonačelnika

Na drugoj strani, za razliku od opozicije koja je u većem delu Srbije razjedinjena, vlast okupljena oko Srpske napredne stranke nikad nije bila ujedinjenija.

U Novom Sadu, na primer, na zajedničkoj listi „Aleksandar Vučić – Novi Sad sutra“, nalaze se i Socijalistička partija Srbije, PUPS, Zavetnici, SDPS Rasima Ljajića, Pokret socijalista Aleksandra Vulina, Srpska radikalna stranka Vojislava Šešelja…

U Novom Sadu biće možda i najneizvesnija izborna trka

Foto: Nenad Mihajlović / RAS Srbija

U Novom Sadu biće možda i najneizvesnija izborna trka

Opozicija ima jaču kampanju u Nišu nego u Novom Sadu?

Bursać smatra da bi hendikep opozicije u Nišu mogao biti to što ne ide cela opozicija na izbore jer neke stranke bojkotuju izbore.

Ali mislim da se u Nišu to nadoknađuje mnogo jačom kampanjom koja traje već neko vreme. Zbog toga mi se čini da je opozicija u Nišu u malo boljoj situaciji nego u Novom Sadu. Imaju i listu popularnog doktora koja deluje prilično opoziciono – zaključuje Bursać.

Podela opozicije imaće najveće posledice u Beogradu?

Zoran Stojiljković, profesor sa Fakulteta političkih nauka, ističe za „Blic“ da „ono što je najgore opoziciji moglo da se desi ima najveće posledice u Beogradu“.

– U Beogradu najviše stranaka bojkotuje izbore i zbog toga su smanjena očekivanja opozicionih birača. Kad se sve to ima u vidu, za opoziciju ne bi bio razočaravajući rezultat da koalicija oko SNS-a ne može samostalno da formira vlast u prestonici. Videćemo da li će opozicija uspeti u narednih desetak dana da povuče i glasače bojkot opozicije da izađu na izbore u Beogradu – ocenjuje Stojiljković za „Blic“.

Zoran Stojiljković smatra da će se posledice podele opozicije osetiti najviše u Beogradu

Foto: Đorđe Kojadinović / RAS Srbija

Zoran Stojiljković smatra da će se posledice podele opozicije osetiti najviše u Beogradu

Kako kaže, građani u unutrašnjosti su mnogo motivisaniji da izađu na izbore nego u Beogradu.

U Nišu i Novom Sadu opozicija nije izlazila na izbore osam godina dok smo u Beogradu u poslednje tri godine imamo tri izbora. Čini se da su birači u glavnom gradu iscrpljeni, ali građani treba da shvate da se izbori organizuju zbog njih, a ne zbog političkih aktera, navodi Stojiljković.

Naš sagovornik dodaje da je održavanje lokalnih izbora bez parlamentarnih i predsedničkih prvi korak ka „fer i ravnopravnom izbornom sistemu“.

Vučić u Nišu poslednjeg dana kampanje

I predsednik Aleksandar Vučić svestan je da će se u Nišu i Novom Sadu možda voditi najveća trka za glasove. Te da će biti neizvesnije nego u Beogradu gde procene govore da bi SNS mogao da računa na više od 50 odsto podrške birača.

Vučić je najavio da će poslednjeg dana kampanje biti upravo u Nišu.

Aleksandar Vučić je najavio da će poslednjeg dana kampanje biti u Nišu

Foto: Pink / screenshot

Aleksandar Vučić je najavio da će poslednjeg dana kampanje biti u Nišu

Mi u Nišu imamo kompletno novu listu i treba da sagledavamo svoje greške, koliko nismo vodili dovoljno brigu o ljudima. Ići ću u Niš poslednjeg dana svoje kampanje i reći ću im šta mislim, a oni neka izaberu. Mislim da je Niš na odličnom putu, da se niko u istoriji nije brže i bolje razvijao. Da li mogu da imaju bolji odnos, da mogu, i moraju da imaju – najavio je Vučić.

Opozicija najavljuje pobedu u Nišu

S druge strane, i opozicija ima velika očekivanja od izbora u Nišu. To ne krije Miroslav Aleksić, jedan od lidera koalicije „Biram borbu“.

Miroslav Aleksić očekuje da će opozicija pobediti u Nišu

Foto: Djordje Kojadinovic / Ringier

Miroslav Aleksić očekuje da će opozicija pobediti u Nišu

Kada oslobodimo Niš, onda ćemo osloboditi i Srbiju i uraditi važne stvari. Jedna od njih biće promena političkog sistema, da se u gradu u kome se bira gradonačelnik izabere imenom i prezimenom, a ne da se kriju iza predsednika države. Gde su oni koji su do sada vodili Niš? Sklonjeni su jer su napravili katastrofalnu štetu i ljudi su uvideli njihovu nesposobnost i neznanje – rekao je Aleksić.

Na novoj adresi ne može da glasa oko 52.000 građana

Jedan od noviteta na ovogodišnjim izborima je što zbog promene zakona oko 52.000 građana Srbije neće moći da glasa na novim adresama. U praksi, za građane i predstojeće izbore to znači da oni koji su prebivalište promenili od 3. jula 2023. godine do 3. juna 2024. godine ne mogu da glasaju na novoj adresi, već na onoj na kojoj su bili prijavljeni do 3. jula prošle godine.



Izvor

You may also like