Home Politika Svedok u Hagu, oficir KFOR Ditrih Jenš o dešavanjima na KiM u junu 1999. godine

Svedok u Hagu, oficir KFOR Ditrih Jenš o dešavanjima na KiM u junu 1999. godine

by euronet063


PRED Specijalizovanim sudom u Hagu, u procesu protiv nekadašnjih lidera tzv. Oslobodilačke vojske Kosova svedoči Ditrih Jenš, nekadašnji oficir nemačkog KFOR-a koji je bio u Prizrenu od 12. juna do 28. juna 1999. godine i zadatak mu je bio da uspostavi red i zakon na terenu na Kosovu i Metohiji.

ПЉАЧКАШ ТВРДИО ДА ТУ СТАНУЈЕ, А У ОРМАРУ ЖЕНСКА ГАРДЕРОБА: Сведок у Хагу, официр КФОР Дитрих Јенш о дешавањима на КиМ у јуну 1999. године

Foto: Promo

On je, na suđenju Hašimu Tačiju, Redžepu Seljimiju, Kadriju Veseljiju i Jakupu Krasnićiju, rekao da su njegovi vojnici, u pritvoru takozvane OVK u Prizrenu, u zgradi MUP u tom gradu, pronašli  ubijenog starca koji je bio vezan lisicom za stolicu i 15 prebijenih Albanaca, koje su oslobodili. Njih je tzv. OVK označio „kolaborantima, izdajnicima i špijunima“ i imali su povrede po telu. 

Istakao je da je cilj bio da se KFOR uspostavi kao jedina vojna sila na terenu. On je zatim rekao da su neke oslobođene pritvorenike, ali i druge ljude koji su bili „izbeglice“, vojnici KFORA smestili u jednu od četiri zgrade koje im je „srpski episkop poverio na čuvanje“.

On je govorio o situaciji na terenu, pa je rekao da se „seća scene u kojoj je sveštenik bio primoran da uđe u crni automobili golf“, a „naše vozilo nije bilo dovoljno moćno da ga prati“.

Ispričao je i jedan događaj koji slikovito opisuje o stanju na terenu – jednog čoveka su zatekli u pljački, a on im je rekao da tu stanuje. 

– Kada smo otvorili ormar videli smo da su unutra samo stvari starije žene – naveo je svedok. 

Govorio je i o osveti Albanaca, da je tzv. OVK pucala na jugoslovenske snage koje su se povlačile…

Branioci „četvorke“ iznosili su već poznatu „odbranu“ – da je svako mogao da kupi uniformu tzv. OVK i da se predstavlja kao njih, da je čovek koji je preminuo u pritvoru tzv. OVK umro od srca, da su se lokalni lideri tzv. OVK oglušivali zapravo o naredbe Tačija da se razoružaju. 

On je na pitanje advokata odbrane da li zna da su „Srbi ubili oko 10.000 Albanaca“, rekao da mu ta brojka nije poznata. 

Prema optužnici, u zgradi bivšeg MUP-a u Prizrenu bio je jedan od više od 40 pritvora u kojima su pripadnici OVK počinili ratne zločine nad Albancima, Srbima i Romima.

Optužnica u 10 tačaka tereti Tačija , Veseljija, Seljimija i Krasnićija za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje  i najmanje 102 ubistva u 42 nelegalna pritvora tzv. OVK na Kosovu i u Albaniji od marta 1998. do septembra 1999. godine.

Kao saučesnici u zločinačkom udruženju, u optužnici su navedeni i oficiri tzv. OVK: Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sujelman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Izvor

You may also like