Home Politika (Uživo) Rezolucija o Srebrenici, danas glasanje: Vučić u Njujorku

(Uživo) Rezolucija o Srebrenici, danas glasanje: Vučić u Njujorku

by euronet063


Vesti

Politika

(Uživo) Rezolucija o Srebrenici, danas glasanje: Vučić u Njujorku

Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) danas raspravlja i glasa o predlogu rezolucije o Srebrenici. Sednica počinje u 16 sati po srednjoevropskom vremenu.

.

Foto: Tanjug/ Jadranka Ilić, Shutterstock/ blurAZ / Ringier

.

U Njujorku je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Nacrtom rezolucije o Srebrenici, čiji su predlagači Nemačka i Ruanda, između ostalog je predviđeno da se „11. jul obeležava kao međunarodni dan sećanja na genocid u Srebrenici“.

Vučić iz Njujorka: Ovo je zastava časti

Uoči glasanja Vučić se oglasio na svom Instagramu, gde je podelio zastavu Srbije.

– Ovo je zastava časti, zastava hrabrih, zastava slobode! Upravo sam je poneo sa sobom u zgradu #UN. Braniću je i čuvati. I ponosiću se njom. Mi nismo genocidan narod! Živela Srbija! – napisao je on.

Zvone zvona na srpskim crkvama

Zvona na pravoslavnim hramovima u Srbiji zvonila su danas u podne, po blagoslovu patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija, za „spasenje srpske države i naroda“.

Patrijarh Porfirije pozivao je vernike na molitvu za pravdu i mir.

Brnabić: „Ovo čemu svedočimo je farsa“

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić poručila je da je predlog rezolucije o Srebrenici o kojoj se danas glasa na sednici Generalne Skupštine UN – farsa.

Ana Brnabić

Foto: Vladimir Živojinović / Ringier

Ana Brnabić

Efrajm Zurof upotrebio je reč farsa. Ovo čemu svedočimo jeste farsa – rekla je Brnabić za TV Pink.

Zastave i bilbordi u RS

U najvećem gradu Republike Srpske na institucijama i stambenim objektima zavijorile su se srpske trobojke.

Građani i predstavnici institucija time iskazuju protivljenje povodom razmatranja i eventualnog usvajanja Rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN u Njujorku.

Vučić: „Sve će se videti“

Uoči glasanja o rezoluciji, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će se „sutra znati ko se uplašio, a ko je na strani pravde“.

– Sutra je 23. maj, nije Vidovdan, ali je za nas kao narod kao Vidovdan. Znaće se ko se nije uplašio, ko je ostao na strani pravde. Ko će reći da je to radio zbog istine, o strašnim zločinima u Srebrenici, samo ništa više… Pritom će da nas obmanjuju – rekao je sinoć Vučić.

Ko će kako da glasa?

Da bi rezolucija o Srebrenici bila izglasana potrebna je prosta većina glasova.

Mediji iz BiH tvrde da je broj takozvanih sponzora ove rezolucije porastao sa 28 na 38, a analitičari ocenjuju da bi svaki broj ispod 90 glasova bio uspeh Srbije.

Svedočenja srpskih žrtava u UN

U Ujedinjenim nacijama juče je održan panel „Mi govorimo, jer oni ne mogu – glasovi koji se čuju“, na kojem su govorili Srbi koji su doživeli ili su bili svedoci zločina u prethodnim decenijama.

Poruka Nemačke

Na panelu je govorio i Vučić, koji je poručio da su nam „Nemci poručili da se suočimo sa rezolucijom onako kako nam je budu dali“, kao i da je stalni predstavnik Srbije pri UN želeo da razgovara sa njima o tekstu.

– A znate li kakav odgovor je dobio? Citiram, „suočićete se sa rezolucijom na način na koji vam je mi budemo dali“. Znam, mi smo previše mali, ali verujemo da će evropske vrednosti i demokratske vrednosti uvek značiti da bi svi trebalo da budemo uključeni u proces donošenja tako važnih rezolucija – kazao je on sinoć.





Izvor

You may also like