Home Politika SRPSKI NAROD UZ PREDSEDNIKA: Vučić bije najvažniju bitku u NJujorku

SRPSKI NAROD UZ PREDSEDNIKA: Vučić bije najvažniju bitku u NJujorku

by euronet063


PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić predvodi delegaciju Srbije na sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija na kojoj će se razmatrati rezolucija o Srebrenici.

СРПСКИ НАРОД УЗ ПРЕДСЕДНИКА: Вучић бије најважнију битку у Њујорку - подршка стиже од целе нације

Foto: Tanjug/AP Photo/Jason DeCrow

Moćne poruke predsednika uoči sednice

„Odgovoriću im snažno i onoliko hrabro, koliko hrabrosti ima“

Uoči sednice, srpski predsednik poslao je jasnu poruku međunarodnoj zajednici i celom svetu.

– Odgovoriću im snažno i onoliko hrabro, koliko hrabrosti ima. Sve što imam hrabrosti, znanja i snage odgovoriću im. I odgovoriću im istinito. Odgovoriću im, borićemo se. Naš narod nije genocidan narod – poručio je Vučić.

Foto: D. Milovanović

„Srbija neće ćutati – borićemo se za istinu, niko nas neće zaustaviti“

Šef države na juče održanoj panel diskusiji u sedištu UN u Njujorku, na kojoj su govorile žrtve i svedoci rata u BiH, kazao je da Srbija neće ćutati i da ćemo se boriti za istinu.

– Srbija nikada nije ćutala o strašnim događajima koji su se dogodili u Srebrenici. Dva predsednika Srbije su otišla u Srebrenicu. Ja lično sam otišao 2015. da se poklonim žrtvama i položim venac, a gotovo da sam bio linčovan… Samo nekoliko dana nakon toga pozvao sam sve bosanske lidere kako bih povratio veru jednih u druge i veru u mir. A šta će da bude rezultat ako podnesete tu rezoluciju sutra. Imaćete oduševljenje na jednoj strani, a na drugoj tugu, prezir, bes i ogorčenost, na drugoj strani – izjavio je Vučić.

– Dolazeći iz jednog malog naroda, ponosan sam na činjenicu da smo uvek bili slobodarski narod i da smo uvek plaćali najveću cenu za slobodu naše zemlje, za slobodu našeg naroda. Još jednom vas molim da ponovo razmotrite svoje stavove, svoje pozicije i svoje odluke, zato što to može da ima uticaja na mnoge stvari ubuduće. Ne samo u regionu iz kojeg ja dolazim, već na ceo svet – kazao je predsednik Srbije

– Najmanje što mogu da vam kažem jeste da nećemo ćutati, borićemo se za istinu i niko nas neće zaustaviti – poručio je srpski predsednik.

Zvona za spasenje srpske države i naroda

Zvona na pravoslavnim hramovima u Srbiji zazvonila su tačno u podne, po blagoslovu patrijarha Profirija, za „spasenje srpske države i naroda“.

Snažna podrška Vučiću

Mali: Znajte da će Vaš narod uvek biti uz Vas

Ministar finansija Siniša Mali uputio je snažnu poruku podrške srpskoj delegaciji na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

– Poštovani predsedniče, hvala Vam na požrtvovanosti, pregalačkom zalaganju za interese Srbije, beskrajnoj energiji koju ulažete za dobrobit svog naroda i neizrecivoj ljubavi prema Srbiji i njenim građanima koju pokazujete borbom za očuvanje pravde u svetu punom licemerja i dvostrukih standarda. Znajte da će Vaš narod uvek biti uz Vas, kakav god da je ishod današnjeg glasanja o Rezoluciji o Srebenici, jer ste nam pokazali kako u turbulentnim vremenima naša zemlja mora da se okrene sebi, štiteći svoje interese uprkos međunarodnim pritiscima. Imate našu podršku u svemu što radite, a posebno u današnjem danu kada čekamo vesti iz Njujorka. Srbija poštuje sve žrtve rata i želi mir po svaku cenu, ali i istinu. Više od decenije pišete najuspešniji deo istorije modernog doba. Podrška! Živela Srbija! – napisao je ministar Mali na svom zvaničnom Instagram nalogu.

Đedović: Danas istorijski dan za Srbiju

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović poručila je da je danas  istorijski dan za Srbiju, za našu prošlost i budućnost!

– Glasanje u UN o rezoluciji o Srebrenici nosi sa sobom težinu koju ne smemo ignorisati. Srpski narod nije genocidan. Mi smo narod koji se vekovima borio za svoju slobodu, ali i za slobodu čitavog evropskog kontinenta. Istorijske činjenice iz I i II svetskog rata, ali i bliske istorije, koje niko ne može ignorisati iako mnogi to danas čine, to potvrđuju. Zato je važno da nastavimo da se borimo za istinu i pravdu, a na tom putu uživamo podršku svih slobodumnih naroda. Naš predsednik danas stoji kao glas svih nas boreći se protiv stavljanja žiga genocida na sve Srbe. Njegova borba nije samo politička, već je moralna i etička, za očuvanje dostojanstva i ponosa svih Srba. Ovo je trenutak da pokažemo svetu ko smo – narod koji teži miru, pravdi i zajedničkoj budućnosti, neumanjujući ničije žrtve, ali i braneći svoj obraz i čast kao što smo to činili vekovima. Danas je dan kada stojimo zajedno. Da ne zaboravimo prošlost i da gradimo bolju budućnost za nas i našu decu. Živela Srbija – napisala je ministarka na svom Instagram nalogu.

Lučić: Predsednik se bori kao lav, podrška radnika Telekoma

Jedan broj radnika Telekoma Srbija, na inicijativu sindikata, danas u 14 časova održaće akciju simbolične podrške naporima države povodom glasanja o Rezoluciji o Srebrenici u UN, najavio je generalni direktor ove kompanije Vladimir Lučić.

Kako je istakao, u ovom teškom trenutku za našu zemlju treba da budemo jedinstveni u odbrani državnih i nacionalnih interesa, bez obzira na sve političke i druge razlike.

Potrebno nam je jedinstvo, da podržimo našu državu i predsednika Aleksandra Vučića, koji se u Njujorku zaista bori kao lav. Verujemo u našeg predsednika u njegovoj borbi da što manji broj zemalja podrži tu rezoluciju, koja na, najblaže rečeno, čudan način aktuelizuje neka ružna dešavanja iz prošlosti. Na predlog sindikata, jedan broj radnika kompanije Telekom Srbija – ne svi, jer radni procesi i pružanje usluga korisnicima moraju da se nesmetano odvijaju – izaćiće sa zastavama Republike Srbije ispred naših poslovnih zgrada kako bi pružili simboličnu podršku našoj državi, odnosno predsedniku i njegovom timu, na dan glasanja o toj rezoluciji – izjavio je Vladimir Lučić danas na TV Prva.

Svi Srbi će biti ujedinjeni: Republika Srpska uz predsednika Vučića

Republika Srpska će biti uz predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Svi Srbi će biti ujedinjeni – rekao je predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić

– U istoriji nije zabeleženo da malobrojnija zemlja postigne da na njenoj strani bude dve trećine čovečanstva i da se dva puta odlaže glasanje u UN na predlog najrazvijenijih zemalja sveta – Velike Britanije, Nemačke, SAD, koje preko NATO-a, Svetske banke i MMF-a ne mogu da privole više od 50 ljudi, kojima inače komanduju, da budu na njihovoj strani u jednoj trik geopolitičkoj rezoluciji koja banalizuje termine poput genocida i Holokausta – navodi on.

Da svedočite istinu, budete mudri i odlučni: Ove reči je patrijarh Porfirije uputio predsedniku

Predsednik Vučić prisustvovao je, pre polaska u Njujork u Hramu Svetog Svetog Save molebanu koji je služio patrijarh Porfirije.

Foto: D. Milovanović

Poglavar SPC ovim rečima se obratio Vučiću:

„Uvaženi gospodine predsedniče,

Sabrali smo se u našem zavetnom Spomen-hramu Svetog Save da se pomolimo pred Vaš put u Njujork, gde u Ujedinjenim nacijama velike sile sveta nameravaju da donesu rezoluciju o takozvanom genocidu u Srebrenici. Smatramo to neistinom i nepravdom u odnosu na srpski narod.

Na svom krstonosnom putu kroz svu svoju burnu istoriju naš stradalni narod je smireno i dostojanstveno nosio svoj krst. Poneli smo ga i u Prvom svetskom ratu kada smo, u odnosu na broj naših sunarodnika, bili među najvećim stradalnicima sveta. Krstonosni hod se nastavio i u Drugom svetskom ratu, kada je, u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, koja je obuhvatala i Bosnu i Hercegovinu i protezala se sve do grada Zemuna, naš narod stradao kao malo koji narod sveta po broju žrtava i po načinu stradanja. Isto tako u okupiranoj Srbiji nemački nacisti su posle školskih časova ubijali čete đaka u jednom danu. Život jednog egzekutora vredeo je kao sto naših života.

Stradali smo u svakom zaseoku, selu, gradu. Istinitost toga stradanja nisu morale da potvrđuju nametnute amoralne rezolucije: njih su svedočila sama stradanja, bez lažnih svedoka u licu neposrednih potomaka i posrednih sledbenika izvršilaca stvarnog genocida.

Nažalost, svet u kojem živimo zaboravio je genocid nad srpskim narodom u dvadesetom stoleću, kao i u vekovima koji su mu prethodili. Svako drugo brdo na mestima gde žive Srbi svojevrsna je Golgota. Teši nas i uspokojava činjenica da pripadamo narodu koji je u godinama mira, koje su dolazile posle strašnih vremena smrti, sledeći Jevanđelju vaskrsloga Hrista na kojem je utemeljen, praštao dužnicima svojim, a sa pripadnicima drugih naroda želeo i nastojao da izgradi bolju i zajedničku budućnost.

Zbog toga danas snažno podižemo svoj glas i ukazujemo na apsolutnu neistinu i pokušaj nebivalog istorijskog revizionizma, u kojem se nastoji da prostom inverzijom srpski narod, žrtva višestrukih genocida i etničkog čišćenja, bude proglašen za počinioca genocida. Ne umanjujemo razmere zločina u Srebrenici, ali, kao pravoslavni Srbi, ne prećutkujemo ni zločine nad srpskim narodom u okolini Srebrenice. Nažalost, na te zločine po srpskim selima u kojima su zatirane cele porodice i koji su se kontinuirano dešavali od 1992. do 1995. godine, ne obaziru se predlagači rezolucija. Po njima, postoji ekskluzivno pravo na žrtvu i bol. Po nama, sve nevine žrtve su nevine žrtve, bile one muslimanske ili hrvatske ili pak srpske, što „mudro“ prećutkuju savremeni revizionisti i neprijatelji istorijske istine, koji dvostrukim aršinima selektivno dodeljuju ekskluzivno pravo na bol i žrtvu. Na taj način ostavljaju svima nama koji živimo na ovim prostorima kamen spoticanja za budućnost.

I ovom prilikom, kada se kao narod nalazimo na iskušenju na najvećem međunarodnom forumu, molimo se da Bog da snage, mudrosti i odlučnosti Vama, kao i čitavom našem narodu, da svedočite istinu da su sve žrtve ratova na ovim prostorima jednako vredne poštovanja i molitvenog sećanja. To je jedan od neophodnih preduslova za mirnu budućnost među ljudima i narodima na ovim prostorima.

Neka Vas Bog blagoslovi. Hristos vaskrse!“ naveo je patrijarh u besedi.

Foto: D. Milovanović

Zvona za spasenje srpske države i naroda

Zvona na pravoslavnim hramovima u Srbiji zvoniće danas u podne, po blagoslovu patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija, na pravoslavnim hramovima za „spasenje srpske države i naroda“.

Zvona će zvoniti pozivajući „verni svetosavski narod na molitvu, smirenost, međusobnu solidarnost i nepokolebljivost u činjenju dobra, uprkos potpuno lažnim i nepravednim optužbama kojima je izložen u Organizaciji ujedinjenih nacija“.

Patrijarh Porfirije poziva vernike na molitvu za pravdu i mir.

– Njegova Svetost pozvao je pravoslavne vernike da se ujedini u molitvi za pravdu i mir svim narodima, posebno onim sa kojima vekovima delimo zajedničku istoriju sa biblijskom verom u srcu i na usnama – Živ je Gospod naš. Živa će biti i duša naša. Hristos Vaskrse – navodi se u saopštenju.

Bilbordi širom Beograda: Poruka za ceo svet iz srpske prestonice

Širom Beograda na bilbordima pojavila se poruka „Mi nismo genocidan narod. Ponosni – Srbija i Srpska“.

Ova poruka je osvanula i na Kuli Beograd.

Foto: I. Marinković

Narod u Podgorici ustao protiv podrške sramnoj rezoluciji o Srebrenici

Ispred zgrade Vlade Crne Gore u Podgorici održan je veliki skup kojim su građani iskazali revolt povodom odluke Vlade Crne Gore da podrži sramnu rezoluciju o Srebrenici. Okupljeni su skandirali „izdaja, izdaja“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Izvor

You may also like