Home Politika Separatisti u Španiji hoće da priznaju Kosovo: Raspravljali u parlamentu, predlog nije izglasan

Separatisti u Španiji hoće da priznaju Kosovo: Raspravljali u parlamentu, predlog nije izglasan

by euronet063


Vesti

Politika

Separatisti u Španiji hoće da priznaju Kosovo: Raspravljali u parlamentu, predlog nije izglasan

Osim u Briselu, Kosovo je ove nedelje bilo tema i u Madridu, gde se u španskom parlamentu raspravljao o promeni stava ove zemlje da prizna nezavisnost južne srpske pokrajine! To je bila ideja pojedinih separatističkih stranaka, ali je dan kasnije taj predlog pao u vodu sa ubedljivim „ne“. Iako je ovo bio jedan od pokušaja, analitičari smatraju da Španija neće menjati stav o KiM dokle god ne bude postignut dogovor između Beograda i Prištine oko statusa Kosova.

.

Foto: Shutterstock, Tanjug / AP, Profimedia, Manu Fernandez, Rober Solsona / ContactoPhoto / Ringier

.

Priznanje nezavisnosti Kosova predstavljalo bi novi zamajac za separatističke težnje u španskim autonomija – pre svih, u Kataloniji i Baskiji. Zbog toga je katalonska separatistička stranka Juntas pokrenula inicijativu u španskom parlamentu da Španija prizna nezavisnost Kosova, ali je taj predlog odbijen sa čak 293 glasova protiv, 27 uzdržanih i svega 25 glasova „za“.

Blic preporučuje


„KATALONIJA NEMA NIKAKVU SLIČNOST SA KIM“ Španski parlament odbacio inicijativu da Španija prizna Kosovo


„OSTAJEMO PRI SVOM STAVU“ Španija neće glasati za prijem Kosova u Savet Evrope

Protiv inicijative su se žestoko suprotstavile konzervativne stranke Voks, Narodna partija (PP) i Socijalistička partija Galicije.

Da li to znači da Španija neće sigurno menjati stav o Kosovu?

„Čvrst oslonac“

Srećko Đukić, bivši diplomata, smatra da će Španija i dalje ostati „čvrsto na poziciji da ne priznaje nezavisnost Kosova“.

To je i stav vodećih partija u Španiji što znači da će ta zemlja ostati čvrst oslonac u lancu pet država EU koje ne priznaju Kosovo. S druge strane, očekivano je da separatističke stranke nastave sa pokušajima da promene špansku politiku u vezi sa Kosovom. Međutim, ta politika je stabilna – ocenjuje za „Blic“ Đukić.

Srećko Đukić smatra da Španija neće menjati stav o Kosovu dok god se ne dogovore Beograd i Priština

Foto: Milan Ilić / Ringier

Srećko Đukić smatra da Španija neće menjati stav o Kosovu dok god se ne dogovore Beograd i Priština

Kako kaže, pored Španije ni Grčka, ni Slovačka, ni Kipar, ni Rumunija neće menjati stav o Kosovu.

Mislim da tih pet EU država neće priznati Kosovo sve dok se Beograd i Priština ne dogovore o budućem statusu Kosova i to ne potvrdi EU na osnovu Briselskog sporazuma dva i Ohridske agende. I niko neće iskakati iz toga – analizira Đukić.

„Predmet unutrašnje borbe u Španiji“

On dodaje da je Kosovo postalo predmet „unutrašnje političke borbe u Španiji“.

Inicijativa separatističkih partija u Španiji o Kosovu je legitimna stvar, ali većina stranaka u Španiji ne želi da priznanjem Kosova mimo dogovora Beograda i Prištine isprovocira nešto slično i u svojoj zemlji. I tako će biti sve dok ne dođe do nekog dogovora Beograda i Prištine o rešenju kosovskog pitanja koji će potvrditi EU – zaključuje Đukić.

Španiju niko ne tera da promeni stav?

Inače, u inicijativi da Španija prizna nezavisnost Kosova Eduar Pujol Banel, poslanik Juntasa, rekao je da je „Kosovo pravna država“ čiju je odluku o samoproglašenoj nezavisnosti priznao Haški sud. Odgovor je stigao ekspresno.

Karlos Flores Huberijas iz stranke Voks poručio je da postoji mnogo razloga zašto Španija to ne bi trebalo da uradi i dodao da stav Španije poštuju druge zemlje, da Španiju niko ne tera da to uradi, da priznavanje nečije teritorije kao države, druge države donose na osnovu svojih nacionalnih interesa.

– U međunarodnom kontekstu, polovina Ujedinjenih nacija priznala je Kosovo, a druga polovina to nije učinila. Inače, da li znate koliko je novih država pristupilo ovom priznanju nezavisnosti Kosova u poslednjih 10 godina? Navešću Tongu, Antigvu i Barbudu, Singapur, Surinam, Bangladeš i Barbados. Koliko njih biste mogli da locirate na mapi? – kazao je Huberijas.

Potom je podsetio na međunarodno pravo i Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 koja je, kako je rekao, potvrdila posvećenost država članica Ujedinjenih nacija suverenitetu i teritorijalnom integritetu SR Jugoslavije i drugih država u regionu.

Za ambasadora Španije Kosovo nije država nego teritorija

Da Španija neće menjati stav o Kosovu nedavno je potvrdio i Raul Bartolomeo Molina, ambasador Španije u Srbiji kada je krajem prošle godine Kosovo apliciralo da uđe u EU.

Raul Bartolomeo Molina kaže da Kosovo nije država nego teritorija

Foto: Vladimir Šporčić / Tanjug

Raul Bartolomeo Molina kaže da Kosovo nije država nego teritorija

Tom prilikom je Molina rekao da je reč o jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova i dodao da se njegova zemlja protivi aplikaciji te „teritorije“ u Evropsku uniju, ali i bilo koju drugu međunarodnu organizaciju.

Aplikacija Kosova je zaustavljena, čeka se pravno mišljenje, kao što sam rekao, ali naravno Španija nije za to, niti za bilo kakvu aplikaciju Kosova da bude deo bilo koje međunarodne organizacije, rekao je Molina, koji dodaje da prema zakonu i narativu u njegovoj zemlji za njih Kosovo nije država, već teritorija – poručio je Molina.

Takođe Španija nije glasala ni za prijem Kosova u Savet Evrope.



Izvor

You may also like