Home Politika Postavljena bista Nikoli Tesli ispred opštine u Gračanici

Postavljena bista Nikoli Tesli ispred opštine u Gračanici

by euronet063


VIDOVDAN nije samo datum u kalendaru , Kosovo i Meothija nije samo parče zemlje niti obična tačka na kugli zemaljskoj. Vidovdan je svetkovina , zavet, čast… Vidovdan je prostor bez vremena on je trajanje, večnost svetinja. Vidovdan i kosovski zavet su odrednice našeg identiteta-

ВИДОВДАНСКИХ СВЕЧАНОСТИ: Постављена биста Николи Тесли испред општине у Грачаници

foto d.z.

Ovako su danas govorili na svečanoj Vidovdanskoj akadmiji koja je povodom jendog od najvećih srpskih praznika Vidovdana održana u Domu kulture u Gračanici gde se u prepunoj sali prisutnima obratio vladika Ilarion, episkop novobrdski prenoseći prisutima pozdrave srpskog patrijarha Irineja i episkopa Teodosija. A da su Kosovo i Metohija temelj i osnov srpskog identiteta naglasio je i zamenik direktora Kancelarije za KiM Borislav Tajić opominjući da su izazovi i teškoće i dalje prisutni na ovim prostorima.Posle akademije ispred opštine Gračanica postavljena je bista našem slavnom naučniku Nikoli Tesli, rad poznatog vajara sa Kosova i Metohije, pokojnog akademika Svetislava Basare. Teslinu Bistu na postamentu na kojem pored imena i datuma rođena i smrti slavnog naučnika piše „Teslinon narodu od Teslinog naroda“ na inicijativu Rade Komazec, glavne i dogovorne urednice i direktorice „Panorama –Jedinstvo“ postavila je i finansirala Teslina naučna fondacija iz Filadelfije.

– Osećam se počastvovanom i srećnom što nas je danas ovde uoči Vidovdana okupio Srbin najbrilijantnijeg uma NIkola Tesla. Ništa nije slučajno i ništa se ne dešava slučajno Tesla nam je došao ovde među svoje, među svoj narod-kazala je predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić koja je sa predsednikom Tesline naučne fondacije otkrila bistu posledi rad akademika Basare a koju je kako rekoše okupljeni izlio par dana pre nego što je preminuo.

– Ovo je za mene posebno emotivno i osećam se predivno među svojim i Teslinom narodom. Samo prisustvo na Kosovu i Metohiji budi u meni duhovnost iako sam daleko odavde, i ne samo ja već svi mi smo svesni da nam je Kosovo i Metohija – kolevka… Zadivljen sam lepotom fresaka i lepotom svega onoga što predstavlja srpsku duhovnost na Kosovu i Metohiji… Jer, iako smo postaljali Tesline biste po celom svetu ovo danas je bilo najdirljivije i nigde nisam osećao emocija kao što sam to danas ovde-kazao je Nikola Lončar predsednik Tesline naučne fondacije iz Filadelfije u SAD, naglasivši da je bista postavljena na inicijativu Rade KOmazec direktorice jedinog srpskog lista na Kosovu i Meithiji koja je predlog o tome iznela na konferecniji o Tesli januara meseca ove godine u Njujorku i da je Komazec bila koordinaotr ove svečanosti.Inače, povodom postavljanja biste Nikoli Tesli u Gračanici dodeljeni si i ordeni Nikole Tesle koji su pripali eparhiji raško –prizrenskoj u čije ime je Teslin orden primio episkop Irinej, opštini Gračanica i predsednici Ljiljani Šubarić, potom Humanitarnoj organizaciji Majka devet Jugovića ispred koje je orden primila Svetlana Stević i direktorici „Panorame Jedinstva“ Radi Komazec koja je istakla ponos ali i radost zbog postavljanja spomenika u Gračanici najpoznatijem Srbinu na svetu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Izvor

You may also like