Home Politika „A ONDA SE NEŠTO SE PROMENILO U BRISELU“ Pahor o dijalogu Beograda i Prištine: Mogu da promenim igru

„A ONDA SE NEŠTO SE PROMENILO U BRISELU“ Pahor o dijalogu Beograda i Prištine: Mogu da promenim igru

by euronet063


BIVŠI predsednik Slovenije Borut Pahor rekao je da bi mogao da „promeni igru“ u dijalogu Beograda i Prištine ukoliko bi bio imenovan za specijalnog izaslanika EU umesto Miroslava Lajčaka.

А ОНДА СЕ НЕШТО СЕ ПРОМЕНИЛО У БРИСЕЛУ Пахор о дијалогу Београда и Приштине: Могу да променим игру

Foto Tanjug

Pahor je bio među kandidatima da zameni Lajčaka na mestu izaslanika EU za dijalog, ali je Savet ministara EU odlučio da produži mandat slovačkom diplomati do januara 2025. godine.

Bivši slovenački predsednik je rekao da ga je još u martu pozvao Lajčak, koji ga je pitao da li bi bio spreman da razmisli o nastavku njegovog rada ako dobije mandat Saveta EU, ali da mu nije jasno šta se desilo u Briselu.

– Već tada sam bio svestan svih zamki koje čekaju onoga ko se prihvati ovog zadatka, ali sam odlučio da to uradim. Znao sam da to neće ići bez podrške ključnih aktera slovenačke politike, koju sam dobio. Ali onda se nešto promenilo u Briselu – rekao je Pahor za slovenački „N1“.

On kaže da proces selekcije nije završen u maju, kako je prvobitno rečeno, ali je Savet EU u junu odlučio da Lajčaku produži mandat za pola godine, odnosno do 31. januara.

Foto: AP Photo/Darko Bandic

Pahor je poručio EU da je spreman da preuzme ulogu Lajčaka i ukazao na svoj rad za „mir i pomirenje“ na Zapadnom Balkanu.

– Poručujem Briselu da sam ovde sa svojim iskustvom, dostignućima, znanjem i autoritetom nekoga ko je prihvaćen kao pošten posrednik na Kosovu, u Srbiji i na Zapadnom Balkanu. Kao neko ko je mirnim putem rešio problem sa Hrvatskom, normalizovao odnose sa Srbijom kada je Slovenija priznala Kosovo i kao neko ko je osnovao i vodio proces Brdo-Brioni – rekao je Pahor.

On je istakao da neko sa takvim iskustvom „može da napravi razliku i promeni igru“.

– Ali ako odluče drugačije, ako procene da je političar sa iskustvom premijera i predsednika možda previše ili da nije podoban, jer je političar i oslanjaće se na diplomatu, razumeću i poštovati – rekao je Pahor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Izvor

You may also like