Home Politika Amerikanac na Gazimestanu za Vidovdan: Zbog Nikole Tesle prešao u pravoslavlje, evo šta kaže o Srbima

Amerikanac na Gazimestanu za Vidovdan: Zbog Nikole Tesle prešao u pravoslavlje, evo šta kaže o Srbima

by euronet063


Vesti

Politika

Amerikanac na Gazimestanu za Vidovdan: Zbog Nikole Tesle prešao u pravoslavlje, evo šta kaže o Srbima

Tokom jučerašnjeg dana kada se obeležavao Vidovdan i 635. godišnjica Kosovske bitke, tradicionalno je jedno od mesta na koje Srbi masovno dolaze Gazimestan. Ipak, juče se tamo mogao sresti i jedan nesvakidašnji gost koji je prešao okean na svom svojevrsnom hodočašću. Reč je o Amerikancu Semjuelu Mejsonu koji za sebe rado ističe da mu je kršteno ime Teofan.

Semjuel je zbog Tesle prešao u pravoslavlje

Foto: KoSSev / screenshot

Semjuel je zbog Tesle prešao u pravoslavlje

Naime, kako je i sam ispričao, došao je na Gazimestan kao predstavnik Fondacije „Tesla Science“, ali i zato što se u srcu oseća Srbinom, sve zbog ogromnog poštovanja i inspiracije srpskim naučnikom.

Blic preporučuje


„VIDOVDAN NA KOSOVU JE POSEBAN“ Srbi obeležavaju veliki praznik u Gračanici i Gazimestanu (VIDEO)


Kosovska policija privela Srbina nakon parastosa na Gazimestanu (VIDEO)

Prešao sam u pravoslavlje nedavno, krstio sam se prošle godine, mnogi se meni sada obraćaju kao Teofanu. Ovde sam da bih naučio nešto više o srpskoj kulturi i istoriji koja je inspirisala Nikolu Teslu u njegovom uzrastanju, a želeo bih da prenesem sve nazad u Ameriku, kako bih inspirisao druge. Da zagovaramo svetski mir i kolektivnu evoluciju kroz tehnološko napredovanje – ispričao je za „Kosovo online“.

Kako kaže, promenilo ga je saznanje o tome sa čim su se sve Srbi susretali tokom vremena, uključujući i samog Teslu. Zato je došao na Gazimestan da iskusi to do kraja i bude u mogućnosti da prenese dalje.

Pored Semjuela koji je potegao dug put iz Amerike, mnogo naroda iz čitave Srbije otišlo je na Vidovdan u Gračanicu i na Gazimestan.Izvor

You may also like