Home Politika Beogradski izbori: Kladionice izbacile kvote pred izbore 2024.

Beogradski izbori: Kladionice izbacile kvote pred izbore 2024.

by euronet063


Vesti

Politika

Beogradski izbori: Kladionice izbacile kvote pred izbore 2024.

Ako je verovati domaćim kladionicama, koje su juče konačno izbacile kvote za predstojeće beogradske izbore, koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke može da računa na ubedljivu pobedu i podršku više od polovine glasača, a to bi značilo i sigurno bar 60 odsto odborničkih mesta u Skupštini grada Beograda.

.

Foto: Zoran Ilić, Shutterstock / Ringier

.

Prema procenama kladionica, na beogradske izbore bi trebalo da izađe 48,4 odsto upisanih u birački spisak (desetak odsto manje nego na izborima u decembru prošle godine), što je neka granična vrednost.

Blic preporučuje

Od ove brojke, kladioničari procenjuju da bi lista „Aleksandar Vučić- Beograd sutra“ koju čine SNS, SPS, Zavetnici i drugi partneri trebalo da osvoji oko 52,1 odsto glasova. Poređenja radi, na prethodnim beogradskim izborima SNS je dobio 39,93 odsto glasova, SPS 4,86 procenata, a koalicija Zavetnici-Dveri je ostala ispod cenzusa sa 2,63 odsto glasova.

SNS, SPS i Zavetnici predali su zajedničku listu za beogradske izbore

Foto: Instagram / screenshot

SNS, SPS i Zavetnici predali su zajedničku listu za beogradske izbore

Savo Manojlović ispred „Biramo Beograd“

Drugo mesto sa 18,9 odsto podrške projektovano je za koaliciju Kreni-promeni Sava Manojlovića koja nastupa sa izbornom listom “I ja sam Beograd”, dok je tek na trećoj poziciji koalicija „Biramo Beograd“, nastala iz „Srbije protiv nasilja“. Prognoze govore da oni mogu da računaju na 14,2 odsto birača u srpskoj prestonici.

Savo Manojlović po kladionicama ima bolji rejting od koalicije "Biramo Beograd"

Foto: Aleksandar Barda / Fonet

Savo Manojlović po kladionicama ima bolji rejting od koalicije „Biramo Beograd“

Još samo Nestorović ulazi u skupštinu?

Prema ovim procenama, koje su se na prethodnim izborima pokazale kao prilično tačne, četvrto mesto bi zauzela lista “Mi – snaga naroda, prof. Branimir Nestorović koja bi sa 6,7 odsto podrške birača bila još jedina koja bi prešla cenzus od tri odsto i ušla u Skupštinu grada Beograda.

Pokret Branimira Nestorovića bi mogao opet da uđe u beogradski parlament

Foto: Mitar Mitrović / Ringier

Pokret Branimira Nestorovića bi mogao opet da uđe u beogradski parlament

Narodna stranka opet ispod cenzusa?

Procene kladionica su da bi daleko ispod cenzusa ostale “Mi – glas iz naroda” sa 1,35 odsto, koalicija oko Narodne stranke “Ključ za pobedu” sa 1,1 odsto, pa DJB i “Rešenje za promenu” sa 1,05 odsto, dok su sve ostale liste ispod jedan odsto podrške, a neke čak i na nivou statističke greške.

Inače, beogradske izbore bojkotuju SSP, Srce, Zajedno i koalicija NADA.

Šapić prvi favorit za gradonačelnika

Kladionice su izašle i sa kvotama za budućeg gradonačelnika i gradskog menadžera. Shodno gore pomenutim kvotama jasno je da je apsolutni favorit Aleksandar Šapić (SNS) na koga je kvota samo 1,12 – što znači da biste ako se kladite na njega i uložite 100 dinara zaradili samo 12.

Aleksandar Šapić je prvi favorit za gradonačelnika Beograda

Foto: Grad Beograd

Aleksandar Šapić je prvi favorit za gradonačelnika Beograda

Iza njega slede Savo Manojlović sa kvotom 3,00, pa Dobrica Veselinović sa 7,00, Borislav Antonijević sa 25,0, Branimir Nestorović sa 40,0…

Čučković ostaje gradski menadžer?

Kada je budući gradski menadžer u pitanju, favorit broj jedan je Miroslav Čučković (SNS), bivši predsednik opštine Obrenovac. Kvota na njega je 1,70, a najveću konkurenciju imaće i socijalisti Nikoli Nikodijeviću, dosadašnjem predsedniku Skupštine grada Beograda (2,05), a daleko iza su Marko Breković (5,00), Savo Manojlović (10,00), Dobrica Veselinović (15,00)…

Kladionice, za sada, nisu izbacile kvote za druge veće gradove poput Novog Sada ili Niša.Izvor

You may also like