Home Politika Blic TV na Kosovu: Sve manje slobode i sve više represije za Srbe: „Srpske robe nemamo, situacija je loša, napeta“

Blic TV na Kosovu: Sve manje slobode i sve više represije za Srbe: „Srpske robe nemamo, situacija je loša, napeta“

by euronet063


Vesti

Politika

Blic TV na Kosovu: Sve manje slobode i sve više represije za Srbe: „Srpske robe nemamo, situacija je loša, napeta“

Prazne prodavnice i apoteke, dinari kojih je sve manje i u džepovima i u opticaju, neizvesnost i strepnja kao svakodnevica – tako u najkraćem izgleda život Srba na Kosovu. Uz sporadične napade, zabranu korišćenja zastave, probleme sa tablicama i vozačkim dozvolama, kažu – sve manje slobode i sve više represije.

Kosovska Mitrovica

Foto: N. Božović / Ringier

Kosovska Mitrovica

Navršava se godinu dana otkad je Vlada u Prištini zabranila uvoz robe iz Srbije. Namirnice iz Srbije poput mlečnih proizvoda i lekova, zamenili su kosovski, makedonski, hrvatski, kao i albanski sa znatno višim cenama. Građani Severne Mitrovice ipak žive u nadi da će biti bolje.

Blic preporučuje

Pored zabrane srpske robe, kao jedan od gorućih problema je i taj što je u četiri opštine na severu Kosova zatvoreno pet jedinica Poštanske Štedionice, kao i uprava za trezor ministarstva finansija republike Srbije. Takođe, nestašica srpskih lekova primećuje se gotovo u svim apotekama.

– Ne koristimo ništa njihovo, kupovali smo, pa smo bacali. Uopšte nije kvalitetna roba, to mogu i oni da potvrde. Katastrofa, nema lekova. Ugroženi smo, evo pogledajte, u ruci držim dinare kako bih imala neko unutrašnje zadovoljstvo – ističe meštana Severne Mitrovice.

„Nemamo ništa, samo vazduh“

Jedan od njih kaže i da po dinare odlaze do Srbije.

– Šta da radimo. Namirnice ponekad donesemo isto iz Srbije. Vidite i sami, i ova roba koja je u marketima nije naša, sve je to strano – kaže druga meštanka.

I drugi se žale na iste probleme.

– Ima svega, ali nemam ono što mi treba. A treba mi da budem svoj na svome. Ne treba nama mnogo, zadovoljni smo projom i puna kapa. Snalazimo se uglavnom – navodi sagovornik Blic TV.

Trgovci sa kojima je ekipa Blic TV razgovarala kažu da zaliha srpske robe nema, ali da uskoro očekuju ukidanje zabrane uvoza robe iz Srbije na Kosovo.

– Robu kupujemo od Albanaca i tu robu prodajemo. Ne može ništa da se prenese iz Srbije. Ni u jednom marketu nećete naći plazmu, mleko, pivo. Sve je to ili makedonsko ili crnogorsko, nema uopšte srpske robe. Za situaciju u apotekama me ne pitajte, nema tableta, po njih idemo do Raške. Narod odlazi, da li neko to vidi. Nema ničega, imamo samo vazduh – kaže jedan od trgovaca.

Sledeći sagovornik kaže da robu nabavljamo u okolini.

– Srpske robe nemamo, situacija je loša, napeta – žali se on.

Šef misije EU na Kosovu Tomaš Sunjog pozvao je vlasti u Prištini da što pre ukinu zabranu prodaje robe iz Srbije, istakavši da evropski razvojni plan podrazumeva napredak i slobodno kretanje ljudi i robe.



Izvor

You may also like