Home Politika Srbija će uspeti u svim oblastima da ojača saradnju sa SAD

Srbija će uspeti u svim oblastima da ojača saradnju sa SAD

by euronet063


MINISTAR spoljnih poslova Marko Đurić izjavio je danas na Pupin forumu u Beogradu da se nada da će Srbija u narednom periodu uspeti u svim oblastima da ojača saradnju sa SAD i ocenio da srpsko-američki odnosi, za koje je naveo da su stari gotovo koliko i međunarodno priznata državnost Srbije, zaslužuju našu veliku pažnju, trud i energiju.

ЂУРИЋ НА ПУПИН ФОРУМУ: Србија ће успети у свим областима да ојача сарадњу са САД

Foto Tanjug

Smatram da jačanje odnosa Srbije i SAD, ne samo da je moguće, već predstavlja nužnost, ukoliko želimo da vidimo efikasniji rad na punoj integraciji Srbije u šire evropske strukture“, izjavio je Đurić u razgovoru sa izvršnim direktorom Pupin inicijative Vukom Velebitom.

Naveo je da je jačanje saradnje sa SAD važno i za nastavak dinamičnog rasta srpske ekonomije i podsetio da je SAD partner broj jedan u sektoru usluga.

On je rekao da bezbednosna saradnja predstavlja već duže vreme jedan od stubova odnosa Srbije i SAD i podsetio da ove godine obeležavamo 16 godina saradnje Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja.

– Veoma smo ponosni na činjenicu da, u partnerstvu sa Nacionalnom gardom Ohaja, naši američki domaćini vole da kažu da je to najuspešniji primer saradnje između Nacionalne garde i jedne strane vojske –  naveo je Đurić.

Dodao je da ima mnogo trendova koji nam daju za pravo da verujemo da ne samo da je moguće unaprediti srpsko-američke odnose, već i da je nužnost u srpskoj spoljnoj politici da to čini.

Kada je o predstoječim američkim izborima reč, Đurić je istakao da su oni nešto što sa pažnjom gleda ceo svet.

– Mi nemamo stranu za koju navijamo i bićemo spremni da sarađujemo sa svakom administracijom koju odabere američki narod –  poručio je Đurić.

Kada je saradnja u obrazovanju u pitanju, Đurić je naveo da Srbija mora da iskoristi više prilika u obrazovnoj sferi i napomenuo da se američki univerziteti nalaze u svetskom vrhu i da na njima radi dosta stručnjaka srpskog porekla.

Naveo je da je želja Srbije da u budućnosti naše naučne institucija više sarađuju sa američkim.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Izvor

You may also like