Home Politika BORELJ I LAJČAK IM NISU DOVOLJNO „OŠTRI“? Albanska strana vidi rešenje problema sa dijalogom u Kaji Kalas, a slepi su za svoje greške

BORELJ I LAJČAK IM NISU DOVOLJNO „OŠTRI“? Albanska strana vidi rešenje problema sa dijalogom u Kaji Kalas, a slepi su za svoje greške

by euronet063


PREMIJERKA Estonije, Kaja Kalas koja stiže na čelo evropske diplomatije je prema pisanju albanskih medija, pozitivna vest za tzv. Kosovo. Poseban aspkekt te priče vide u procesu dijaloga za normalizaciju odnosa lažne države „Kosovo“ sa Srbijom pod pokroviteljstom EU.

БОРЕЉ И ЛАЈЧАК ИМ НИСУ ДОВОЉНО ОШТРИ? Албанска страна види решење проблема са дијалогом у Каји Калас, а слепи су за своје грешке

FOTO: Tanjug/AP

Stručnjak za spoljnu politiku Tobi Vogel kaže da će ona biti mnogo „oštrija“ prema Srbiji nego što su Žozep Borelj i Miroslav Lajčak ikada bili, prenosi Albanijan post.

– Što se tiče dijaloga, odavno je mrtav i potrebno mu je potpuno ponovno pokretanje, ali mislim da je prilično jasno da će Kalas, u smislu atmosfere i, možda, politike, biti „tvrđa“ prema Beogradu od dvojca Borelj-Lajčak – naglasio je između ostalog Vogel.

Inače, jedna od glavnih kritika na račun Borelja bila je da su on i Lajčak došli iz dve države EU koje nisu priznale tzv. Kosovo – Španije i Slovačke, te da uprkos tome što nisu posredovale u dijalogu u ime država, nisu u potpunosti zastupali ni stavove EU, pišu albanski mediji.

Treba napomenuti, da cela ova priča u sebi nosi dozu ironije shodno tome da prištinska strana u svakoj rundi pregovora pokaže novi nivo nezaintereovanosti za saradnju i pronalaška rešenja po bilo kom pitanju. Ali očigledno oni za to nisu krivi, već i EU ne radi svoj posao kako treba.

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Izvor

You may also like