Home Politika Branimir Nestorović i Aleksandar Jerković u klinču

Branimir Nestorović i Aleksandar Jerković u klinču

by euronet063


Lista „Mi, glas iz naroda“ čiji je nosilac na republičkim izborima bio Branimir Nestorović, samo mesec dana slavila je uspeh – prelazak cenzusa i na republici i u Beogradu. Međutim, već sa prvim javnim pozivom o mogućoj saradnji u glavnom gradu otkrivene su i „nevolje u raju“: podele unutar same liste koje, čini se, traju već neko vreme i koje oni koji se na njoj nalaze ni ne pokušavaju da sakriju.

Unutar liste "Mi, glas iz naroda" sve su jača prepucavanja između Jerkovića i ostalih članova

Foto: Snežana Krstić, Mitar Mitrović, Tanjug/ Sava Radovanović / Ringier

Unutar liste „Mi, glas iz naroda“ sve su jača prepucavanja između Jerkovića i ostalih članova

To ne čini ni udruženje „Mi – glas iz naroda“ koje tvrdi da neće podržati ni vlast ni opoziciju u Beogradu, a ni Aleksandar Jerković, nosilac ove liste za Beograd, koji je izgleda jedini, za sada, raspoložen da odgovori na poziv doskorašnjeg gradonačelnika Aleksandra Šapića i razgovara o eventualnom davanju podrške za formiranje većine u gradskom parlamentu.

Blic preporučuje


BEOGRAD SE „KRČKA“ Jedan poziv je pokrenuo vrtešku, a onda su usledile čarke, objašnjenja i „ofiranja“: Rokovi teku, a sve to je LOŠA VEST ZA OPOZICIJU

Prva prepucavanja počela su pre nekoliko dana, i praktično se od tada dešavaju na dnevnom nivou, odnosno kako se oglasi neko od „zaraćenih strana“. Povod za otrovne strelice bio je Jerkovićev poziv na razgovor upućen svojim partnerima na beogradskim izborima – udruženju „Mi“, a čini se i njegova spremnost da razgovara sa Šapićem o budućoj saradnji.

Zbog toga je u otvoreni klinč sa Jerkovićem ušao i Dragan Stanojević, jedan od osnivača udruženja „Mi, glas iz naroda“.

Sigurni skoro u sve

On je rekao da su u tom pokretu „sigurni da niko od njihovih kandidata za beogradske odbornike neće podržati koaliciju SNS-SPS, osim možda Aleksandra Jerkovića koji je bio nosilac liste“.

Stanojević je kazao da su osnivači pokreta razgovarali s većinom kandidata za odbornike i da su svi istakli da će poštovati stav da se ne stupa u koalicije ni sa SNS-SPS, kao ni sa „Srbija protiv nasilja“ i koalicijom NADA.

Dragan Stanojević je rekao da su u sve kandidate sa liste "Mi, glas iz naroda" sigurni da neće podržati vlast u Beogradu osim u Jerkovića

Foto: Snežana Krstić / Ringier

Dragan Stanojević je rekao da su u sve kandidate sa liste „Mi, glas iz naroda“ sigurni da neće podržati vlast u Beogradu osim u Jerkovića

Svi kandidati za gradske odbornike su nam potvrdili da će poštovati stav pokreta da se ne podrži nijedna opcija za formiranje vlasti u Beogradu. Nadamo se da neće biti kupovine odbornika i da će se izbori u Beogradu ponoviti. U sve naše kandidate za odbornike smo u ovom trenutku sigurni osim u Jerkovića – poručio je Stanojević.

Kako je rekao, sumnju u Jerkovića izazvale su njegove izjave i saopštenja u kojima on nastupa kao koalicioni partner pokreta „Mi-Glas naroda“.

Javni raskol

S druge strane, Jerković je još početkom nedelje počeo da izdvaja svoj pokret „Nema nazad, iza je Srbija“ kada je pozvao na razgovor svog, kako je rekao, koalicionog partnera „Mi – Glas iz naroda“ o daljim koracima u vezi sa beogradskim izborima, ali i dešavanjima na Kosmetu kao i budućoj saradnji“.

Javni raskol u pokretu "Mi, glas iz naroda" počeo je u sredu

Foto: Đorđe Kojadinović / Ringier

Javni raskol u pokretu „Mi, glas iz naroda“ počeo je u sredu

Tada su u pokretu „Mi, glas iz naroda“ poručili da nisu bili ni sa kim u koaliciji ni za republičke ni za gradske izbore i da na to, kako su naveli u saopštenju, nisu ni imali pravo kao udruženje građana.

Stanojević navodi da se Jerkovićem nije razgovaralo, „jer se on nalazi u inostranstvu“ (od nedelje, ali ne i ceo protekli mesec, prim. nov).

Na prethodnim izborima „Mi-glas iz naroda“ je nastupio samostalno, a ne u koaliciji s pokretom „Nema nazad, iza je Srbija“ čiji je Jerković predsednik – rekao je Stanojević, koji pak ne kaže da je Jerković bio nosilac liste „Mi – Glas iz naroda“ u prestonici.

„Da se ne petljaju u listu“

Na to je Jerković odgovorio na društvenoj mreži „X“.

Pošto Stanojević tvrdi da nije bilo koalicije, neka se onda više ne petljaju u listu Aleksandar Jerković. Niti su bili na mojoj listi, niti su pomenuli Beograd u kampanji (sem dr Nestorovića). Broj 13 nisu stavili ni na jedan bilbord. Ni dinar nisu dali za beogradsku kampanju – napisao je Jerković.

Potom je napisao nešto što bi moglo da zaliči i na pretnju.

– U redu. Od ovog momenta preletač će biti svako ko je mandat dobio na listi Aleksandar Jerković, a bude u nekom drugom odborničkom klubu. I ja ću protiv njega lično podneti krivičnu prijavu da je za to dobio pare – poručio je Jerković.

Stanojević pak govori da „pomalo suludo zvuči da čovek kome smo dali pravo da bude nosilac naše liste “Mi – Glas iz naroda”, poziva taj isti pokret na razgovore“

– Dakle, da mi sami sa sobom razgovaramo. Ne postoji nikakav pokret niti bilo kakvo drugo pravno lice koje je sa nama bilo šta potpisalo, što se može videti uvidom u GIK. To da on nema veze sa pokretom „Mi“ je fabrikovanje, jer sam lično u ime pokreta potpisao saglasnost da može u izbornoj kampanji da nosi naše ime i bude nosilac naše liste za Beograd – kazao je Stanojević.

Jerković sve bliže vlasti?

Posle svega, pitanje je koji su dalji koraci Jerkovića? On je ostavio mogućnost formiranja većine u Beogradu i sa dosadašnjom vlašću i sa opozicijom ukoliko, kako kaže, podrže program pokreta „Nema nazad, iza je Srbija“.

Aleksandar Jerković je ostavio mogućnost da podrži SNS i SPS u Beogradu ako prihvate program njegovog pokreta

Foto: Tanjug

Aleksandar Jerković je ostavio mogućnost da podrži SNS i SPS u Beogradu ako prihvate program njegovog pokreta

– Videćemo da li je i ko spreman da učestvuje u sprovođenju našeg programa. Ne isključujem mogućnost razgovora ni sa jednom ni sa drugom stranom, ali ni mogućnost da se izbori ponove ako ne bude volje da se naš program realizuje – naveo je Jerković za „Danas“.

Kako je rekao, pokret „Nema nazad, iza je Srbija“ nije politička stranka i nema ambicija za stranačkim kalkulacijama.

– Nama nije bitno udomljavanje članstva po javnim preduzećima – tvrdi Jerković.

Rezultati izbora u Beogradu

Vanredni izbori za Skupštinu grada Beograda održani su 17. decembra prošle godine, zajedno za vanrednim parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim u 65 gradova i opština. Ovo su rezultati:

  • SNS – 49 mandata
  • „Srbija protiv nasilja“ – 43
  • Koalicija NADA – 7
  • „Mi – Glas iz naroda“ – 6
  • SPS – 5Izvor

You may also like