Home Politika Branković: Rezolucija o Srebrenici nije obavezujuća, polovina članica UN neće obeležavati taj dan

Branković: Rezolucija o Srebrenici nije obavezujuća, polovina članica UN neće obeležavati taj dan

by euronet063


Vesti

Politika

Branković: Rezolucija o Srebrenici nije obavezujuća, polovina članica UN neće obeležavati taj dan

Diplomata i nekadašnji ambasador pri Ujedinjenim nacijama (UN) Branko Branković rekao je danas da Rezolucija o Srebrenici koju je usvojila Generalna skupština Ujedinjenih nacija (GS UN) nije obavezujuća i da ne veruje da će zemlje članice koje je nisu podržale ustanoviti Međunarodni dan sećanja.

.

Foto: ANGELA WEISS/ AFP / Profimedia

.

Nijedna država nije obavezna da to uradi. Ne verujem da će iko osim ovih zemalja koje su glasale za usvajanje rezolucije, zbog raznih pritisaka, obeležavati taj dan – rekao je Branković za Tanjug.

Blic preporučuje


REZOLUCIJA O SREBRENICI USVOJENA TANKIM BROJEM GLASOVA Više protiv i uzdržanih, nego za! (FOTO, VIDEO)


SVE O REZOLUCIJI O SREBRENICI Šta piše u konačnom nacrtu teksta, zbog čega je Srbija protiv, kako se glasa i ko će dići ruku?

On naglašava da je ishod glasanja očekivan, a da je „zahvaljujući izuzetnoj akciji srpske delegacije, na čelu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem samo 84 zemlje podržalo rezoluciju“.

– Mogu slobodno da kažem da su „pukli ko zvečka“, jer su očekivali da će dobiti mnogo više glasova, poput one rezolucija o Palestini koja je pre par nedelja dobila 143 glasa. Kad se sve to sabere, ovo je jedan totalni fijasko svih predlagača na čelu sa Nemačkom – ocenio je Branković.

„Važna pitanja se glasaju dvotrećinskom većinom“

On kaže da i način na koji se glasalo pred GS UN ukazuje da doneta rezolucija nema težinu i da nije značajna.

Pojašnjava i da se po proceduri GS UN za stvari koje nisu značajne glasa prostom većinom, dok se za važna pitanja, poput pitanja bezbednosti ili prijema novih članica glasa dvotrećinskom većinom.

Pročitajte još

BURA ZBOG GLASA „ZA“ IZ USTA CRNE GORE Dok je njihov predstavnik u isti koš stavljao Rezoluciju i „dobrosusedske odnose“, građani izašli na ulice: Ova teška reč je odzvanjala Podgoricom

„OTVORENA JE PANDORINA KUTIJA“ Ovo su rekli predstavnici zemalja koje su glasale PROTIV Rezolucije o Srebrenici: U svakom obrazloženju je ISTA PORUKA

– Glasanje dvotrećinskom većinom može da se traži i ako recimo, jedna delegacija dokaže da je pitanje o kojem se odlučuje važno pitanje. Onda se prethodno glasa o tome da li će biti potrebna dvotrećinska većina ili ne, pa ako taj predlog bude usvojen, onda se i za donošenje rezolucije traži dvotrećinska većina – pojasnio je Branković, koji ističe da će vreme pokazati da li će nakon usvajanja rezolucije doći do turbulencija na međunarodnoj sceni i da li će ona izazvati lavinu novih sličnih zahteva.

(Tanjug)Izvor

You may also like