Home Politika Brnabić: „Izuzetno otvoreni i iskreni razgovori u Bundestagu, važno za Srbiju“

Brnabić: „Izuzetno otvoreni i iskreni razgovori u Bundestagu, važno za Srbiju“

by euronet063


Vesti

Politika

Brnabić: „Izuzetno otvoreni i iskreni razgovori u Bundestagu, važno za Srbiju“

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je u proteklih 48 sati imala veoma otvorene razgovore sa predstavnicima vlasti u Berlinu i istakla da je veoma važno za Srbiju da ima stalnu komunikaciju sa Saveznom Republikom Nemačkom zato što je ona, ne samo naš najvažniji spoljnotrgovinski partner, već i jedna od najvažnijih zemalja u Evropi.

.

Foto: Ringier / Ringier

.

Brnabić, koja u Berlinu predvodi parlamentarnu delegaciju u dvodnevnoj poseti Nemačkoj naglasila je da su svi sastanci koje je imala u Berlinu bili izuzetno iskreni i otvoreni.

Blic preporučuje


Brnabić u Berlinu: Sastala se sa poslanicima CDU – CSU, u toku dana i susret sa predsednicom Bundestaga (FOTO)


Ana Brnabić se obratila iz Berlina: Interesovanje nemačke privrede za Srbiju je veliko (VIDEO)

Zaista smo razgovarali o teškim temama, stvarima o kojima imamo različita mišljenja, temama o kojima se ne slažemo. Uvek otvoreni i iskreni razgovori i to je velika stvar – istakla je Brnabić.

Kako je rekla, razgovaralo se o evrointegracijama Srbije, agendi proširenja, šta je to što je prioritet u radu parlamenta u smislu reformi u oblasti vladavine prava, implementaciji ODIHR preporuka za bolje izborne uslove, dijalogu sa opozicijom, ali i o situaciji u BiH, svesrpskom saboru i deklaraciji koju su usvojile dve vlade, situaciji u regionu, kao i da li je moguće da Srbija, kao najveća zemlja regiona dodatno utiče na mir i stabilnost i bolju povezanst.

Ona je navela da je domaćine interesovalo zašto Srbija nije i da li će uvesti sankcije Rusiji, kakav je odnos prema Rusiji, kakav je odnos prema Ukrajini, kao i o dijalog sa Prištinom.

Brnabić je poručila da je jako dobro što je ona, već na praktično samom početku mandata kao predsednice Narodne skupštine, imala dobre i otvorene sastanke u Bundestagu.

Zato što je nama, kao zemlji, važno da imamo bolju komunikaciju, bolje razumevanje, dijalog, stalni dijalog sa SR Nemačkom, koji je u privrednom smislu naš jedan od najvažnijih partnera. A u političkom smislu, zato što je jedna od najvažnijih zemalja Evropske unije i zemlja koja jeste jedna od zemalja koja odlučuje i o agendi proširenja i o planu rasta i o svim ostalim stvarima koje se tiču Srbije i našeg naroda i svih naših građana – precizirala je Brnabić.

Ona je posetu Nemačkoj ocenila kao ne laku, ali dobru, i istakla da su bili teški razgovori.

Mnogo tema koje smo morali da prođemo, mnogo tema koje smo morali da otvorimo, mnogo tema o kojima je trebalo da upoznam nemačku stranu i sa nekim drugom stranom medalje koju oni možda ne vide ili nisu čuli za nju ili ne znaju dovoljno. Razmena mišljenja je bila jako dobra, jako konstruktivna i čini mi se dobar početak. Ipak to je proces i moraćemo mnogo da radimo dalje u budućnosti – istakla je predsednica Narodne Skupštine Ana Brnabić koja danas završava posetu.

(Tanjug)



Izvor

You may also like