Home Politika Brnabić u Berlinu: Radujem se razgovorima, jedna od tema i litijum

Brnabić u Berlinu: Radujem se razgovorima, jedna od tema i litijum

by euronet063


Vesti

Politika

Brnabić u Berlinu: Radujem se razgovorima, jedna od tema i litijum

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da se raduje razgovorima u Berlinu na različite teme, pre svega političke, ali i ekonomske.

.

Foto: Peđa Vučković / Ustupljene fotografije

.

Nemačka je naš najvažniji trgovinski partner. Ukupna razmena roba i usluga sa Nemačkom u 2023. bila je na istorijski rekordnom nivou od preko 11 milijardi evra, a mogućnosti koje su tek pred nama su ogromne. Jedna od tema će svakako biti i litijum – navela je Brnabić na mreži X.

Blic preporučuje

Ona je istakla da od Nemaca želi da čuje kako napreduju njihova dva velika projekta – Vulkan i Zinvald, kakve tehnologije primenjuju i kako, kao društvo, uvek uspevaju da budu na istoj strani – onoj koja čuva nemačke interese.

.

Foto: Peđa Vučković / Ustupljene fotografije

.

Možda nešto naučimo i mi u Srbiji iz toga, umesto da na temu litijuma slušamo pesnike, a ignorišemo mašinske inženjere, profesore sa rudarsko-geološkog, tehničkog, tehnološkog i drugih relevantnih fakulteta. Tako je to kad se ne borite za Srbiju nego protiv Vučića i SNS-a na svaku temu i po svaku cenu – rekla je Brnabić.

„Kakvi smo mi svetski prvaci u propuštanju šansi“

Brnabić je najavila da će čestitati Nemačkoj na tome što će prvi u Evropi rudariti svoj litijum (10. juna ove godine Landau odobrio prostorni plan i projekat Vulkan će definitivo krenuti u rudarenje litijuma do kraja 2026.) i tako dodatno osnažiti svoju zemlju, svoju energetsku sigurnost i nezavisnost, i svoju industriju.

.

Foto: Peđa Vučković / Ustupljene fotografije

.

Kakvi smo mi svetski prvaci u propuštanju šansi….“ – zaključila je Brnabić.

Ona danas počinje dvodnevnu posetu Berlinu tokom koje će se sastati sa nemačkim poslanicima i predsednicom Bundestaga Berbelom Bas, a u zvaničnoj delegaciji Srbije prvi put je i jedan opozicioni poslanik – Vladimir Đorđević iz koalicije NADA.

U delegaciji sa predsednicom parlamenta su i potpredsednice Skupštine Srbije Marina Raguš i Snežana Paunović, šefica delegacije Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope Biljana Pantić Pilja, šef delegacije u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a Milan Radin, poslanik i predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava Aleksandar Marković, poslanica Srpske napredne stranke Marija Zdravković.

Brnabić posetu Berlinu počinje sastankom sa predstavnicima nemačke privrede u koorganizaciji Odbora za istok nemačke privrede i Privredne komore Srbije. Potom će se sastati i sa predsedavajućim Fondacije Konrad Adenauer Norbertom Lamertom.

Tokom drugog dana boravka u Berlinu, predsednicu parlamenta pored sastanka sa predsednicom Bundestaga Berbelom Bas, očekuje i radni doručak sa poslanicima. Sastaće se i sa poslanikom SDP-a i predsednikom Odbora za spoljne poslove Bundestaga Mihaelom Rotom.

(Tanjug)Izvor

You may also like