Home Politika Čestitaću Nemačkoj što će prvi u Evropi rudariti svoj litijum, možda i mi u Srbiji nešto iz toga naučimo

Čestitaću Nemačkoj što će prvi u Evropi rudariti svoj litijum, možda i mi u Srbiji nešto iz toga naučimo

by euronet063


PREDSEDNICA Narodne skupštine Srbije Ana Brnabić oglasila se povodom svoje posete Nemačkoj, te otkrila o čemu će sve razgovarati sa delegacijom iz Berlina.

БРНАБИЋЕВА О ПОСЕТИ БЕРЛИНУ: Честитаћу Немачкој што ће први у Европи рударити свој литијум, можда и ми у Србији нешто из тога научимо

FOTO TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ

– Radujem se razgovorima u Berlinu na različite teme – pre svega političke, ali i ekonomske.

Nemačka je naš najvažniji trgovinski partner. Ukupna razmena roba i usluga sa Nemačkom u 2023. bila je na istorijski rekordnom nivou od preko 11 milijardi evra, a mogućnosti koje su tek pred nama su ogromne. Jedna od tema će svakako biti i litijum. Želim od Nemaca da čujem kako napreduju njihova dva velika projekta – Vulkan i Zinvald, kakve tehnologije primenjuju i kako, kao društvo, uvek uspevaju da budu na istoj strani – onoj koja čuva nemačke interese. Možda nešto naučimo i mi u Srbiji iz toga, umesto da na temu litijuma slušamo pesnike, a ignorišemo mašinske inženjere, profesore sa rudarsko-geološkog, tehničkog, tehnološkog i drugih relevantnih fakulteta.

Tako je to kad se ne borite za Srbiju nego protiv Aleksandra Vučića i SNS Srbija na svaku temu i po svaku cenu.

Ja želim da čestitam Nemačkoj, i to ću i zvanično učiniti, na tome što će prvi u Evropi rudariti svoj litijum (10. juna ove godine Landau odobrio prostorni plan i projekat Vulkan će definitivo krenuti u rudarenje litijuma do kraja 2026) i tako dodatno osnažiti svoju zemlju, svoju energetsku sigurnost i nezavisnost, i svoju industriju. Kakvi smo mi svetski prvaci u propuštanju šansi… – napisala je Brnabićeva.

BONUS VIDEO: POSLE ZEMLjE, PRODALI I OBRAZ! Sada i Nebojša Petković krivi roditelje za prodaju imanja Rio Tintu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Izvor

You may also like