Home Politika Čolović iz CESID-a o izborima 2024: Očekuje se manja izlaznost

Čolović iz CESID-a o izborima 2024: Očekuje se manja izlaznost

by euronet063


Vesti

Politika

Čolović iz CESID-a o izborima 2024: Očekuje se manja izlaznost

Kampanja za izbore 2. juna je drugačija od onoga što smo videli u decembru, na neki način mirnija. Na izlaznost će najviše uticati to što pojedine najveće opozicione partije bojkotuju ove izbore, što će uticati značajno na izlaznost posebno u Beogradu, ocenio je Ivo Čolović, programski direktor CESID-a.

Ivo Čolović o beogradskim izborima_MM_01.jpg

Ivo Čolović o beogradskim izborima_MM_01.jpg

U ponoć počinje izborna tišina i traje do zatvaranja birališta, a Čolović kaže da se Cesid zalagao da se izborna tišina smanji, makar da ne bude od četvrtka uveče, nego od petka uveče.

Blic preporučuje

– Ona formalno postoji, ali svedoci smo da od uvođenja interneta, posebno društvenih mreža, niko nije miran i tih 48 sati pre izbora, da smo prosto zatrpani porukama koje dolaze sa različitih medija – kaže Čolović.

Napomenuo je da su pojedine zemlje svele izbornu tišinu na 24 sata, u nekim državama u Evropi izborna ćutnja praktično i ne postoji.

Pola kampanje bez ključnih poruka

Faktički smo pola kampanje provali bez ključnih poruka, javnih skupova i svega onoga na šta smo i navikli, zamah je uzela tek pre dve nedelje.

Ivo Čolović kaže da je ova kampanja svakako drugačija od onoga što smo videli u decembru i bila je na neki način mirnija.

– Treba imati u vidu da se decembarska kampanja ipak odnosila i na parlamentarne izbore i da je ona zahvatila veći deo Srbije. Iako ne kažem da ovi izbori nisu važni, svakako da su važni, decembarska je možda bila i važnija jer se odlučivalo o tome ko će voditi državu, ko će biti na ključnom mestu – rekao je Čolović.

Pročitajte još

Izbori jesu lokalni, ali ulog je veliki glasa se u Beogradu, Nišu i Novom Sadu između ostalog, mnogo je izbornih lista.

– Iz godine u godinu imamo različite pokrete, različite grupe građana koji se uključuju, tako da da građani na prvi pogled imaju da biraju između mnogo izbornih lista, a koliko je tu različitih programa i rešenja, to je sad već druga vrsta pitanja – napomenuo je.

Bojkot utiče na izlaznost

Kada je reč o izlaznosti, rekao je da će najviše uticati to što pojedine najveće opozicione partije bojkotuju ove izbore, to će svakako uticati značajno na izlaznost na ovim izborima, posebno u gradu Beogradu.

– Što se tiče drugih gradova to je konfuzija, ko izlazi, gde izlazi, na koje izbore. To će takođe uticati na birače da se teže opredele koga će podržati na ovim izborima – kaže Čolović.

Pročitajte još

„KAMPANJE NA KOJU SMO NAVIKLI NEĆE BITI“ Pejić za „Blic“ TV: Ne isključujem mogućnost novog incidenta koji bi opoziciju naveo na bojkot (VIDEO)

NOVA PUKOTINA NA IDEJI O BOJKOTU IZBORA Jedni ga zagovaraju, drugi vagaju, a treći su upravo poslali poziv koji bi mogao da sruši CEO KONCEPT OPOZICIJE

Komentarišući da u opoziciji imamo stalne podele, Čolović kaže da po prvi put mi imamo SNS i SPS kao članice vladajuće koaliciji u predizbornoj koaliciji, što je takođe vrlo značajan pokazatelj da su oni ove izbore vrlo ozbiljno shvatili i da žele što bolji rezultat.

Kada je reč o kreativnosti kampanje, Čolović kaže da smo imali izbore 2022, 2023. i sad 2024. i da imate nepresušnu inspiraciju ne možete tako često da izlazite sa nekim sloganima koji će biti inspirativni za birače.

– Kod opozicije vidim određena lutanja. Slogan je oštriji jer se upuštaju u borbu koja neće biti samo sa strankama vlasti već i sa onim koji su se zalagali za bojkot – kaže Čolović.

(RTS)Izvor

You may also like