Home Politika Crna gora obeležava 18 godina od izlaska iz državne zajednice sa Srbijom

Crna gora obeležava 18 godina od izlaska iz državne zajednice sa Srbijom

by euronet063


Vesti

Politika

Crna gora obeležava 18 godina od izlaska iz državne zajednice sa Srbijom

Crna Gora danas obeležava 18 godina od izlaska iz Državne zajednice sa Srbijom, odluke o kojoj su se građani izjašnjavali na referendumu, čija pravila održavanja su određena u Briselu.

.

Foto: Shutterstock/biggunsband / shutterstock

.

Skupština Crne Gore prethodno je usvojila Zakon o referendumu, koji je dogovoren uz preporuku Evropske unije. Za uspeh referenduma bilo je potrebno da ga podrži 55 odsto izašlih birača.

Blic preporučuje

Pravo glasa u Crnoj Gori je tada imalo 484.718, a tog 21. maja 2006. godine nezavisnost Crne Gore podržalo je 230.661, ili 55,5 odsto građana koji su izašli na referendum, dok je za ostanak u zajedničkoj državi sa Srbijom glasalo 185.002 ili 44,5 odsto.

Referendumsko pitanje glasilo je – Želite li da Republika Crna Gora bude nezavisna država sa punim međunarodno-pravnim subjektivitetom.

Predsednik Republičke referendumske komisije (RRK) bio je Slovak František Lipka.

Održavanju referenduma prethodili su pregovori predstavnika blokova za nezavisnost i zajedničku državu preko slovačkog diplomate i posrednika Evropske unije Miroslava Lajčaka.

Gde je Crna Gora danas?

Nezavisnost Crne Gore proglašena je 3. juna 2006. godine, dok je 28. juna te godine Crna Gora postala 192. članica Ujedinjenih nacija, a 11. maja 2007. godine članica Saveta Evrope.

Deceniju i po kasnije posle referenduma, Crna Gora je postala članica NATO-a i sada je na putu da postane članica Evropske unije.

Referendumsku kampanju je predvodio tadašnji predsednik Vlade i Demokratske partije socijalista Milo Đukanović.

(Tanjug)Izvor

You may also like