Home Politika Dačić: Bećiroviću smeta jaka i stabilna Srbija, narušava dobrosusedske odnose

Dačić: Bećiroviću smeta jaka i stabilna Srbija, narušava dobrosusedske odnose

by euronet063


Vesti

Politika

Dačić: Bećiroviću smeta jaka i stabilna Srbija, narušava dobrosusedske odnose

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić odgovorio je na optužbe Predsedavajućeg Predsedništva BiH Denisa Bećirovića, ističući da Srbija nije agresor i da, kako je rekao, laži koje je izgovorio narušavaju dobrosusedske odnose.

.

Foto: Ringier

.

– Optužbe predsedavajućeg Predsedništva BiH Denisa Bećirovića predstavljaju izvrtanje istorije i opasnu zloupotrebu činjenica. Srbija nije agresor, srpski narod nije genocidan, niti se priprema za rat, već se, uprkos konstantnim napadima, naša država odlučno i nepokolebljivo zalaže za mir i stabilnost u regionu – rekao je Dačić, saopštio je MUP.

Blic preporučuje


Denis Bećirović većinu svog govora u Potočarima posvetio napadima na srpsku politiku, pominjao Vučića i Dodika


Vučić o izjavi Denisa Bećirovića u Potočarima: Loše je to što rade i za naš i njihov narod

On je dodao da Bećiroviću i drugim političarima sličnim njemu smeta jaka i stabilna politika koju vodi predsednik Aleksandar Vučić i Vlada Srbije, a zbog čega je, kako je istakao, Srbija respektabilan međunarodni subjekt i garant bezbednosti u regionu.

– Ne treba Bećirović ličnom mržnjom prema srpskom predsedniku da huška sopstveni narod na ratovanje. Da se stvarno zalažu za mir, kako Bećirović tvrdi, pokazali bi političku volju da reše napad na predsednika Vučića u Potočarima kada je došao da se pokloni žrtvama u Srebrenici, iako je od tada prošlo devet godina – naveo je Dačić.

Upitao je kako to Bećirović poštuje Srbiju i srpski narod, a poziva građane na nove zločine nad Srbima, dodajući da je „taj zločinački rečnik ratnog huškača njemu očigledno karakterna osobina i dobro je da svi čuju kako svoje ratne pokliče pravda međunarodnim aktima“.

Pa, gospodo iz međunarodne zajednice, sada ste vi na potezu. Da li ćete se ograditi od ovakvih reči Bećirovića ili su pozivi na ratovanje, nova stradanja i zločine postali prihvatljivi? – upitao je Dačić.

Pročitajte još

U Potočarima danas komemoracija i sahrana još 14 bošnjačkih žrtava

Zaključio je da su optužbe iznete protiv Srbije neosnovane i ocenio da služe jedino da podstaknu netrpeljivost i mržnju u regionu.

– Srbija će uprkos svemu nastaviti da podržava dijalog i saradnju, odbacujući svaku provokaciju i lažnu retoriku – izjavio je ministar Dačić.

Bošnjački član i aktuelni predsedavajući Predsedništva BiH Denis Bećirović je na komemorativnom skupu u Memorijalnom centru Potočari većinu svog obraćanja posvetio opasnostima koje navodno prete BiH, o memorandumu SANU i Deklaraciji Svesrpskog sabora, ustvrdivši da Sarajevo želi mir, ali da to „ugrožava politika režima u Beogradu“.

(Tanjug)Izvor

You may also like