Home Politika Dačić: Izbori za Evropski parlament raščistili političku scenu u Evropi

Dačić: Izbori za Evropski parlament raščistili političku scenu u Evropi

by euronet063


Vesti

Politika

Dačić: Izbori za Evropski parlament raščistili političku scenu u Evropi

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić ocenio je danas da su nedavno održani izbori za Evropski parlament „raščistili“ političku scenu u Evropi i ocenio da onih koji su kritikovali Srbiju sada nema ni u „decimalama“.

.

Foto: Sava Radovanović / Tanjug

.

– Biće nam mnogo teško, navikli smo se na njih – dodao je Dačić šaljivo gostujući na TV Pink i naveo da je problem to što neki, kako je rekao, „šestorazredni političari“ vole da se iživljavaju nad nekim državama i narodima koji vode samostalnu i nezavisnu spoljnu politiku, a u Srbiji se predstavljaju kao važni faktori u evropskoj politici.

Blic preporučuje

Dačić je tako prokomentarisao loše rezultate koje su na izborima postigli poslanica Zelenih u dosadašnjem sazivu Evropskog parlamenta i izvestilac za tzv. Kosovo Viola fon Kramon i evroposlanik Klemen Grošelj.

Ocenio je da su evropski izbori dobar putokaz u smislu da ljudi sada mogu da vide politički kapacitet tih političara.

Ivica Dačić

Foto: Blic TV / screenshot

Ivica Dačić

– A mi ponekad njima posvećujemo mnogo pažnje i vremena, ali moramo zato što oni se tamo okupljaju, lobiraju, prave jednu nezdravu atmosferu u odnosu na Srbiju. I vi sad kad pogledate, mislite da je to stav većine zemalja, ali u stvari vidite da je to stav određenih političkih grupacija i određenih ličnosti – rekao je Dačić.

Evropska narodna partija (EPP) desnog centra osvojila je najviše 185 mandata na izborima za Evropski parlament, pokazuju preliminarni rezultati koji su objavljeni juče u Briselu.

Ovi rezultati, objavljeni na osnovu podataka iz 26 od 27 država članica, pokazuju da će EPP i Progresivna alijansa socijalista i demokrata ostati najveće grupacije u EP, ali i da su desničarske i krajnje desničarske partije povećale broj mandata u EP.

Najveće gubitke pretrpele su grupacije Obnovimo Evropu, kojoj pripada i partija Preporod francuskog predsednika Emanuela Makrona, kao i grupacija Zeleni-Evropski slobodarski savez.

(Tanjug)Izvor

You may also like