Home Politika Dačić o Rezoluciji o Srebrenici: Reč je o politizaciji a ne o zločinima

Dačić o Rezoluciji o Srebrenici: Reč je o politizaciji a ne o zločinima

by euronet063


Vesti

Politika

Dačić o Rezoluciji o Srebrenici: Reč je o politizaciji a ne o zločinima

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je danas da su mnoge zemlje prilikom glasanja o rezoluciji o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (GS UN) shvatile da uopšte nije reč o zločinima, niti o brizi za muslimane ili Bošnjake, već da je reč o politizaciji tog pitanja.

.

Foto: Zoran Žestić / Tanjug

.

Ministar je istakao da je reč o potrebi da Zapad zbog sebe glasa za tu rezoluciju da bi opravdao svoje dejstvovanje devedesetih godina na našim prostorima i da bi opravdao i agresiju 1999. godine, kao i da su Srbi bili glavni zločinci i glavni krivci za raspad Jugoslavije.

Blic preporučuje

Dačić rekao je za RTS da misli da se u četvrtak prilikom glasanja Rezolucije o Srebrenici najmanje glasalo o tome kakav je karakter zločina.

– To je suština zašto toliko mali broj glasova ima za rezoluciju. Kad kažem toliko mali, mislim na onaj broj koji su oni očekivali. Oni su baratali sa tim da već imaju obezbeđene dve trećine onih koji bi glasali za, što je možda tačno bilo u trenucima dok se Srbija nije uključila u celu akciju – rekao je Dačić.

Na pitanje zbog čega se to dešava sada, gotovo 30 godina kasnije, Dačić je odgovorio da oni to do sada nisu uspeli da unesu u pravnu arhivu Ujedinjenih nacija, pošto su pokušavali da to urade preko Saveta bezbednosti i nisu uspeli.

– Rusija je stavila veto i zato su išli na GS Ujedinjenih nacija da nemate pravo veta. Isto tako, ova tačka je definisana kao kultura mira. Znači, to nije tačka pod kojom bi se glasalo dvotrećinskom većinom, nego prostom većinom. Iako Povelja UN govori o tome da se o važnim pitanjima glasa dvotrećinskom većinom, neko je procenio da ovo nije važno pitanje. Pa ako nije važno pitanje, što se sada uopšte o tome raspravlja – naveo je Dačić.

Rezolucija o Srebrenici nelegalna

Dačić je ocenio da je rezolucija o Srebrenici nelegalna u dva slučaja.

– Zato što prvo, ne stoji nikakav legitimitet, niti legalitet Bosne i Hercegovine, jer Predsedništvo nije donelo tu odluku. I drugo pitanje, jeste da GS nema pravo da stavlja na dnevni red nešto što je na dnevnom redu Saveta bezbednosti bez odobrenja Saveta bezbednosti, a prošle nedelje je bila sednica SB o BiH – naglasio je Dačić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Njujorku

Foto: str / Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Njujorku

Dodao je da smatra da je većina zemalja shvatila da je reč o političkoj rezoluciji koja ima za cilj kažnjavanje Srbije, odnosno upozoravanje da mora da se vodi spoljna politika koja bi bila u skladu sa interesima zapadnih zemalja.

– Ono što je glavni zaključak jeste svakako da treba da maksimalno poštujemo zemlje koje su glasale protiv ove rezolucije i, ako mogu da jasno poručim onima koji se u našoj zemlji zalažu za praćenje zapadne politike, odnosno za zaoštravanje sankcija Ruskoj Federaciji i Kini, da kažem da je ovo jedan šamar za njih. Zašto? Zato što mislim da više nikada ne treba da se jave na tu temu, jer da nisu te zemlje glasale za nas, a i da vodimo politiku da se sa njima svađamo i da uvodimo sankcije Nikaragvi, Venecueli, Belorusiji, Rusiji, Kini, Siriji i svima ostalima, mi bismo imali jedan glas, a pitanje je da li bismo imali i taj jedan, da li bi naše vlasti glasale za interese Srbije – rekao je Dačić.

Mora da se radi sa zemljama van žiže zapadnih interesa

Govoreći o glasovima evropskih zemalja, ministar je rekao da to pokazuje gde su glavni pravci i centri spoljne politike Srbije i da je nemoguće ubediti Veliku Britaniju, Francusku, Nemačku i SAD da glasaju za naše interese, ali da mora da se radi sa zemljama koje nisu u žiži zapadnih interesa.

Istakao je da se ne može ništa učiniti protiv zemalja koje su glasale za rezoluciju i podsetio da je svega desetak zemalja glasalo za rezoluciju SAD o proglašenju Jerusalima za glavni grad Izraela.

– Sutra će doći neko novo glasanje. Sutra će doći neko pitanje Kosova, na primer, na dnevni red. S tim što mislim da je ova tema koja je sada bila na dnevnom redu je specifična i ona je neuporediva sa bilo kojom drugom. Da je Kosovo bilo na dnevnom redu, mi bismo tu pobedili, ja mislim, sa dva, tri puta većim brojem glasova, direktnim glasovima u našu korist – ocenio je Dačić.

Istakao je da ovakve rezolucije nisu pravno obavezujuće i da će efekti u smislu tog dana i događaja zbog broja glasova biti ograničenog dometa.

Dačić je naveo da postoje i pokušaji revizije Dejtonskog sporazuma i da se to odnosi i na Hrvate i da Srbi i Hrvati imaju slične probleme sa muslimanskim faktorom koji želi da bude dominantan i želi da BiH bude unitarna država.

O Dodikovom predlogu o „razduživanju“

Govoreći o poziciji Srbije o najavi Milorada Dodika da će kolegama u Sarajevu biti upućen predlog za mirno razdruživanje, Dačić je rekao da je za Srbiju prihvatljivo sve što je u skladu sa Dejtonskim sporazumom i sve što je deo dogovora sva tri naroda i oba entiteta.

Mi poštujemo teritorijalni integritet BiH, kao što poštujemo integritet i uopšte samostalnost Republike Srpske i reagovaćemo protiv svakog pokušaja narušavanja Dejtonskog sporazuma, odnosno ukidanja Republike Srpske – naveo je Dačić.

(Tanjug)Izvor

You may also like