Home Politika Drecun: U našem regionu postoji organizovana i brojna mreža radikalnog islama

Drecun: U našem regionu postoji organizovana i brojna mreža radikalnog islama

by euronet063


Vesti

Politika

Drecun: U našem regionu postoji organizovana i brojna mreža radikalnog islama

Terorista koji je u subotu ranio pripadnika Žandarmerije ispred Ambasade Izraela u Beogradu, prema oceni predsednika Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Milovana Drecuna, nije delovao sam, jer su otkrivene njegove konekcije sa drugim verskim konvertitima koji su pripadnici iste organizacije.

.

.

– On je bio aktivan pripadnik u toj organizaciji i koliko sam ja uspeo da saznam, nešto baš i nije bio prihvaćen među većinskih vehabijama, posebno u Novom Pazaru i okolini, ali je uspostavio dobre konekcije sa kosovskim i vehabijama iz Severne Makedonije i iz Bosni i Hercegovine – rekao je Drecun za TV Pink.

Blic preporučuje


„ČITAO JE BIBLIJU I KURAN, A ONDA SE ZALJUBIO…“ Ispovest oca teroriste Miloša Žujovića koji je napao žandarma ispred izraelske ambasade: „KRIVA JE SEKTA! MI SMO SE BORILI, ALI SPASA NIJE BILO“


Poznato zdravstveno stanje žandarma kojeg je terorista strelom ranio u vrat: Oglasio se zamenik direktora Urgentnog centra (VIDEO)

Dodao je da se u selu Čabra na Kosovu i Metohiji okupljaju vehabije, da tamo imaju neku vrstu kampova i dogovaraju se o akcijama.

Prema njegovim rečima sistem regrutovanja u vehabije je izuzetno dobro razrađen i pokušava da se ljudima koji imaju određene socijalne probleme ponudi kao utočište, kao neka nova porodica.

– Time pridobijaju ljude. Na udaru je romska populacija, posebno na Kosovu i Metohiji – istakao je on.

Naveo je da je u našem regionu napravljena izuzetno brojna, široko rasprostranjena mreža radikalnog islama, odnosno ekstremizma i džihadizma, terorizma koji počiva na ideologiji radikalnog islamizma čija je suština da propoveda džihad protiv takozvanih nevernika.

„Gde su se sve okupljali?“

Oni se, istakao je Drecun, okupljaju po džamijama koje se mogu prepoznati po tome što imaju dva minareta a finansirane su parama Saudijske Arabije i nekih drugih arapskih država.

– Tamo dolaze propovednici školovani u centrima u nekim arapskim zemljama. Tamo gde nemaju džamije okupljaju se po kućama. U Beogradu su se okupljali na Dorćolu, u Zemun Polju, Borči – rekao je on i dodao da su vehabije u regionu međusobno povezane.

Prema Drecunovim rečima, njihovo tumačenje islama nije tradicionalno tumačenje ove vere i zato nikako ne bi trebalo muslimane u našoj zemlji trpati u isti koš sa njima.

Istakao je da je reč o malom broju pojedinaca u odnosu na tradicionalne muslimane koji su miroljubivi, dobronamerni, spremni na suživot sa svojim komšijama.

On je ocenio da to što do sada u Srbiji nije bilo terorističkih napada na osnovu ideologije radikalnog islama, pokazuje koliko su naše službe bezbednosti uspešne i da bi im trebalo odati puno priznanje za to.

(Tanjug)Izvor

You may also like