Home Politika Izbori Niš: GIK donela treću odluku o preliminarnim rezultatima

Izbori Niš: GIK donela treću odluku o preliminarnim rezultatima

by euronet063


Vesti

Politika

Izbori Niš: GIK donela treću odluku o preliminarnim rezultatima

Gradska izborna komisija u Nišu donela je novu, treću odluku o preliminarnim rezultatima za izbor odbornika u Skupštini grada Niša, prema kojoj je, kao i u prethodne dve, najviše mandata osvojila koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke (SNS).

.

Foto: Shutterstock/ Sangiao Photography, Đorđe Kojadinović / Ringier

.

Sednica GIK Niš, prema odluci objavljenoj na sajtu Republičke izborne komisije (RIK), održana je 22.juna. Prema tim rezultatima koji su objavljeni i na sajtu RIK, koalicija okupljena oko SNS osvojila je 30 mandata, grupa građana „Dr Dragan Milić“ 16, koalicija „Biramo Niš“ 10, pokret „Kreni promeni“ i koalicija „Ujedinjeni – Nada za Niš“ po dva, a manjinska Ruska stranka jedan mandat.

Treći preliminarni rezultati identični su po broju osvojenih mandata stranaka kao i prethodne dve odluke, usvojene 3. i 9. juna, uz minimalne razlike u broju glasača koje nisu uticale na promenu procenta osvojenih glasova.

Opozicija nezadovoljna

Miloš Nešić, podnosilac liste “Biramo Niš”, kaže za „Blic“ da je ubeđen da je GIK “opet zaboravio da ispoštuje procedure” i da nema sumnje da će i ova odluka GIK završiti na sudu.

On je rekao da je, nakon što je sud poništio preliminarne rezultate od 9. juna, GIK 22. juna doneo rešenje kojim je usvojen prigovor Koalicije “Biramo Niš” i kojim su poništeni preliminarni rezultati GIK od 3.juna.

Istim rešenjem je naloženo preduzeću “Big data tehnology”, koje je vršilo statističku obradu podataka, da sa predstavnicima GIK obradi podatke sa svih 197 biračkih mesta te da osnovu tako utvrđenih rezultata predloži GIK donošenje odluke o preliminarnim rezultatima. Nešić je rekao da nije dobio zvanično obaveštenje da je GIK doneo nove, treće po redu, preliminarne rezultate, iako postoji obaveza da se podnosioci lista, pre objavljivanja odluke na sajtu GIK, obaveste mejlom o donetim odlukama koje su u vezi sa njihovim prigovorima.

Lokalni izbori u Nišu održani su 2. juna. Iste večeri pobedu na izborima za odbornike Skupštine grada NIša proglasili su i koalicija okupljena oko SNS koja je najavila formiranje vlasti sa Ruskom strankom, kao i četiri niške opozicione liste koje tvrde da imaju većinu.Izvor

You may also like