Home Politika Kancelarija za Kosovo o hapšenju Srbina na Bistričkom mostu

Kancelarija za Kosovo o hapšenju Srbina na Bistričkom mostu

by euronet063


Sinoćnje hapšenje Lazara D. na ozloglašenom punktu na Bistričkom mostu, zbog prošlogodišnjih događaja ispred opštine Zvečan, motivisano je isključivo političkim razlozima i novi je pokušaj Aljbina Kurtija da zaoštri situaciju na severu Kosova i Metohije i izazove novu krizu.

КМОТИВИСАНО ПОЛИТИЧКИМ РАЗЛОЗИМА: Канцеларија за Косово о хапшењу Србина на Бистричком мосту

foto d.z.

Ovo se navodi u današnjem saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju povodom hapšenja još jednog SRbina od strane tzv kosovske policije.

Da je namera prištinskog režima zaoštravanje situacije na severu KiM, prema navodima Kancelarije za Kosovo i Metohiju ukazuje i činjneica da je Lazar D. kao radnik carine na administrativnom prelazu Jarinje, više od godinu dana svakodnevno prolazio ovim putem i normalno se kretao severom KiM, ali da je priveden sada kada Prištini odgovara novo podizanje tenzija.

– Jasno je da Kurti nastavkom terora, koji po pravilu primenjuje tokom razgovora o mogućnosti nastavka dijaloga, želi da isprovocira Srbe na KiM i dodatno eskalira situaciju na terenu i pobegne od svojih obaveza u dijalogu. Kako to da niko nije odgovarao za mučko ranjavanje Dragiše Galjka ispred opštine Zvečan koga su Rosu policajci sa dva metka pogodili u leđa i dan danas se od tih povreda oporavlja, a hapsi se Srbin iz Zvečana zbog toga što je zajedno sa svojim sugrađanima bio ispred svoje opštine protestujući zbog okupacije? – pitaju iz Kancelarije za Kosovo i Meothije iz koje ukazuju da je jasno da su garancije koje su decembra 2022. godine dali SAD i EU da Srbi neće biti hapšeni iz političkih razloga i zbog protestnih okupljanja, već duže vreme – samo prazno slovo na papiru i da Kurti ima odrešene ruke da sprovodi teror nad srpskim narodom i Srbima zbog protesta na teret stavlja najteža krivična dela poput rušenja takozvanog „ustavnog poretka“.

Iz Kancelarije takođe pitaju da li će umesto sankcija za nove jednostrane i eskalatorne poteze i novo hapšenje Srba, Kurti, pored progona, ukidanja dinara, blokade srpske robe i drugih nepočinstava, biti nagrađen u Briselu ukidanjem ionako blagih mera?Istovremeno, opominju da umesto što zapadni predstavnici međunarodne zajednice previše gledaju kroz prste Kurtiju, krajnje je vreme da se zaustavi antisrpska politika Prištine koja stvara nepodnošljive uslove života za srpski narod na KiM. I dok navodi da se Srbin Lazar D. koji je sinoć uhapšen na Bistričkom msotu tereti za četiri navodna krivična dela vezana za događaje koji su se desili ispred opštine Zvečan 29 maja prošle godine kao i da očekuje da bude pupten da se brani sa slobode, advokat Ljubomir Pantović u izjavi za Novosti smatra da je jako čudno to što se ovaj Srbin hapsi posle više od godinu dana od pomenutog događaja.

– Sve te optužbe svode se na jednu a to je ukestvovanje u grupi jiha vrši krivično delo huliganizam – ističe advokat antović i navodi da je Lazar D. Uhapšen sinoć oko 19 ,00 sati kao i da mu je određeno policijsko zadržavanje od 48 sati.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Izvor

You may also like