Home Politika Les: Predlagači Rezolucije o Srebrenici nisu dobili željenu podršku

Les: Predlagači Rezolucije o Srebrenici nisu dobili željenu podršku

by euronet063


Vesti

Politika

Les: Predlagači Rezolucije o Srebrenici nisu dobili željenu podršku

Timoti Les, vodeći istraživač u Centru za geopolitiku Univerziteta u Kembridžu, ocenio je danas da je usvajanje rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija bila čudna epizoda u kojoj su svi bili gubitnici.

Timoti Les

Foto: Goran Srdanov / RAS Srbija

Timoti Les

Les je pojasnio da su „Srbi možda izgubili glasanje, ali da Sjedinjene Američke Države, Nemačka i ostali predlagači nisu dobili podršku koju su tražili od drugih zemalja„.

Blic preporučuje

Prema njegovim rečima to je i loša vest za Zapad koji je, smatra Les, želeo da pošalje snažnu političku poruku bosanskim Srbima, da im nedostaje međunarodna podrška za njihov cilj nezavisnosti.

Zapad je takođe uvredio i otuđio Srbe u ključnom trenutku u međunarodnim odnosima kada bi trebalo da pokušava da ih dovede u zapadni tabor, a ne da Srbe gura bliže Rusiji i Kini. To nije pametna politika i govori o ideološkom fundamentalizmu nekih zapadnih lidera koji su slepi za strateške interese Zapada – rekao je Les.

„Srebrenica pitanje za istoričare, a ne diplomate“

Kako je rekao to je ujedno i loša vest za istinu jer je Srebrenica pitanje za analiziranje i debatu istoričara, a ne diplomata, čije se mišljenje o tome vodi isključivo političkim proračunima, a ne činjenicama o tome šta se dogodilo.

Srebrenica je pitanje za istoričare, tvrdi Les

Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija

Srebrenica je pitanje za istoričare, tvrdi Les

Ističe da je u tom procesu patnja žrtava instrumentalizovana na način koji smatra nepouzdanim.

Svako ko sumnja u političku prirodu glasanja treba da pogleda kako su se glasovi slagali. Sve zemlje koje su se tome protivile bile su antizapadne. Oni koji su je podržavali uglavnom su dolazili iz zapadnog tabora ili islamskog sveta. I oni koji su bili uzdržani ili odbili da glasaju su države čiji interes nije da se upuštaju u spor između Zapada i Srba – smatra Les.

Nema pobednika nakon usvajanja rezolucije?

On kaže da nakon usvajanja Rezolucije o Srebrenici ne vidi pobednika, čak ni Bošnjake za koje će rezolucija malo pomoći da unaprede svoje ciljeve.

Les smatra da nema pobednika nakon usvajanja Rezolucije o Srebrenici

Les smatra da nema pobednika nakon usvajanja Rezolucije o Srebrenici

Malo je verovatno da će države u budućnosti obeležavati Srebrenicu više nego što to sada rade. U međuvremenu, kod kuće, rezolucija je podstakla bosanske Srbe koji su odgovorili pozivom na raspad Bosne – zaključio je Les.

„Verovao sam da će se priča o Kosovu završiti podelom“

Što se tiče Kosova i Metohije, Les kaže da je dugo verovao da će se priča o Kosovu završiti dogovorom o podeli i dodao da očekuje da će Ričard Grenel i buduća administracija Donalda Trampa nastaviti tamo gde su stali 2020. godine i da će da unaprede tu ideju koja je, smatra Les, jedino održivo rešenje za pitanje statusa KiM.

Les je verovao da će se pitanje Kosova završiti podelom

Foto: Virginia Mayo / Tanjug

Les je verovao da će se pitanje Kosova završiti podelom

– U međuvremenu, trenutna politika Zapada se nalazi u ćorsokaku. Kosovo vodi svoju politiku koja podrazumeva prisilnu integraciju Srba ili, još bolje iz albanske perspektive, njihov egzodus sa Kosova. Srbija se sve čvršće protivi bilo kakvom priznavanju nezavisnosti, što je predvidiv odgovor na ono što vidi kao progon kosovskih Srba i pritisak Zapada da se odrekne Kosova bez ikakve značajne nadoknade – rekao je Les.

„Pitanje Kosova žrtva pogrešnog liberalnog idealizma“

Kada se radi o Zapadu, ističe Les, on je u zamci jer, sa jedne strane se zalaže za članstvo Prištine u Savetu Evrope, a sa druge odbija to da učini i uslovljava Prištinu osnivanjem Zajednice srpskih opština, kritikuje Albance za jednostrane akcije protiv Srba i jača svoje vojno prisustvo na KiM kako bi se „sprečile jednostrane akcije Srba“.

U međuvremenu, dodaje Les, dijalog koji vodi EU nedavno je prekinut i vodeći zvaničnici, kao što su Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak se povlače što je jasan dokaz neuspeha trenutne zapadne politike prema Srbiji i Kosovu.

– Drugim rečima, pitanje statusa Kosova žrtva je istog pogrešnog liberalnog idealizma u zapadnom razmišljanju, koje zabranom promene granica i fiksacijom na takozvanu restorativnu pravdu, blokira bilo kakvu vrstu trajnog ili održivog rešenja u Bosni i Hercegovini, i održava iscrpljujuće zamrznuto stanje – zaključio je Les.

(Tanjug)Izvor

You may also like