Home Politika LOKAL JE VAŽAN ZA OBIČNE LJUDE Prof. Petrov: Politika personalizovana

LOKAL JE VAŽAN ZA OBIČNE LJUDE Prof. Petrov: Politika personalizovana

by euronet063


IZBORNE rezultate sinoć su mogli da prate i čitaoci „Novosti“ na našem portalu. U studiju „Novosti“ smenjivala su se iz minuta u minut uključenja naših reportera iz izbornih štabova, a specijalni gost Vladan Petrov, profesor Pravnog fakulteta u Beogradu, komentarisao je izborni proces.

ЛОКАЛ ЈЕ ВАЖАН  ЗА ОБИЧНЕ ЉУДЕ Проф. Петров: Политика персонализована

Foto: Novosti

Navodeći da je sa stanovišta prava konstituisanje lokalne samouprave izuzetno značajno, profesor Petrov je istakao da prvi korak u tome jeste izbor odbornika za skupštine jedinica opština, gradova i glavnog grada:

– Sa stanovišta demokratije, lokalna demokratija je podjednako važna, možda i važnija za život običnog građana u odnosu na republičku.

Ponovio je profesor Petrov da ovi izbori nisu u potpunosti uporedivi sa onima iz decembra, jer je pravilo da je na republičkim i parlamentarim izborima izlaznost veća.

Podsetio je naš gost da je i posle prethodnih izbora u Beogradu mogla da bude formirana „nategnuta“ većina, navodeći i reči predsednika Vučića „da je bilo potrebno izaći na ove izbore, jer ukoliko bi bila formirana skupština grada Beograda na osnovu rezultata iz decembra ne bi imala legitimitet“.- Učešće predsednika Vučića u kampanji je u skladu sa zakonom.Politika je uvek na neki način personalizovana i vezujemo je za jake ličnosti. U slučaju Srbije, i više je nego jasno, to je Aleksandar Vučić. Vrlo jasno mogu se razdvojiti aktivnosti Vučića kao predsednika države i kao člana političke stranke.

O političkom angažmanu Save Manojlovića, profesor Petrov je rekao da bez obzira na obrazovanje, Manojlović je „u celoj priči tek početnik“, a o pojedinim navodima da mu je on bio mentor, rekao je da nije čovek od politike i da se time nikada nije bavio.

Mnogi bez jasne politike

PREMA rečima Petrova, danas među političkim akterima ima i onih koji nemaju jasnu politiku. Suviše često daje se prostor raznim političkim akterima koji nemaju ozbiljnu strukturu.- Zato su ovi izbori važni, da se završi sa izbornim procesima i da radimo svoj posao – zaključio je Petrov.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Izvor

You may also like